Sorte maslina

Introducirane sorte

Picholine

PichiolinePorijeklo
Provansa (Francuska).

Agrobiološka svojstva
Biljka srednje bujnosti, široke guste krošnje. Rodne grančice blago povijene s dugim internodijima. List eliptičnokopljast, veliki, svjetlozelene boje, ravne površine. Plod srednje veličine (3 - 5 g), u početku dozrijevanja vinsko crvene boje, u potpunoj zriobi crn, jajoliko - izdužen, asimetričan. Zeleni plodovi koriste se za konzerviranje. Dobra otpornost na sušu, osrednja na niske temperature. Prilagodljiva na edafske čimbenike.

Rodnost
Dobra, redovita, mlade biljke rano dolazi u rod, srednje kasna (rujan-prosinac). Srednji randman ulja.

Oplodnja
Djelomično samooplodna. Oprašivači: unutar vrste, nema specifičnih oprašivača, dobri su se pokazali leccino i manzanilla.

Otpornost na nametnike
Osjetljiva na maslininu muhu, dobra na paunovo oko.

Kvaliteta ulja
Izvanredna, kombinirana namjena. Kod konzerviranih plodova meso se lako odvaja od koštice. Daje ulje tamne boje, izvanredne kvalitete, starenjem (nakon prvog pretoka), ulje je punog okusa, harmonično, sa izraženim mirisom po zrelom plodu masline, gorčine i pikantnosti.


Autohtone sorte

Glavne sorte maslina

Prikaži