Sorte maslina

Introducirane sorte

Frantoio

FrantoioPorijeklo
Tipična uljna sorta raširena u talijanskoj regiji Toscana i centralnom dijelu Italije. U Istri u uzgoju od 1940. godine.

Agrobiološka svojstva
Biljka srednje bujnosti i širokog rasta, otvorenog oblika krošnje, grančice rijetke, duge, gipke. Drvne grančice rastu uspravno, bogate lišćem tamnije boje, internodiji dugački. Srednje kasna sorta (dozrijevanje plodova od listopada do prosinca), postupnog dozrijevanja plodova. Rano dolazi u rod, već nakon same sadnje. Pokazuje značajnu adaptabilnost u svim zonama uzgoja. Pokazuje dobru otpornost na niske temperature.

Rodnost
Dobra i stalna, plodovi srednje težine (1,5 - 2,5 g), jajoliko izduženog oblika.

Oplodnja
Iako je u visokom postotku samoplodna sorta, preporučuju se oprašivači: leccino, pendolino.

Otpornost na nametnike
Osjetljiva na rak masline, paunovo oko. Otporna na ostale uobičajene nametnike masline.

Kvaliteta ulja
Cijenjena sorta zbog izuzetne kvalitete ulja. Ukoliko se vrši berba kada su plodovi vinskocrvenkaste boje - daje ulje izraženog voćnog mirisa po plodu masline, ugodne gorčine i pikantnosti. Plodovi ove sorte mogu se koristiti i za konzerviranje. Randman ulja je dobar.


Autohtone sorte

Glavne sorte maslina

Prikaži