Funtana Snorkeling

Bijela uvala

U prekrasnim vedutama zapadne istarske obale, na malome poluotoku u kampu Bijela uvala, nadomak rta Jurina, nalazi se atraktivna podmorska lokacija za ljubitelje snorkelinga. S desne strane poluotoka, gledajući prema moru, nalazi se veliko popločano sunčalište do kojeg vas vodi obalna šetnica. Pogled koji se pruža na tri otočića - Frižital, