Zelena Istra

Uživajte u prirodnim ljepotama

Boravak u Istri obogatite uživajući u ljepotama prirode poput brežuljaka, šuma, špilja, poluotoka, otoka...Topla i sunčana ljeta, blage i kišovite zime s mediteranskom klimom čine ju idealnom destinacijom za posjet tijekom cijele godine.

Tridesetak zaštićenih dijelova prirode među kojima i jedan nacionalni park (Brijuni), krase Istru te upotpunjuju njenu ponudu.

pazin speleoNacionalni park Brijuni sa svojih 14 otoka slovi za jedno od najljepših arhipelaga na Mediteranu. Uz jelene lopatare, muflone, zebre, deve i ostale životinje, možete uživati u arheološkim lokalitetima i autohtonom raslinju.

Na krajnjem jugu Istre nalazi se zaštićeno područje poluotok Kamenjak na kojemu možete prošetati stazom dinosaura i vidjeti njihove tragove na stijenama. Bogata je florom i faunom, a treba istaknuti brojnu populaciju orhideja.

Jugozapadno od Rovinja u uvali Palud nalazi se prvi ornitološki park u Istri gdje je zabilježeno 219 vrsta ptica, a sjeverno od Rovinja nalazi se potopljena kanjonska dolina u kršu – Limski kanal, poznat kao Limski zaljev ili Limski fjord s uzgajalištem školjaka.

Istru krasi bogat podzemni svijet prepun špilja i jama. Neke od njih moguće je obići bez većeg speleološkog znanja i opreme, dok je za velik broj njih ipak potrebno više iskustva i specijalizirane opreme.

pazinska_jamaU jami Baredine razgledajte mnoštvo stalagmita i stalaktita te čovječju ribicu koja živi u podzemnom jezeru, a u blizini najvećeg srednjovjekovnog kaštela u Istri nalazi se Pazinska jama koja nije ostavila ravnodušnim Dantea, Julesa Vernea niti mnoge druge.

U srcu Istre, kraj Žminja, uživajte u ljepotama špilje Feštinsko kraljevstvo. Ako vas put vodi u sjeverozapadnu Istru onda nedaleko od Brtonigle posjetite špilju Mramornicu koja je i jedna od najvećih spilja u Istri gdje ćete vidjeti stalagmite visoke i do 13 metara.

Jedna od najljepših panorama u ovom dijelu Europe, vidljiva je s vrha Parka prirode Učka. Na zapadnim padinama Učke nalazi se impresivan kanjon Vela draga.

Motovunska šuma prostire duž doline rijeke Mirne. Najpoznatije je stanište tartufa, kao i najcjenjenijeg od svih tartufa – bijelog tartufa.

Uz navedene, u Istri vas čeka još mnoštvo prirodnih ljepota. Dođite i krenite u njihov obilazak.

buzet kotli


Kreativnost i hedonizam u istarskom vinogradu

Plava žila kucavica zelene Istre: zabavna iskustva na rijeci Mirni

Prikaži