Kalendar događanja

 • Prvi svjetski rat na Jadranu

  21.09.2017 - 31.12.2018

  Novigrad-Cittanova, Brtonigla-Verteneglio, Gallerion & muzej

  Izložba

  Gallerion & muzej

  Izložba

  Izložba „Prvi svjetski rat na Jadranu“ koja se održava u galeriji sa stalnim postavom Gallerion u Novigradu i u prostorijama Muzeja u Brtonigli.

  U stalonom postavu u Gallerionu prikazuje se nastanak i razvoj Austrougarske mornarice do Prvog rata dok su u Brtonigli sa 180 fotopanoa i brojnim originalnim predmetima prvi put u povijesti prikazana ratna zbivanja na Jadranu.

  Moglo je sve biti drugačije. U 1914. godini turistička sezona bila je najbolja do tada. Očekivalo se poboljšanje života najnižih socijalnih slojeva u Monarhiji. No izabrano je najgore moguće rješenje, rat, a kakav je bio nabolje mu ime govori „Veliki rat“.

  Trajao je četiri godine i ostavio 17 milijuna mrtvih i više od 20.000.000 ranjenih ne ostvarivši niti jedan zadani cilj. Dogodilo se ono što njegovi začetnici najmanje očekivaše; propala su četiri carstva: njemačko, austrougarsko, rusko i tursko. Nastalo je niz nacionalnih

  država, ali i neodrživih geopolitičkih tvorevina poput Kraljevstva SHS, potonje Jugoslavije koja se nedavno također neslavno, nažalost opet u krvi, raspala.

  Naša je namjera da prvi put u Europi na sveobuhvatnoj izložbi prikažemo u svim njegovim vidovima djelovanja „Veliki rat“ na moru, kao nama nešto nametnuto, a za Europu nadasve tragično apsurdno događanje. Izložba će na preko 300 panoa i s 300 maketa brodova, te

  s velikim brojem autentičnih predmeta i dokumenata pokušati vjerno prikazati navedenu tragediju. Biti će postavljena na tri lokacije u Novigradu i Brtonigli.

  Pomorske operacije na Sredozemlju i Jadranu su unatoč brojčanoj premoći brodovlja Antante intenzivno su vođene do samog kraja rata, a jadranska obala je ostala slobodna i pošteđena invazije do ulaska talijanskih postrojbi poslije potpisivanja primirja. Carska i kraljevska flota je unatoč svim nevoljama, a konačno i neposluhu ili pobunama mornara, zbog loših životnih uvjeta i društvene i nacionalne zapostavljenosti, ipak do pred sam kraj rata predstavljala solidni zid obrane, podupirući istodobno kopnenu vojsku na dvije bojišnice,

  jugozapadnoj i jugoistočnoj. Kad je konačno došlo do raspada države, raspala se skoro preko noći i mornarica, a bivši sugrađani postali su građeni novostvorenih država. Nesretnim i nepravednim geopolitičkim podjelama i granicama te novih interesnih sfera došlo je do

  nove, još veće, tragedije - Drugog svjetskog rata.

  Tradicija austrougarske mornarice ostala sačuvana u nekim segmentima, u Ratnoj mornarici Kraljevine SHS/Jugoslavije, a poslije i u drugim državama koje su je naslijedile. “Zlatno doba” Austrije na moru je završilo 1918, ali ipak se njeno izuzetno bogato nasljeđe u nekim

  vidovima i do danas očuvalo, kao npr. lukama i lučkim građevinama, kvalitetnoj brodogradnji, pomorskom školstvu, nomenklaturi (posebice u ratnoj mornarici), turizmu i kulturnoj baštini (kompleks utvrda u Puli). Nekih luka, poput Trsta, Pule i Rijeke, bez Austrougarske ne bi ni bilo, a veći dio suvremene uzdužobalne infrastrukture se počeo stvarati baš u to doba. Posebno svečani i mistični svjedoci tog doba velikih kapetana, mornara i brodova te slavne mornarice, svakako su brojni jadranski svjetionici stražari i čuvari plovnih putova i prijatelji pomoraca na našoj obali i otocima.

