Kalendar događanja

  • Prvi svjetski rat na Jadranu

    21.09.2017 - 31.12.2018

    Novigrad-Cittanova, Brtonigla-Verteneglio, Gallerion & muzej

    Izložba

    Gallerion & muzej

    Izložba

    Izložba „Prvi svjetski rat na Jadranu“ koja se održava u galeriji sa stalnim postavom Gallerion u Novigradu i u prostorijama Muzeja u Brtonigli.

    U stalonom postavu u Gallerionu prikazuje se nastanak i razvoj Austrougarske mornarice do Prvog rata dok su u Brtonigli sa 180 fotopanoa i brojnim originalnim predmetima prvi put u povijesti prikazana ratna zbivanja na Jadranu.

    Moglo je sve biti drugačije. U 1914. godini turistička sezona bila je najbolja do tada. Očekivalo se poboljšanje života najnižih socijalnih slojeva u Monarhiji. No izabrano je najgore moguće rješenje, rat, a kakav je bio nabolje mu ime govori „Veliki rat“.

    Trajao je četiri godine i ostavio 17 milijuna mrtvih i više od 20.000.000 ranjenih ne ostvarivši niti jedan zadani cilj. Dogodilo se ono što njegovi začetnici najmanje očekivaše; propala su četiri carstva: njemačko, austrougarsko, rusko i tursko. Nastalo je niz nacionalnih država, ali i neodrživih geopolitičkih tvorevina poput Kraljevstva SHS, potonje Jugoslavije koja se nedavno također neslavno, nažalost opet u krvi, raspala.

    Naša je namjera da prvi put u Europi na sveobuhvatnoj izložbi prikažemo u svim njegovim vidovima djelovanja „Veliki rat“ na moru, kao nama nešto nametnuto, a za Europu nadasve tragično apsurdno događanje. Izložba će na preko 300 panoa i s 300 maketa brodova, te s velikim brojem autentičnih predmeta i dokumenata pokušati vjerno prikazati navedenu tragediju. Biti će postavljena na tri lokacije u Novigradu i Brtonigli.

    Pomorske operacije na Sredozemlju i Jadranu su unatoč brojčanoj premoći brodovlja Antante intenzivno su vođene do samog kraja rata, a jadranska obala je ostala slobodna i pošteđena invazije do ulaska talijanskih postrojbi poslije potpisivanja primirja. Carska i kraljevska flota je unatoč svim nevoljama, a konačno i neposluhu ili pobunama mornara, zbog loših životnih uvjeta i društvene i nacionalne zapostavljenosti, ipak do pred sam kraj rata predstavljala solidni zid obrane, podupirući istodobno kopnenu vojsku na dvije bojišnice, jugozapadnoj i jugoistočnoj. Kad je konačno došlo do raspada države, raspala se skoro preko noći i mornarica, a bivši sugrađani postali su građeni novostvorenih država. Nesretnim i nepravednim geopolitičkim podjelama i granicama te novih interesnih sfera došlo je do nove, još veće, tragedije - Drugog svjetskog rata.

    Tradicija austrougarske mornarice ostala sačuvana u nekim segmentima, u Ratnoj mornarici Kraljevine SHS/Jugoslavije, a poslije i u drugim državama koje su je naslijedile. “Zlatno doba” Austrije na moru je završilo 1918, ali ipak se njeno izuzetno bogato nasljeđe u nekim vidovima i do danas očuvalo, kao npr. lukama i lučkim građevinama, kvalitetnoj brodogradnji, pomorskom školstvu, nomenklaturi (posebice u ratnoj mornarici), turizmu i kulturnoj baštini (kompleks utvrda u Puli). Nekih luka, poput Trsta, Pule i Rijeke, bez Austrougarske ne bi ni bilo, a veći dio suvremene uzdužobalne infrastrukture se počeo stvarati baš u to doba. Posebno svečani i mistični svjedoci tog doba velikih kapetana, mornara i brodova te slavne mornarice, svakako su brojni jadranski svjetionici stražari i čuvari plovnih putova i prijatelji pomoraca na našoj obali i otocima.

