Kultura

Top 5 ideja za drugačiji pogled na Žminj

Žminj ima bogatu povijest obzirom da je brežuljak na kojem se nalazi bio naseljen još u prapovijesti. A ovdje ćete pronaći i vrhunski smještaj za miran i opušten odmor, ali i jednu od većih pučkih fešti koja se održava posljednje subote u kolovozu, Bartulju. Dođite i upoznajte Žminj, malo mjesto u srcu Istre iz kojeg potječu brojni istarski proizvodi.

Festival Pašte
Festival pašte
Žminj se posljednjih nekoliko godina etablirao i kao mjesto kušanja i pravljenja pašte (tjestenine). Festival pašte je, tako, u dvodnevnom programu prisutan već 6 godina u ljetnim mjesecima.

Pod starim kestenima, u ugodnom ambijentu „Zad kaštela“, posjetitelji mogu kušati i uživati u tradicionalnim okusima makaruna, njoka, fuža te sudjelovati u pripremanju jela od pašte, a istovremeno pomažu očuvanju i zaštiti tradicionalne istarske kunhinje.
Dobar tek!

Pašareta
Svatko tko je jednom došao u Istru i upoznao Istrijane, zasigurno je kušao pašaretu. Ovaj proizvod teško da ćete pronaći van Istre, a u Istri je nezaobilazno osvježenje već više od 90 godina. Istarska „coca cola“ je gazirano piće kojeg je obitelj Ferenčić počela proizvoditi još davne 1924. godine. Jednostavna receptura - šećer, voda i voćne arome - uz intenzivnu crvenu boju pridonose posebnosti pašarete i čine ju prepoznatljivim autohtonim proizvodom. Živjeli!

Latus
Mljekara Latus
I Mljekara Latus, mala obiteljska tvrtka okružena pašnjacima, postavlja Žminj i okolicu na kartu Istre. Lokalno stanovništvo i turisti mogu kupiti i isprobati mliječne proizvode od svježeg mlijeka do jogurta, vrhnja i sireva.

Dostupni se proizvodi, osim na prodajnim mjestima, mogu degustirati prilikom posjete mljekari, uz prethodnu najavu.
Uživajte!

Caffe Monte
Jedan mlađi, ali jednako prepoznatljiv i voljen žminjski proizvod, svakako je kava Monte. Prije tridesetak godina, lokalni kavoljupci odlučili su se okušati u proizvodnji kave po vlastitom „guštu“ i tako stvorili prepoznatljiv brend, pa ćete tako aromu Žminja moći kušati u brojnim ugostiteljskim objektima diljem Istre i šire. Dobro jutro!

pince
Pinca
Uskrs se u Istri, među ostalim, obilježava pripremom pince. Za ovaj slatki kruh postoje različiti recepti koji su, doduše, svi slični pa tako pinca nije specifična isključivo za Žminj.

Međutim, već se tradicionalno, pred Uskrs na Cvjetnicu organizira manifestacija Istrijanski pinci pod čerepnjon na ugnjište tijekom koje domaćice uče mlade generacije kako pripremiti pincu „po starinski“ - pod pekom.

Boravite li u Istri u vrijeme Uskrsa, pridružite se manifestaciji. Ukoliko ju propustite, pincu, ipak, možete kušati bilo kad tijekom vašeg boravka na našem poluotoku.

Prikaži