Kalendar događanja

 • Špicije

  30.10.2013 - 30.10.2014

  Rovinj-Rovigno, Zavičajni muzej

  Zavičajni muzej

  Izložba

  Predstavljanje knjige i otvaranje izložbe o morskom lječilištu „Maria Theresia Seehospitz“

  Info:

  Zavičajni muzej grada Rovinja

  Opširnije
 • Izložba o povijesti porečke poljoprivredne znanosti i obrazovanja

  28.11.2013 - 15.06.2014

  Poreč-Parenzo, Galerija Sinčić

  10:00 - 15:00 h

  Galerija Sinčić

  Galeriji Sinčić Zavičajnog muzeja Poreštine predstavlja predmete koji se najvećim dijelom čuvaju u Institutu za poljoprivredu i turizam i u Srednjoj školi Mate Balote iz Poreča. Ustanove koje se danas smatraju pravnim slijednicima Pokrajinske vinarsko-voćarske stanice osnovane 1875. godine, odnosno Škole za vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo, osnovane 1883. godine, baštinici su porečke tradicije u poljoprivrednoj znanosti i obrazovanju.

  Ove su ustanove označile začetke razvoja znanosti o poljoprivredi, kao i poljoprivrednog obrazovanja na području današnje Republike Hrvatske. Na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće Institut je slovio među najznačajnijim poljoprivrednim institutima na području Austro-Ugarske Monarhije, a vrijedi istaknuti da se u 2013. godini obilježava 130. obljetnica od početka rada poljoprivredne škole, prve škole poljoprivrednog usmjerenja u Istri i prve srednjoškolske ustanove u gradu Poreču.

  Izloženi su također predmeti iz fundusa Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, Zavičajnog muzeja Poreštine, ali i predmeti iz privatnih kolekcija koji dokumentiraju djelatnosti i aktivnosti poljoprivrednog instituta i poljoprivredne škole kroz povijest.

  Izložba je u muzeju postavljena u četiri dijela, odnosno podteme: pokusno imanje, laboratorij, vinski podrum i obrazovanje. Izložena je brojna laboratorijska, vinarska i druga oprema, edukativni materijali i nastavna sredstva, papirna dokumentacija, a pogledati se mogu i digitalizirani fotografski albumi i snimke kazivača s njihovim svjedočanstvima vezanima uz ovu temu.

  Info:

  Zavičajni Muzej Poreštine
  +385 (0)52 431 585
  info@muzejporec.hr

  Opširnije
 • Sajam antikviteta i umjetnosti

  01.01.2014 - 31.12.2014

  Poreč-Parenzo, Viale (ispod hotela Poreč)

  08:00 - 15:00 h

  Viale (ispod hotela Poreč)

  Internacionalni izlagači starina

  Namještaj, slike, satovi, nakit, srebro i porculansko posuđe, etno zbirke, itd.
  Svaki petak tijekom cijele godine.

  Info:

  Udruga antikvara Eufrazijana
  +385 91 132 2583
  gasparini.arte@gmail.com

  Opširnije
 • Istra-Istria: Memento

  14.03.2014 - 20.04.2014

  Novigrad-Cittanova , Muzej Lapidarium

  Muzej Lapidarium

  Izbor iz fundusa Zbirke starih razglednica

  Bečka je poštanska uprava 1. listopada 1869. godine izdala prvu službenu dopisnicu pod nazivom Correspondenz-Karte. U ovoj se zbirci nalazi upravo takva vrsta dopisnice koja je već 1872. godine odaslana iz Pule!

  Glavninu fundusa čine razglednice nastale u vrijeme zlatnog doba razglednica (1897. – 1918.) koje odlikuje raznovrsnost motiva i vrhunska kvaliteta tiska. Najstarije su tiskane tehnikama litografije, kromolitografije i ksilografije, kasnije i svjetlotiskom. Te su tehnike omogućavale kvalitetnu reprodukciju originalnog dizajna, a uz to se ulagalo izuzetno mnogo napora i ručnog rada u bojanje i pripremu svake pojedine razglednice tako da one predstavljaju mala umjetnička djela.