    Uvažavajući navedene okolnosti želja nam je i osnovna namjera ostvariti na nekom odgovarajućem mjestu međunarodni vojnopomorski muzej kao znak i dostojnu memoriju ovom ipak svojevrsnom herojskom vremenu. Memorija kao i povijesno događanje treba nužno biti multietnička i multinacionalna.

    Info:

    Gallerion
    Mlinska 1, Novigrad +385 (0)98 254 279
    sergioliagobbo@gmail.com

    Opširnije
  • Archaeolim

    13.01.2018 - 28.02.2018

    Pula-Pola, Galerija C8

    Prezentacija arheološkog istraživanja

    09:00 - 21:00 h

    Galerija C8

    Prezentacija arheološkog istraživanja

    Projekt Archaeolim su arheološka istraživanja kasnog pleistocena i ranog holocena na prostoru Limskog kanala.

    Opširnije
  • Boks u Puli

    26.01.2018 - 30.09.2018

    Pula-Pola, Povijesni i pomorski muzej Istre

    Izložba

    Povijesni i pomorski muzej Istre

    Izložba

    Izložba Boks u Puli izraz je inicijative Povijesnoga i pomorskog muzeja Istre – Museo storico e navale dell'Istria za očuvanjem i vrednovanjem značaja boksa – najtrofejnijega pulskoga sporta.

    Prvi se put javnosti prezentira povijest amaterskoga boksa u Puli od antike do današnjih dana.

    Izložba prati pojavu prvih oblika boksačke aktivnosti, razvoj boksa kao suvremenoga sporta, organizaciju boksačkih klubova te djelovanje istaknutih pojedinaca kao boksača i trenera. Najveći dio postava posvećen je djelovanju BK Pula, koji je, od osnutka 1946. godine, zaslužan za intenzivne boksačke aktivnosti u Puli, kao i za ostvarenje najvećih uspjeha pulskoga boksa na regionalnim i europskim natjecanjima. Posebno je naglašeno osamnaest boksača, koji su se u vrijeme aktivne boksačke karijere iznimno iskazali svojim osobnostima i individualnim uspjesima kojima su doprinijeli uspjehu BK Pula te ostavili neizbrisiv trag u analima pulskoga boksa –  zlatna rukavica – Mate Parlov i drugi uspješni boksači: Banovac, Berbakov, Peruško, Vranješević, Mudrovčić, Kovjanić, Šarar, Gerlić, Stanković, Tadić, Miličević, Drviš, Bajrami, Bajrektarević, Vrgoč, Ahmeti i Čalić.

    Ulaznice:
    Odrasli: 20,00 kn
    Djeca: 5,00 kn
    Grupe (10+), studenti, umirovljenici: 10,00 kn
    Djeca do 5 godina i invalidi: besplatan ulaz

    Radno vrijeme:
    X - III: 09:00 - 17:00
    IV - IX: 08:00 - 21:00

     

    » Izložba Boks u Puli

    Info:

    Povijesni i pomorski muzej Istre
    Gradinski uspon 6 T: +385 (0)52 211 566
    ppmi@ppmi.hr

    Opširnije
  • Josip Diminić: Povratak korijenima

    26.01.2018 - 24.02.2018

    Labin, Gradska galerija Labin

    Samostalna izložba crteža

    10:00 - 13:00 h

    Gradska galerija Labin

    Samostalna izložba crteža

    Crtački opus Josipa Diminića oduvijek je bio u drugome planu. Iako je Diminić po obrazovanju slikar, najpoznatiji kao kipar i gotovo cijeli život posvećen kamenu, crtežima se sam autor vraća korijenima i zavičaju. Cilj izložbe je prikazati stvaralački presjek Diminićevih crteža kroz posljednjih 50-ak godina aktivnoga stvaranja.

