Kultura

Top 5 atrakcija za ljubitelje kulture u Istri

Ako na svojim putovanjima volite upoznavati kulturne znamenitosti destinacije, vrijeme je da otkrijete atrakcije koje će vam otkriti autentičnu stranu Istre i njezine posebnosti. Vjerujemo da ćete se i sami uvjeriti, da je Istra idealna destinacija za one željne povijesti i kulture.

Pula Arena

Atrakcija koju ćete teško zaobići
Jeste li znali da je pulska Arena dobile ime od latinske riječi harena, koja znači pijesak? Nekada se nakon borbi gladijatora, tlo arene posipalo pijeskom, od čega je poteklo i ime. Danas je Arena jedinstvena pozornica na kojoj nastupaju najpoznatija imena iz svijeta glazbe i filma, diveći se pritom zajedno s publikom pulskoj ljepotici.

Dvigrad

Zidine koje znaju sve priče iz prošlosti

Ako želite upoznati kulturnu baštinu središnje Istre, mi vam predlažemo da krenete od Dvigrada, srednjovjekovnog kaštela o čijem postojanju danas svjedoče jedino njegove zidine i bazilika na samom vrhu.
Osim Dvigrada, diljem cijele Istre možete pronaći kaštele i dvorce, koji su nekada imali funkciju obrambene utvrde.

Eufrasiana Porec

Baština vrijedna UNESCO-ove liste

Eufrazijeva bazilika najprepoznatljiviji je kulturno - povijesni spomenik grada Poreča, a njezinu vrijednost potvrdio je i UNESCO, uvrstivši je na svoju listu svjetske baštine.
Njezina posebnost su mozaici koji krase centralni dio bazilike, što nijednog posjetitelja neće ostaviti ravnodušnim.

Draguc
Sve o povijesti fresaka na jednom mjestu
U Draguću, malenom mjestu nedaleko Cerovlja, smjestila se Kuća Fresaka. Upravo na ovom području pronađene su srednjovjekovne freske u sakralnim objektima, a ako posjetite Crkvu Svetog Roka, dočekat će vas predivni pogled na ljepote središnje Istre.
Vrijeme je da Draguć postane jedna od vaših nezaobilaznih točki tijekom boravka u Istri.

Aleja Glagoljaša

Glagoljicom od Roča do Huma

Ako želite istražiti mjesta Roč i Hum, naš je savjet da obavezno posjetite i Aleju Glagoljaša.
Glagoljica je zapravo staroslavensko pismo kojim se nekada davno pisalo u Istri, a upravo Aleja glagoljaša s jedanaest spomen obilježja podsjeća na ta prošla vremena. Osim što ćete boraviti na svježem zraku, vjerujemo da ćete i zapamtiti pokoje oblo slovo glagoljice.

Prikaži