Zelena Istra

Spas od ljetnih vrućina pronađite u Istri

Ljeto je najtoplije godišnje doba koje svi s nestrpljenjem očekujemo tijekom cijele godine. Tada više putujemo, uživamo u godišnjem odmoru ili produženom vikendu, družimo se i zabavljamo na otvorenom, guštamo u suncu i moru...

Međutim, ponekad su temperature nepodnošljive pa moramo tražiti osvježenje u rashlađujućim napitcima, hladovini borove šumice ili krošnje stabla stare ladonje kao i u brojnim špiljama koje možete pronaći na istarskom poluotoku.

jama baredine
Čaroban svijet podzemlja
Zašto se ne biste malo osvježili na jedan sasvim drugačiji način i usput doživjeli podzemni svijet Istre? U Istri postoji nekoliko špilja koje će vas oduševiti svojim prirodnim ljepotama, a to su špilje Mramornica i Feštinsko kraljevstvo i jama Baredine.

Dok je jama Baredine nadaleko poznata po endemskoj vrsti - čovječjoj ribici, ali i pravom riznicom stalaktita i stalagmita, u špilji Mramornici se zbog konstante temperature od 14° C čuva i sazrijeva vino u 5 Barrique bačvi.
Špilja Feštinsko kraljevstvo smještena je u samom srcu Istre i obiluje predivnim sigastim oblicima među kojima prepoznajemo oblike poput „čarobnjakovog šešira“,“ kule babilonske“ i ogromna „šišmiševa krila“ prekrivena korijenom vinove loze koja se napaja vodom sa špiljskoga dna.

trail Učka Ugodna planinska svježina
Ako želite potražiti ugodno osvježenje u planinama u Istri za vrijeme ljetnih vrućina, to uvijek možete učiniti izletom na Učku i Ćićariju. Brdskim biciklom na biciklističkim stazama možete razgledati ove planine kao i planinarskim putevima koji vas mogu odvesti do izvorišta vode Korita s kojega se pruža prekrasan pogled na planinski masiv Učke. Preporučamo i posjet udolini Vela Draga kojom dominiraju visoke stijene, među kojima se ističu dva visoka tornja jedinstvena u Istri.

Želite li uživati u prekrasnoj panorami, popnite se na najviši vrh Učke - Vojak (1401 m) gdje se nalazi kamena kula-vidikovac s koje se za vedrih dana pruža fantastičan panoramski pogled na istarski poluotok i otoke sjevernog Jadrana.

zlatni rt rovinj Hladovina pod stoljetnim stablima
Motovunska šuma je svakako najpoznatija kao stanište tartufa, ali ona svojom bujnošću u ljetnom razdoblju osvježava cijelo područje doline rijeke Mirne. Legenda kaže da je istarski div Veli Jože živio u Motovunu stoga ga možda i sretnete dok šećete Motovunskom šumom...

U Rovinju je Park šuma Zlatni rt uz samo more idealno mjesto za ugodne i osvježavajuće šetnje u prirodi. Uživajte u raznolikosti i ljepoti botaničkih vrsta koje se ovdje nalaze.

ronjenje Uronite u živopisne motive jadranskog podmorja
Ljepote podmorja istarskog poluotoka nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a posebno tijekom ljetnih mjeseci kad vam ronjenje može pružiti i bijeg od sparina. Bogatstvo raznolikog biljnog i životinjskog svijeta, ali i mnoštvo podvodnih zidova i grebena, spilja i olupina brodova privlači one u potrazi za drugačijim doživljajem istarskog poluotoka.

Na Brijunima isprobajte Underwater Trail, ronjenje s dihalicom tijekom kojeg ćete se diviti morskom svijetu i povijesnim ostacima dok vam audiovodič objašnjava sve pojedinosti. Podmorje u Istri možete razgledati kroz organizirano vođenje brojnih ronilačkih grupa.


Top 5 najromantičnijih biciklističkih staza Istre

Zajaši val: Istraži Istru kajakom

Aquapark Aquacolors Poreč

Poreč

Olupine uz obalu Istre

Aquapark Istralandia

Brtonigla
Prikaži