  Njemačke litografske radionice bile su i kvalitetom i cijenom vodeće u svijetu do kraja 19. stoljeća, a najvažnija su tiskarska središta bili Leipzig, Dresden, Berlin, Frankfurt, Nürnberg i München. U Zbirci starih razglednica čuva se mnoštvo razglednica istarske tematike koje su izdali najpoznatiji njemački nakladnici, kao što je Stengel & Co., Markert & Sohn, (Dresden) te glasoviti Dr. Trenkler & Co., Louis Glaser (Leipzig), Purger & Co. (Dresden) i dr.

  Krajem 19. stoljeća javljaju se i pulski nakladnici (A. Bonetti, M. Fischer, M. Clapis, F. W. Schrinner, G. Fano, G. Costalunga, Rudolf Marincovich, Josip Krmpotić) koji su jednako kvalitetno do 1920-ih godina tiskali visoke naklade tematski najraznovrsnijih razglednica. Istovremeno i dva pulska fotografska atelijera, Flora i Ideal, tiskaju razglednice po svojim fotografskim predlošcima.

  Gotovo je svako istarsko mjesto već u prvom desetljeću 20. stoljeća imalo svoje izdavače razglednica, tako da su bogatu djelatnost razvili Josip Novak i Pasquale Ivich (Pazin), Federico Greatti, Adolfo Vicich, i Giacomo Greatti (Poreč), Nicoló Daveggia i Giovanni Signori (Rovinj), Gius. Picciola i Antonia V. Parreto (Umag), Luigi Parentin i Carlo Verginella (Novigrad), Giorgio Rottini i Maria Fabiani (Buzet), Antionio Tagliapietra (Buje), T. Vladislovich i G. Valcini (Labin). Razglednice s istarskim motivima tiskali su i brojni talijanski izdavači, kao što su npr. Vittorio Stein, (Trst i Venecija), I. Stein (Trst), G. Stokel & Debarba (Trst), A. Cadel (Trst), Cesare Capello (Milano) i dr.

  U teritorijalnom se smislu za Zbirku starih razglednica prikupljaju razglednice koje se tematski odnose na onaj teritorij Istre koji je tijekom povijesti ulazio u sastav upravne jedinice Istre, a danas se taj teritorij nalazi u tri države – Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji. Tako iz talijanskoga dijela Istre otkupljujemo razglednice Muggie i okolice, iz slovenskog dijela Istre razglednice Kopra, Izole, Pirana, Portoroža i manjih mjesta u njihovu zaleđu, a iz hrvatskog dijela, osim onih mjesta koja ulaze u okvir uprave jedinice Istarske županije, tu su još i razglednice mjesta s područja Liburnije te s otoka Cresa, Velog i Malog Lošinja, Suska i Unija.

  Izložbenim su cjelinama predstavljeni Pula i okolica, Pazin i okolica, Buzet i okolica, Rovinj i okolica, Poreč i okolica, Buje i okolica, Muggia, Kopar i okolica, Labin i okolica, Liburnija i otoci. Motivi na izloženim razglednicama su pretežno panorame, vedute, ulični i seoski prizori.  U Zbirci starih razglednica postoji još nebrojeno puno raznih motiva, jer gotovo da ne postoji tema koja nije oslikana na razglednici, usto u bezbroj varijacija.

  Razglednice predstavljaju izuzetnu muzejsku građu, osebujnu vizualnu relikviju društvene stvarnosti. One su nezaobilazan izvor za proučavanje društvene, kulturne i gospodarske povijesti, etnologije, povijesti urbanizma i arhitekture, konzervatorsko-restauratorske radove i zaštitu spomenika, povijest jezika i dr.

  Izložbom Istra Istria MEMENTO prvi se put javnosti predstavlja dio iznimno bogatoga fundusa jedne od brojčano i sadržajno najvećih zbirki Povijesnoga i pomorskog muzeja Istre. Zbirka starih razglednica osnovana je 1991. godine, a danas u fundusu ima oko 14.000 razglednica koje su prostorno i tematski vezane uz Istru od kraja 19. stoljeća do 1970-ih godina.