    Josip Diminić rođen je u Sv. Lovreču Labinskom (Diminići) 1937. godine. U Zagrebu je pohađao petogodišnju Školu primijenjenih umjetnosti nakon koje se upisuje na Akademiju likovnih umjetnosti. Diplomirao je slikarstvo u klasi prof. Marina Tartaglie 1963. godine. Godine 1970. imenovan je tajnikom Stručnog savjeta Mediteranskoga kiparskog simpozija u Dubrovi kod Labina, koji je osnovan 1969. godine, te ubrzo postao respektabilna međunarodna manifestacija, a danas ima sve uvjete da postane i prvi muzej suvremenog kiparstva na otvorenome. Kao kipar imao je više od 80 samostalnih i oko 250 skupnih izložaba. Ilustrirao je nekoliko zapaženih knjiga istaknutih hrvatskih pjesnika, a autor je i 11 grafičkih mapa. Od 1975. do 1984. bio je član reprezentativne grupe autora Galerije Forum u Zagrebu. Neprestano istražuje i stvara, te je do sada ostvario preko 100 samostalnih izložbi, te više od 300 skupnih. Živi i radi u Labinu i Diminićima kod Labina.

    Radno vrijeme:
    10:00 - 13:00
    ili uz najavu

    Info:

    Gradska galerija Labin
    Ul. 1. maja 5, T: +385 052 852 123
    galerijalabin@gmail.com

    Opširnije
  • Maškarani dani

    08.02.2018 - 19.02.2018

    Vodnjan-Dignano, Galižana-Gallesano, Peroj-Peroi


    Vodnjan-Dignano
    08.02. četvrtak
    Ekomuzej - Istrian de Dignan
    09:30 Radionica za djecu "Izradi svoju masku"

    10.02. subota
    Dom mladih Vodnjan
    16:00 - 18:00 Dječji maskenbal

    13.02. utorak
    Narodni trg
    10:00 Maškare na placi
    18:00 Spaljivanje pusta (besplatna podjela fritula i kuhanog vina)

    Peroj-Peroi
    18.02. nedjelja
    Placa
    13:00 - 19:00 Povorka, spaljivanje pusta i maškarani ples
    18:00 Bogata tombola

    19.02. ponedjeljak
    10:00 - 20:00 „Škođenje po kućama“

    Galižana-Gallesano
    11.02. nedjelja
    17:00 Maškarana povorka i dječji maskenbal uz animatore

    13.02. utorak
    Rukometno igralište
    18:00 Spaljivanje pusta

    Info:

    TZ Vodnjan
    T. +385 (0)52 511700
    info@istria-vodnjan.com

    Opširnije
  • 2. Dani mednih delicija središnje Istre

    10.02.2018 - 28.02.2018

    Beram, Cerovlje, Pazin, Katun Lindarski

    Gastronomska manifestacija posvećena jelima na bazi pčelinjih proizvoda


    Gastronomska manifestacija posvećena jelima na bazi pčelinjih proizvoda

    Želite li kušati delicije autohtone istarske gastronomije obogaćene pčelinjim proizvodima? Na pravom ste mjestu.

    Turistička zajednica središnje Istre, Udruga pčelara Lipa Pazin, Grad Pazin, Lag Središnje Istre i Udruženje obrtnika Pazin, organizatori su 2. Dana mednih delicija središnje Istre, u čijem središtu se nalaze pčelinji proizvodi kao važna namirnica u ovim hladnim danima.
     
    Atraktivni menu koji se sastoji od predjela, glavnog jela i deserta po promotivnoj cijeni od 120,00 kuna nudit će ugostitelji: Agroturizam Ograde (Katun Lindarski), Konoba Vela vrata (Beram), 2. Peron (Cerovlje), Konoba Jelenić (Lušetići) i Agroturizam Stara štala (Borut) i Boljunska konoba (Boljun).

    Domaća kravlja skuta sa medom i orasima, pačja prsa u umaku od istarskog muškata i meda, rolana kokoš u mednom umaku te čokoladna torta prelivena s medom i maslinovim uljem samo su jedna u nizu medno-slasnih jela navedenih ugostitelja.

    Dođitei vi na 2. Dane mednih delicija središnje Istre!

    » 2. Dani mednih delicija središnje Istre

    Info:

    TZ središnje Istre
    Ulica Velog Jože 1 +385 (0)52 622 460
    info@istria-central.com

    Opširnije
  • Dani školjaka

    14.02.2018 - 20.03.2018

    Umag-Umago, Novigrad-Cittanova, Buje-Buie, Brtonigla-Verteneglio

    Gastronomska ponuda u ugostiteljskim objektima


    Gastronomska ponuda u ugostiteljskim objektima

    Užitak u slasnom morskom zalogaju gurmani imaju prigodu iskusiti na Danima školjaka na području Sjeverozapadne Istre.