  Uvažavajući navedene okolnosti želja nam je i osnovna namjera ostvariti na nekom odgovarajućem mjestu međunarodni vojnopomorski muzej kao znak i dostojnu memoriju ovom ipak svojevrsnom herojskom vremenu. Memorija kao i povijesno događanje treba nužno biti multietnička i multinacionalna.

  Info:

  Gallerion
  Mlinska 1, Novigrad +385 (0)98 254 279
  sergioliagobbo@gmail.com

  Opširnije
 • Božićna čarolija

  01.12.2017 - 06.01.2018

  Rovinj-Rovigno, Gradsko središte

  Prigodni program povodom Božića i Nove godine

  Gradsko središte

  Prigodni program povodom Božića i Nove godine

  Rovinj se u prosincu pretvara u božićnu bajku. Naime, u sklopu Božićne čarolije organizirana su različita događanja i zaista će svatko pronaći nešto za sebe. Od klizališta, svirki uživo, koncerata, izložbi, gastronomske ponude na trgu, kreativnih radionica, filmova u kinu, kazališnih predstava…

  Program:

  9.-26.12.2017 Trg m. Tita: Klizalište u Rovinju

  11.-15.12.2017 Coworking Rovinj-Rovigno: Božićne radionice Faro11

                        11.12. u 18.00 h – Radionica izrade blagdanskih svijeća (voditeljica: Fiorenza Šaban)

                        12.12. u 18.00 h –  I pad radionica izrade i tiskanja digitalnih božićnih čestitki za sve uzraste (Voditelj: Slavko Vukmanov Šimokov)

                        13.12. u 18.00h – Radionica izrade božićnih ukrasa (Voditeljica: Fiorenza Šaban)

                        14.12. u 18.00 h - Radionica izrade božićnih kuglica (Voditeljica: Jelena Petranović)

                        15.12. u 18,00 – Floral Art – radionica izrade božićnih vijenaca (Voditeljica: Danijela Dragić)

  16.12.2017 19,30 MMC: koncert Limene glazbe Rovinj

                   18,00 Dvorana Valbruna: Plesni nastup Udruge rovinjskih mažoretkinja

  16.-18.12.2017 Zajednica Talijana: 10,00-12,00; 16,00-18,00: 10. Božićni sajam

  18.12.2017 Trg m. Tita: Borići dobrote

  18.12.2017- 1.1.2018 Obala Pina Budicina: Rovinjske zimske delicije

  23.12.2017 - 1.1.2018 i 6.1.2018 Trg m. Tita: Blagdani u kući batane: za stolom i uz glazbu

  27.-30.12.2017 Rovinj Music Festival

  31.12.2017. Doček Nove godine

  Aperitiv bar Circolo: Le feste in terasa del Circolo

  Cafe Cinema: svirka uživo, coffee&cake festival

  Bacchus bar: svirka uživo

  Cjelokupni program možete pronaći ovdje:  » Božićna čarolija - program

  Opširnije
 • Prosinac u Puli

  01.12.2017 - 31.12.2017

  Pula-Pola, Razne lokacije

  Kulturno-umjetnički program

  Razne lokacije

  Kulturno-umjetnički program

  Manifestacija „Prosinac u Puli" ovih prazničnih dana donosi Puljanima i njihovim gostima 200 događanja na 50 lokacija. Bogat program tradicionalne manifestacije „Prosinac u Puli - Dicembre in città“ i ove će godine građanima Pule i sve brojnijim posjetiteljima ponuditi obilje kulturnih i zabavnih manifestacija, programa, predstava i koncerata.

  U 2018. godinu Puljani i njihovi gosti na Forumu ući će zajedno s ekipom Prljavog kazališta uz pratnju The Night Expressa i DJ Plexija.

  Manifestaciji se posebice raduju najmlađi kojima je namijenjeno čak više od 85 programa. Gradsko šetalište pretvoriti će se u „Čarobnu šumu“ i ugostiti će brojne programe za djecu, a svoje će boravište u Pulu preseliti i Djed Mraz, koji će svoju kućicu smjestiti u centralni dio. Društvo će mu praviti Baka Mraz i vilenjaci, svakodnevno će se odvijati zabavni, plesni i pjevni programi koji će uveseljavati blagdansko doba kako bi središte Pule postalo najzabavniji park u prosincu.