  Info:

  Muzej Lapidarium
  Veliki trg - Piazza Grande 8A T. +385 (0)52 726 582
  muzej-museo.lapidarium@pu.t-com.hr

  Opširnije
 • Rino Gropuzzo: Nuditas temporalis

  22.03.2014 - 21.04.2014

  Rovinj-Rovigno, CVU Batana

  CVU Batana

  Samostalna izložba

  Profesionalna biografija koju ispisuje Rino Gropuzzo mozaik je fotografske produkcije realizirane u nizu tematskih epizoda kroz različite tiskane medije, prilagodljivim stilskim jezikom i neprestanim ambijentalnim varijacijama. Pri tome nije riječ samo o pojedinačnim mjestima snimanja, nego i promjenama vlastite radne i životne sredine: od fotografskih početaka sa skupinom riječkih fotografa (“kastavski krug”), odlaska u Milano potkraj osamdesetih gdje se bavio modnom, reklamnom i erotskom fotografijom (surađivao s Missonijem, snimao i buduće superzvijezde kao što su Brooke Shields, Linda Evangelista, Claudia Schiffer i Charlize Theron), povremenog zadržavanja u Grčkoj, Kanadi i Los Angelesu zbog snimanja sessiona za modne magazine i kataloge, da bi trenutno zatvorio krug povratkom u Rijeku, dodatno proširujući svoj opus skupnim i samostalnim izlagačkim konceptima i složenim fotografskim projektima poput foto-storija “Cesta života”, “I Croati a Trieste” ili biblije kvarnerske gastronomije, fotomonografije “Putevi užitka”. Tako diferenciran opus, koji zahtjeva i mnogobrojna dodatna, specijalizirana znanja i finese, sam autor objašnjava dvojako: s jedne strane, svestranost mu je u razdobljima globalnih promjena, primjerice, svojedobnog “kolapsa” modne fotografije i prateće industrije, omogućila da preživi kao slobodni strijelac bezbolnim prebacivanjem svog radnog potencijala na druge srodne teritorije (pejzaž, reklame, promotivne kampanje itd.); s druge strane, povratak na Kvarner, do “netaknutih šuma Gorskog kotara ili obližnjih otoka”, direktan je i, vjerujem, dalekosežan potez kojim je Gropuzzo raskinuo s dugogodišnjom izloženošću prozirnim, navodno glamuroznim lifestyle obrascima, zamornim pomodnim mjenama i neizbježnom gubljenju vremena u ritualnim teturanjima noćnim klubovima.

  Dubinsko pretraživanje Gropuzzova mozaičkog opusa stoga ne nudi instant verziju nekog dominantnog zajedničkog nazivnika kojim bi ga se ležerno katalogiziralo unutar suvremene hrvatske fotografske prakse. Iza golog tijela žene, kojom ga kroz višestruke žanrovske mutacije najčešće prezentiraju mediji, primjetna je, međutim, generalna estetska i sadržajna strategija svojevrsnog asketizma koju autor provlači kroz sve svoje motive, serijale, koncepte i tiskovne projekte. “Razgolićena” tema u vlastitoj režiji, bez obzira na to dokumentira li gastro pikanterije, bilježi fashion i reklamne seanse ili evidentira promjene na svojim omiljenim šumovitim pješačkim stramputicama i morskim kamenjarima, moguća je osobna autorska nit kojom Gropuzzo gradi svoj prepoznatljivi kreativni profil. Na njegovim fotografijama nema suvišnog ukrašavanja ili kičerajskih dodataka, ne dokazuje se pretencioznim kompozicijama i pompoznim ambijentalnim vratolomijama, nema zavaravanja gledatelja korištenjem nejasnih hijerarhijskih ili tehnoloških zavrzlama: motiv je isporučen i točka.

  Info:

  CVU Batana
  T. +385 52 830 711

  Opširnije
 • Dani istarskih šparoga

  24.03.2014 - 15.05.2014

  Umag, Novigrad, Buje, Brtonigla


  Gastronomska manifestacija

  Osmi Dani istarskih šparuga tijekom ožujka, travnja i svibnja omogućit će istinskim „šparogurmanima“ uživanje u maštovitim, ukusnim i mirisnim delicijama spravljenim na bazi istarske samonikle šparoge, od najpoznatijih fritaje, juha, domaćih tjestenina i rižota, preko vještih kombinacija s mesom i ribom do slasnih deserta.

  Šparoga je jedna od najcjenjenijih samoniklih kultura koje uspijevaju na području Istre, a bere se od sredine ožujka do konca travnja. Raste na teže dostupnim mjestima, često u zaklonu bodljikavog grmlja, pa su preduvjeti za njeno branje oko sokolovo, čelična volja i spremnost na pokoju ogrebotinu.

  >> www.coloursofistria.com

  Info:

  TZ Umag-Novigrad- Buje-Brtonigla
  +385 52 757 075

  Opširnije
 • Godina konja: Shi Liru

  03.04.2014 - 21.04.2014

  Pula-Pola, Sveta Srca

  Sveta Srca
  De Villeov prilaz 8

  Izložba suvremenih kineskih umjetnika

  Info:

  Muzej suvremene umjetnosti Istre
  Sv. Ivana 1

  Opširnije
 • Godina konja: Yin Yang

  03.04.2014 - 15.05.2014

  Pula-Pola, Muzej suvremene umjetnosti Istre

  Muzej suvremene umjetnosti Istre

  Izložba suvremenih kineskih umjetnika

  Info:

  Muzej suvremene umjetnosti Istre
  Sv. Ivana 1

  Opširnije
 • Istrabeograd

  08.04.2014 - 20.04.2014

  Rovinj-Rovigno, Zavičajni muzej

  Zavičajni muzej

  Skupna izložba istarskih umjetnika

  Skupna izložba istarskih umjetnika naslovljena "istrabeograd" nastavak je započete suradnje Srpske zajednice Istre i Rovinja s rovinjskim Muzejom, Generalnim konzulatom Republike Srbije u Rijeci i Zaklade Olge Olje Ivanjicki iz Beograda. Na izložbi su predstavljeni prvenstveno umjetnici koji su iz Rovinja ili djeluju u Rovinju, ali i iz drugih mjesta istarskog poluotoka. Zastupljena su sva generacijska doba, od mladih, nedavno diplomiranih, do zrelih umjetnika koji su na vrhuncu svojeg stvaralačkog opusa i karijere.
  Izložba predstavlja aktualnu sliku istarskog umjetničkog stvaralaštva. Bez pretencioznog kuta gledanja, bez namjere kritike, procjene ili prosudbe. Instalacije i radovi u prostoru, neokonceptualni radovi, pop art, novi mediji, minimalizam, geometrijska apstrakcija, neoekspresionizam, video...

  Iako se predstavljeni radovi mogu, na prvi pogled, ocijeniti kao standardni primjerci suvremene umjetnosti oni su to samo na prvi pogled! Predstavljeni umjetnici sa svojim izloženim radovima pokazuju visoku poetsku razinu stvaralaštva, dokazujući tako da nisu samo obični likovni stvaraoci.

  Izlažu, abecednim redom:
  Tomislav Brajnović; Matija Debeljuh; Danilo Dučak; Alen Floričić; Fulvio Juričić; Jadranka Kalenić; Branko Kolarić; Lada Luketić; Slavica Marin; Nikola Ražov; Vjakoslava Sošić; Silvo Šarić; Goran Škofić; Bojan Šumonja; Anselmo Tumpić; Ljiljana Vlačić; Dorina Vlakančić.

  Riječ je o ličnostima koji su većinom, akademski obrazovani na hrvatskim i međunarodnim sveučilištima. Njihova je umjetnička kvaliteta potvrđena mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

  http://www.muzej-rovinj.com/HRV/novosti/novost.asp?dogadajId=999

  Info:

  Zavičajni muzej grada Rovinja
  Trg m. Tita 11

  Opširnije

Pregled 1 - 12 od ukupno 626

Turisticka zajednica ne snosi odgovornost za odluke organizatora o promjeni termina, izvodaca, programa, cijena ili za slucaj otkazivanja priredbe

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

 • World's 2nd Best Olive Oil Producing Region

 • 20 Best World Destionations 10 Best Summer Trips

 • Best of Europe: Top 15 Food & Wine Destionations

 • Best Life Changing Trips

 • Top 10 Off the Path Wine Regions

 • Best Tourism Partner

 • 10 Best Destionations

Istra i u 2014 . nastavlja s renomeom kao jedna od vrhunskih svjetskih destinacija nakon što je dobila niz priznanja od strane vodećih turističkih vodiča poput Lonely Planeta i National Geographic Travelera. Istarski poluotok je i dalje hvaljen od strane najpoznatijih turističkih vodiča i novinara.

Call CenterInformacije i rezervacije

+385 52 880088

 • Brošure
 • Newsletter
 • Online Booking

  Online Booking

Online Booking