Top priznanja Istri

Flos Olei: Istra na vrhu svjetske ljestvice maslinovih ulja u 2016!

U jedinom svjetskom vodiču kroz ekstra djevičanska maslinova ulja, uvršteno je 50 istarskih maslinara i uljara!

Istra je u sedmom izdanju vodiča Flos Olei, objavljenom u 2016. godini, požnjela izniman uspjeh! U ovom, jedinom svjetskom vodiču kroz ekstra djevičanska maslinova ulja, uvršteno je 50 istarskih maslinara i uljara pa se Istra po kvaliteti i zastupljenosti po prvi puta vinula na vrh ljestvice najkvalitetnijih maslinarskih regija svijeta!

Istria - World's Best Olive Oil Region in 2016

U vodiču su ocijenjena i opisana maslinova ulja iz 49 zemalja s pet kontinenata. Na 864 stranice, osim ocijenjenih maslinara i uljara, vodič donosi informacije o povijesti, kulturi te proizvodnji zemalja iz kojih oni dolaze, a uz europse zemlje, tu su i Australija, Novi Zeland, Čile, Argentina...

Španjolska regija Andaluzija u vodiču Flos Olei 2016. zastupljena je s 45 maslinara i uljara, talijanska regija Lazio s njih 39, Sicilija ima 31 proizvođača, a Puglia 29. Toskana, koju je Istra dugi niz godina slijedila na drugom mjestu, ove godine ima 25 maslinara i uljara uvrštenih u ovu popularnu 'bibliju' maslinovih ulja. Ovakav svjetski uspjeh zasigurno je donio značajne dodatne bodove brendiranju Istre kao gastronomske destinacije.

Najveći broj bodova kojeg su u vodiču Flos Olei u 2016. postigli maslinari je 98, od mogućih 100. Vrlo visoku ocjenu 97, jedini iz Istre ima Olea B. B. iz Rapca, a još su po 4 proizvođača osvojili vrtoglavih 96, odnosno 95 bodova: Obitelj Ipša, Stancija Meneghetti, OPG Matteo Belci i Tonin te Chiavalon Franco Basiaco, Giancarlo Zigante i Enio Zubin.

Uvrštenja u Flos Olei, a s njime i veliki uspjesi, započeli su još 2005. godine i od tada istarska maslinova ulja stalno potvrđuju svoju kvalitetu.

Opširnije o vodiču Flos Olei:
» www.istra.hr/hr/atrakcije-i-aktivnosti/gastronomija/vodici/flos-olei

Prikaži