Zabava i tematski parkovi

Glazbena staza Antonia Smareglie


Poznati operni skladatelj Antonio Smareglia, rodom iz Pule, ostavio je snažan trag i na obližnju Fažanu. Školovao se u Beču, Grazu i Milanu, živio u Veneciji, Trstu i Puli. Proslavio se kada mu je opera Oceana 1903. izvedena u glasovitoj milanskoj Scali. Nakon što je 1900. oslijepio, sve je više vremena provodio u Fažani, u vili Oceani.

Neka od najboljih djela skladao je u Fažani, Trstu i Milanu. Smatra se da su Smaregline opere Abisso, Falena i Oceana najavile novi operni stil, takozvano “kazalište poezije”. U njemu je, umjesto na dramskoj radnji, naglasak na ugođaju, mašti i poetskom, izraženom kroz glazbu.

U Fažani, Smareglia je živio i stvarao pored mora.
Šetnica uz obalu danas nosi njegovo ime, i nudi pogled na zalaske sunca od kojih zastaje dah. Šetnica je i prekrasan muzej na otvorenom, budući da je uz nju postavljeno pet klupa-skulptura s audio-vizualnim i svjetlosnim efektima.

Redom su inspirirane stvaralaštvom maestra Smareglie. Glazbena šetnica je otvorena 2019. u povodu 165. godišnjice maestrovog rođenja, i 90. godišnjice njegove smrti.

Svaki od autora skulptura - Rino Banko, Liberta i Marin Mišan, Marko Človek, Simone Mocenni Beck i Vedran Šilipetar - izradio je jedinstveno umjetničko djelo nadahnuto uglavnom motivima iz Smareglinih opera.
Bankova klupa-skulptura je posveta samom Smaregli. Liberta i Marin Mišan inspiraciju su pronašli u njegovoj operi Oceana. Elementi fantazije iz opere Falena progovaraju kroz skulpturu Mocennija Becka. Senzualnost iz opere Abisso u podlozi je umjetničke vizije Vedrana Šilipetra, koji je klupu-skulpturu izradio od drveta i korten-željeza. Človek je oblikovao monumentalno Istarsko vjenčanje, skulpturu od dviju vrsti kamena što simbolizira nesretnu ljubav dvoje mladih iz Vodnjana, što je također motiv iz Smareglinog opusa.

U skladateljevoj obiteljskoj kući u Puli otvorena je 2004. spomen soba, povodom 150. godišnjice njegova rođenja. Vrijedi je posjetiti, i još bolje upoznati ovog velikog kompozitora kroz pisma, fotografije audio-zapise i publikacije što svjedoče o njegovom životu i djelu.

Prikaži