    Restorani će ponuditi maštoviti meni na bazi školjki, i prigodnim cijenama! Kulinarske delicije sljubljivat će se s vrhunskim lokalnim vinima i maslinovim uljima po kojima je ovaj kraj nadaleko poznat.

    Istarske školjke - kapešante, pedoći, dondole, mušule, kanaštrele i oštrige posebnog su okusa zahvaljujući čistom podmorju. Na tanjur stižu iz izlova i uzgoja čija tradicija seže u antičko doba, a kapešante se najčešće vade iz mora uz zapadnu obalu Istre, kraj izvora slatke vode, ponajprije na ušću Mirne, poznatom po vrhunskim primjercima.

    Što se nalazi na posebno pripremljenim menijima i u kojim će restoranima vrhunski šefovi kuhinje za vas kreirati nove gourmet doživljaje otkrijte ovdje!

    Opširnije
  • Promohotel

    21.02.2018 - 24.02.2018

    Poreč-Parenzo, Dvorana Žatika

    Međunarodni sajam prehrane, pića i opreme za turizam                    

    Dvorana Žatika

    Međunarodni sajam prehrane, pića i opreme za turizam                    

    Promohotel 2018. – 33. međunarodni sajam prehrane, pića i opreme za turizam održati će se u dvorani Žatika od 21. – 24. veljače 2018. godine. Sajam će se održati na 4500 m2 unutrašnjeg i 500 m2 vanjskog izložbenog prostora.

    Sajam je namijenjen cjelokupnom Horeca sektoru, vlasnicima, menadžerima i djelatnicima:

    - hotelskih lanaca, 
    - malih obiteljskih hotela hotela, 
    - apartmana, 
    - ugostiteljskih objekata
    - kuća za odmor
    - ostalih smještajnih objekata te

    Program izlaganja sastoji se od: hotelske opreme i kozmetike, ugostiteljske opreme i inventara, prehrane i slastica, aparati za pripremu toplih napitaka, rashladnih uređaja, prehrane, vitrina za sladoled i kolače, alkoholna pića kao i craft piva, papirnate galanterija i dekoraterski programi, grijanje i obnovljivi izvori energije, tekstilne industrije, proizvodnja kreveta i madraca, wellnes program, profesionalna oprema za čišćenje, oprema za eksterijere i interijere, podne obloge i alu stolarija, namještaj na bazi drva – kao osnovne sirovine, računalno programiranje, poslovno savjetovanje i edukacija itd.

    Posjetitelji će imati priliku upoznati nove tehnologije, trendove, proizvode i usluge kojima mogu poboljšati svoje poslovanje.

    Sadržaji sajma mogu biti zanimljivi i vrlo korisni za kućanstva. Cilj održavanja sajma je predstaviti svjetske trendove u ugostiteljstvu i turizmu te tako doprinijeti promociji i razvoju grada, kao i šire regije.

    RADNO VRIJEME SAJMA ZA POSJETITELJE:

    Srijeda, 21.02.2018. / 12:00 – 19:00 h
    Četvrtak, 22.02.2018. / 10:00 – 19:00 h
    Petak, 23.02.2018. / 10:00 – 19:00 h
    Subota, 24.02.2018. / 10:00-17:00 h

    Ulaz je slobodan za sve posjetitelje. Dobrodošli!

    Opširnije
  • Dani meda

    23.02.2018 - 24.02.2018

    Pazin, Spomen dom

    13. međunarodna izložba i znanstveni skup

    Spomen dom

    13. međunarodna izložba i znanstveni skup

    Kod odabira pčelara, odnosno medara isto je kao i s kafićem i s omiljenom kavom. Bira se jednom i ne mijenja se. Carica Marija Terezija u svoje je doba pčelarstvo učinila zaštićenim obrtom. "... Da se pčelarstvo što skorije u narod raširi, oprašta se na sva vremena svakog poreza ili daće... " piše u Patentu o pčelarstvu iz 1775. godine.

