Dobravac
Rovinj-Rovigno
Opis u vodiču Flos Olei 2025
Rezultati degustacija potvrđuju visoku poziciju koju je ovo ugledno rovinjsko imanje steklo od svog osnutka šezdesetih godina prošlog stoljeća. Damir Dobravac nastavlja obiteljsku poljoprivrednu tradiciju koja je u početku bila usmjerena na uzgoj voća i povrća, a kasnije se proširila sadnjom vinograda, maslinika te razvojem turističke ponude. Danas upravlja s 4 hektara specijaliziranih nasada s 1.100 stabala maslina, s kojih je u posljednjoj berbi ubrano 210 kvintala maslina, čime je proizvedeno oko 22 hektolitara ulja.
Posebno izdvajamo izvrsno ekstra djevičansko maslinovo ulje OL, koje se vizualno ističe lijepom, intenzivnom kristalno bistrom zlatno-žutom bojom s nježnim zelenim nijansama. Bogate je i zaokružene arome, s izraženim biljnim notama artičoke i cikorije, uz balzamične tonove ljekovitog bilja, u kojima se posebno ističu metvica i ružmarin. Okus je blag, skladan i zaokružen, s notama svježe salate, a završava začinskom notom cimeta, crnog papra i badema. Gorčina i pikantnost su lijepo izražene, dobro uravnotežene, uz blago naglašenu slatkastu završnicu.
Gospodarstvo Dobravac iz Rovinja još je jednom pronašlo svoje mjesto u ovom vodiču. Ovo lijepo gospodarstvo osnovao je Damir Dobravac 1960. godine, nastavljajući poznatu poljoprivrednu tradiciju koja se izvorno bazirala na proizvodnji voća i povrća, zatim je obuhvatila i vinograd, maslinik te turistički smještaj. Danas imaju 3 hektara maslinika s 900 stabala. U posljednjoj berbi ubrano je 75 kvintala maslina, s prinosom od preko 7 hl ulja. Ekstra djevičansko ulje OL lijepe je intenzivne bistre zlatnožute boje s nježnim zelenim tonovima. Karakterizira ga bogata i zaokružena aroma, s biljnim naznakama artičoke, cikorije i salate, zajedno s notama svježe pokošene trave i badema.
Okus je pun i kompleksan, s naznakama ljekovitog bilja, posebice mente i ružmarina, te notom crnog papra. Prisutna je gorčina i ograničena oporost, s očitom notom slatkoće. Izvrsno se slaže s bruschettama s rajčicom, carpacciom od sabljarke, salatom od vrganja, šparogama, u umaku za pinzimonio, s tjesteninom s umakom od mesa, plavom ribom au gratin, pečenim crvenim mesom ili divljači, tvrdim zrelim sirom.
Flos olei points: 88
Maslinici:
Broj stabala: 1100
Nagrade:
FLOS OLEI 2022Kontakt:
- +385 52 813 006
- villa.dobravac@gmail.com
- www.villa-dobravac.com
- www.facebook.com
- Rovinj-Rovigno, Carmelo 1