  Novina ove godine je i klizalište na Trgu kralja Tomislava a na kojoj će moći dočekati i „malu Novu godinu“ u podne, uz nastup grupe Gelato sisters.

  „Prosinac u gradu" trajat će punih 32 dana, tijekom koji će svatko moći pronaći nešto za sebe. Više o programu te raspored i satnice svih događanja mogu se pronaći na mrežnoj stranici www.prosinacupuli.hr

  Info:

  TZ Pula
  Forum 3 +385 52 219 197
  info@istria-pula.com

  Opširnije
 • Sa(n)jam knjige u Puli: Intime građanina P. S.

  02.12.2017 - 08.01.2018

  Pula-Pola, Galerija C8

  Galerija C8

  Predrag Spasojević (1959. - 2010.) je široj javnosti najpoznatiji kao autor vizualnog identiteta pulskog filmskog festivala. Studirao je na likovnoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Miroslava Šuteja. Bio je svestran autor (autor je logotipa i plakata za HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, Splitsko kazalište, Arenaturist, TZ Istarske županije kao i većina turističkih zajednica u Istri, Vinistru, kazališni festival PUF, autor etiketa za proizvođače vina itd...). Njegovi su raznovrsni interesi sezali od slikarstva i grafičkog dizajna do uređenja interijera.

  Opširnije
 • Dani jadranskih lignji

  02.12.2017 - 07.01.2018

  Umag-Umago, Novigrad-Cittanova, Buje-Buie, Brtonigla-Verteneglio

  Gastronomska manifestacija


  Gastronomska manifestacija

  Da je domaća lignja uistinu slastan zalogaj gurmani će se uvjeriti tijekom Dana jadranskih lignji u restoranima sjeverozapadne Istre. Oni će po povoljnim cijenama nuditi menije s više sljedova na bazi lignje, a sve u kombinaciji s lokalnim vinima i maslinovim uljima vrhunske kvalitete.

  Ova gourmet manifestacija, osim što predstavlja dodatni motiv za posjet sjeverozapadnoj Istri tijekom božićnih blagdana, nastoji valorizirati izvanredne lignje iz Jadranskog mora koje se lovi upravo u zimskom razdoblju. Smjera k jačanju svijesti o njihovoj vrijednosti u kuhinji te potiče ugostitelje da osmisle nove, kreativne recepte na bazi te morske namirnice.

  Od jeftine pučke, gotovo prezrene hrane, lignje su se na Jadranu u posljednjih pola stoljeća preobrazile u omiljeni specijalitet. Imaju delikatan okus po moru i vrstan su medij za najrazličitije okuse. Mogu se tretirati agresivno, s octom, ljutim papričicama i aromatičnim travama, ali i nježno, s nekoliko kapi limuna i malo vlasca.
  Dobar tek!

  » Dani jadranskih lignji

  Info:

  Sjeverozapadna Istra
  T.: +385 (0)52 741 363

  Opširnije
 • Casa Rustica na Stanciji Guran

  02.12.2017 - 31.12.2017

  Vodnjan-Dignano, Stancija Guran

  Dani otvorenih vrata seoskog domaćinstva

  Stancija Guran

  Dani otvorenih vrata seoskog domaćinstva

  Menu 1: Svakidanji pijat
  Domaći aperitiv
  Juha sa domaćim rezancima ili žličnjacima
  Ravioli punjeni sirom na posteljici od aromatičnog bilja sa preljevom od 4 vrste sira
  Slatko od domaćice
  Cijena: 80,00 kn

  Menu 2: Lako za seljaka
  Domaći aperitiv
  Pijat suhih delicija iz konobe
  Svinjska triska u toču od šljiva i salvije uz palentu sa rokulom
  Kolač po starinski
  Cijena: 90,00 kn

  Menu3: Užina za fešte
  Domaći aperitiv
  Hladni pijat rustica
  Ledvica punjena pancetom i šljivama sa seljačkim kumpirom
  Bezglutenska delicija
  Cijena: 100,00 kn

  DODATNA PONUDA:
  GRATIS degustacija proizvoda vlastite proizvodnje domaćinstva: domaći džemovi, maslinovo ulje, vino
  GRATIS razgledavanje gospodarstva uz vodstvo domaćina, prezentacija izrade džemova i ostalih proizvoda

  TERMINI: svake subote i nedjelje u prosincu u 14:00 ili 17:00 sati uz obaveznu najavu i odabir termina i menua.