    Žlica puna zdravlja

    Bagremov med - najbolji lijek protiv stresa; livadni med - sve njegove dobrobiti teško je i nabrojati, ali izvanredno će pomoći osobama u poodmaklim godinama i dati im novu snagu; kestenov med - svojom gorčinom prkosi uzrečici 'sladak kao med', ali pomaže kod probavnih smetnji i drugih poteškoća... Med je zdrav! Tvrdnja je to koju nitko neće ni pokušati osporiti. Koliko je zdrav, to tek doznajemo. Ali sa sigurnošću i bez potrebe za dokazivanjem možemo ustvrditi da je med dobar okusom, poseban zaslađivač života, jednako dobar danas kao i prvi put kada je čovjek zavukao ruku u košnicu (kako li mu je samo to palo napamet?). Istarski med izrazite je kvalitete, ali ga ima malo, jednako koliko i vegetacije. Kako bi prikupili što više meda, pčelari svoje košnice sele, pa i po nekoliko stotina kilometara. To je jedan od sastavnih dijelova pčelarenja.

    Dug je put do meda

    U Istri sve počinje u travnju kada pčelari prikupljaju voćni med i med maslačka, koji se vrca do svibnja. Tada se košnice i pčelari, pravi nomadi, sele u potrazi za bagremom, koji daje izrazito kvalitetan i ukusan med. U isto vrijeme pčele marljivo prikupljaju i nektar kadulje. Naredna se akcija događa tek u lipnju kada se košnice sele u područja gdje ima kestena koji u zadnje vrijeme predstavlja vrlo nesiguran i skroman izvor meda. U to vrijeme u Istri nastupa bespaša pa se cvjetni izvor nektara traži na područjima Gorskog kotara, Korduna i Like. Tu do izražaja dolazi nomadska priroda pčelara i njihova spremnost da za nekoliko kilograma slatkog meda potegnu nekoliko stotina kilometara svakih sedam dana u obilazak dalekih košnica. Sredinom rujna pčele se vraćaju kući. Tada uglavnom posjećuju vrijesak i ostalo tada cvatuće bilje. Za one koji se s pčelarskom terminologijom susreću prvi put, vrcanje je zapravo postupak izdvajanja meda od košnica. Dakle, nakon zadnjeg godišnjeg vrcanja, pčelari svoje mezimce pripremaju za zimu, ostavljajući im dovoljno meda za prezimljavanje - po košnici otprilike petnaestak kilograma.

    Opširnije
  • Ucvirkenfest

    24.02.2018 - 24.02.2008

    Pula-Pola, Tržnica

    17. festival čvaraka

    Tržnica

    17. festival čvaraka

    Ovom popularnom kulinarskom manifestacijom još jednom će se, uz originalne recepture i menu, u pravom istarskom ambijentu, iskazati veliko poštovanje Njegovu Visočanstvu rodonačelniku mesnih prerađevina - čvarku, ucvirku, ucirku, ocirku, črčku i žmari.

    Info:

    Tržnica Pula
    Narodni trg 9, 52100 Pula +385 (0)52 218 122, 218131
    trznica@trznica-pula.hr

    Opširnije
  • Noćna mora

    24.02.2018

    Žminj

    Trekking utrka

    18:00 h


    Trekking utrka

    Mjesto: Žminj (Šivati, društveni dom)
    Start: 18:00
    Tehnički sastanak: 17:45
    Dužina: 15/20 km

    Kategorije: muška, ženska
    Vremenski limit: 6 sati
    Maksimalni broj natjecatelja: 100+1

    Obavezna oprema: čeona lampa, prva pomoć, kompas, mobitel, bidon ili mjeh s vodom, putna grickalica, topografska karta (osigurava organizator)
    Startnina: 20,00 kn
    U startninu ulazi: karta s označenim kontrolama, kuhani obrok, okrijepna stanica s toplim napitcima, dj party
    Nagrade: sponzorske nagrade za prva tri mjesta po kategoriji

    Prijave: srksutivanac@gmail.com

    Info:

    SRK Sutivanac
    srksutivanac@gmail.com

    Opširnije

Pregled 1 - 12 od ukupno 338

Turisticka zajednica ne snosi odgovornost za odluke organizatora o promjeni termina, izvodaca, programa, cijena ili za slucaj otkazivanja priredbe

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking