Kultura

Tradicijski običaji u Istri za Božić

Božićno vrijeme je jedno od najljepših razdoblja u godini i zato mu se svi radujemo. Božićni ciklus tradicijskih običaja u Istri započinje adventskim paljenjem lampica na trgovima gradova i gradića, a nastavlja se za vrijeme Božića, Nove godine i traje do Sveta tri kralja.

bozicna carolija
Čarobno adventsko osvjetljenje
Gradovi i gradići u Istri za vrijeme božićnih blagdana bivaju još čarobniji pod večernjim svjetlom. Mjesta su ispunjena svečanim ozračjem i bezbrojnim višebojnim žaruljama i božićnim dekoracijama. Ukrašavanje ulica i trgova, kao i samih domova, tradicija je i veliki događaj za velike i male.

Paljenje panja ili coka
U Istri su sve kuće nekad imale ognjište i ono je na Badnjak imalo značajnu ulogu. Na Badnjak bi se donio jedan veliki panj koji je trebao tinjati i nikako se nije smio ugasiti do blagdana Sveta tri kralja. Smatralo se da se tom vatrom grije dijete Isus i da njegova svjetlost rasvjetljava put trima kraljevima.

zive jaslice
Posjetite žive jaslice u Svetom Lovreču

Jaslice se postavljaju u domove i crkve na Badnjak, a u njima se nalaze figurice Isusa, Djevice Marije, sv. Josipa, likovi pastira, anđeli, sveta tri kralja i drugi.

U Istri se u Žminju održava i izložba kućnih božićnih jaslica koja okuplja izlagače iz cijele Istre. Ne propustite žive jaslice u Svetom Lovreču gdje ćete susresti majstore starih zanata i domaće životinje, ali i vidjeti kako se nekad trgovalo i pisalo.
Moći ćete također probati domaće autohtone proizvode te kupiti ručno izrađene ukrase i suvenire.

bozicni sajmovi
Božić u Istri uz tradicionalnu hranu i slastice
Jela koja su se nekad pripremala za Božić i danas su prisutna na blagdanskoj trpezi. Na Badnjak se tradicionalno za večeru jede bakalar na bijelo s pasuticama, slane sardele i maneštra od slanutka, a potom se odlazi na polnoćku.

Provedite se u veselju i druženju s vašim najmilijima pripremajući fritule, cukerančiće, povetice i kroštule, a zasladiti se božićnim kolačima i slasticama uvijek možete i na brojnim adventskim sajmovima u Istri.

Tradicijski običaj koledanja
U nekim krajevima Istre sačuvao se običaj da muškarci obilaze kuće ili sela pjevajući prigodne pjesme kako bi čestitali blagdane, a domaćini ih dočekuju u kući ili u središtu mjesta te ih časte i daruju vinom, kolačima, kobasicama i jajima. Koledanje je narodni običaj koji je karakterističan za period između Božića i Sveta tri kralja, osobito u tjednu nakon Nove godine.

Prikaži