  Info:

  Guranis
  St. Guran 21, Vodnjan +385 (0)52 511 039, +385 (0)91 788 1390
  sabozac@net.hr

  Opširnije
 • Djed Božićnjak u Istri

  02.12.2017 - 29.12.2017

  Istra


  Uzbudljiv Inspirit doživljaj 'Djed Božićnjak u Istri' prati najpoznatijeg djedicu u njegovim pustolovinama po Istri. Djedu Božićnjaku koji je najviše zauzet upravo pred Božić, polomile su se saonice iznad Pazinske jame i mora što prije izaći iz ponora kako bi stigao podijeliti sve poklone. Pritom sreće mnogo likove iz istarske mitologije, poput orka, Velog Jože, vila, macmaliće i štrigu iz Savičente.

  Program:

  02.12. Pazin, 14:00
  09.12. Brtonigla, 17:00
  16.12. Buzet
  18.12. Poreč
  21.12. Vižinada
  23.12. Labin
  29.12. Pula


  Opširnije
 • Kuća Djeda Mraza

  05.12.2017 - 27.12.2017

  Kaštelir-Castelliere, Dvorana KUD-a

  Božićni sajam i radionice

  Dvorana KUD-a

  Božićni sajam i radionice

  ..... '' Djede, meni se to mjesto, kako si ono rekao da se zove Kaštelir, jako sviđa, tamo nije ni previše toplo ni previše hladno, a blizu su ti sve zemlje Europe kada dijeliš poklone, mogli bismo se tamo zaustaviti do Božića.''......

  Ovo je dio priče ''Zašto Djeda Mraz ima kuću u Kašteliru?'' koja će se u okviru programa Kuće Djeda Mraza odigrati u malom kazalištu lutaka. To je samo jedna od brojnih aktivnosti koje je, za druženje sa djecom u ovo predblagdansko vrijeme, pripremila TZ Kaštelir-Labinci u suradnji sa nekolicinom mještanki i mještana, a uz potporu općinskih vlasti. Zahvaljujući sudionicima u projektu i sponzorima nabavljeni su potrebni materijali za opremanje, šivanje, kuhanje, igranje ..... Vrijedne ruke su to ispilile, izrezale, spojile, sašile, skuhale ..... Na kraju smo dobili prvu kuću Djeda Mraza u okolici, možda bi bila bolja da smo sve kupili, ali ovako je sigurno najoriginalnija.

  Ulaznica u Kuću Djeda Mraza je 20,00 kn i uključuje razglednicu i čarobnu patuljkovu kapu sa amblemom Kuće Djeda Mraza te čarobni čaj za vrijeme boravka u kući. Roditelji nemaju čarobnu kapu pa je njihova ulaznica 10,00 kn.

  Kad dječica ponovno dođu u Kuću Djeda Mraza trebaju ponijeti svoju kapu i ulaznica je tada samo 10,00 kn.

  Organizator zadržava pravo izmjene i dopune programa!

  » Facebook

  Opširnije
 • Advent u Poreču

  06.12.2017 - 07.01.2018

  Poreč-Parenzo, Trg Matije Gupca

  Trg Matije Gupca

  Ne propustite najljepši Advent u Istri!

  Ove godine uživajte u još bogatijem programu, besplatnom klizanju na ledu, brojnim besplatnim koncertima, zabavnim i kulturnim programima te bogatoj adventskoj gastronomskoj ponudi.

  Svečanim paljenjem lampica u Parku Matije Gupca u Poreču, 6.12.2017. svečano će započeti manifestacija Advent Poreč – Avvento Parenzo. Sve do 7. siječnja 2018. malene i velike grijat će toplina blagdana na Trgu Matije Gupca, u bajkovitoj Villi Polesini te u prostorijama Gradske knjižnice i Pučkog otvorenog učilišta.

  Obitelji će najviše oduševiti besplatno klizanje na klizalištu s uključenim najmom opreme i školom klizanja. A maleni neće moći odoljeti i ostalim zabavnim besplatnim dječjim programima i blagdanskim iznenađenjima.

  Novost koju donosimo ove godine, kućica Djeda Mraza dodatno će razveseliti sve mališane i odvesti ih u svijet mašte i veselja uz druženja s Djedom Mrazom, Bakom Mraz i njihovim vjernim vilenjacima. Božićni ugođaj oživjet će se i kroz gostovanje najvećih živih jaslica iz Svetog Lovreča upravo na porečkom Adventu.

  Za vrijeme trajanja manifestacije, u Parku Matije Gupca uživat ćete u sjajnim besplatnim koncertima renomiranih domaćih izvođača poput Vatre, Gustafa, Songkillersa, Meritas i Jelene Radan, Marijana Bana i Diktatora, Parnog Valjka,  Night Expressa, Cirkusa i brojnih drugih.

  Za vrijeme trajanja božićnog sajma mirisi i okusi Adventa širit će se iz blagdanski uređenih kućica na kojima će se moći kupiti i adventski suveniri.           

  Opširnije
 • Klizalište u Rovinju

  09.12.2017 - 26.12.2017

  Rovinj-Rovigno, Trg maršala Tita

  Ovogodišnja Božićna čarolija obogaćena je novom atrakcijom – gradskim klizalištem.

  Trg maršala Tita

  Ovogodišnja Božićna čarolija obogaćena je novom atrakcijom – gradskim klizalištem.

  Klizalište je postavljeno od 09.-26.12.2017 na Trgu m. Tita, sa radnim vremenom od 12,00-20,00 radnim danom te 12,00-21,00 vikendom.

  U sklopu klizališta organizirani su razni prigodni programi poput male škole klizanja, disco klizanja i slično.

  Program klizališta:

  09.12.2017 u 12,00 prigodni program povodom otvaranja (radno vrijeme klizališta 12,00-21,00)   

  10.-12.12.2017 od 12,00-21,00 Klizalište

  13.-14.12.2017 od 12,00 do 20,00 Mala škola klizanja

  15.-16.12.2017 od 12,00 do 21,00 Mala škola klizanja

                         od 17,00 do 19,00 Disco klizanje

  17.12.2017 od 12,00 do 21,00 Klizalište

                   u 17,00 Spektakl na ledu: „Neobična ledena čarolija“, Klizački klub Medo iz Zagreba

  19.-21.12.2017 od 12,00 do 20,00 Klizalište

  22.-23.12.2017 od 12,00 do 21,00 Mala škola klizanja

                         od 17,00 do 20,00 Disco klizanje

  24.-26.12.2017 od 12,00 do 21,00 Klizalište

  Info:

  Grad Rovinj-Rovigno
  Trg Matteotti 2

  Opširnije
 • Advent u hotelu Adriatic

  10.12.2017 - 31.12.2017

  Rovinj-Rovigno, Hotel Adriatic

  Najljepše adventske nedjelje u idiličnoj atmosferi hotela Adriatic

  11,00 h

  Hotel Adriatic

  Najljepše adventske nedjelje u idiličnoj atmosferi hotela Adriatic

  Osjetite čarobnu zimsku atmosferu i duh Božića uz prigodni glazbeni program (klapa Valdibora i dječji zbor Glazbeni laboratorij Rovinj) i posebno pripremljene delicije, od kuhanog vina i pjenušca do slasnih ribljih i slatkih zalogaja.

  Vidimo se 10., 17., 24., 26., i 31. prosinca

  Info:

  Maistra d.d.
  Obala Pina Budicina 16 +385 52 800-250
  info@maistra.hr

  Opširnije

Pregled 1 - 12 od ukupno 197

Turisticka zajednica ne snosi odgovornost za odluke organizatora o promjeni termina, izvodaca, programa, cijena ili za slucaj otkazivanja priredbe

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

 • Best Olive Oil Region in the world 2016 and 2017

 • 10 Best European
  Wine Destinations 2016

 • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

 • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

 • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

 • Best Wine Regions for Winter and Spring Travel 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking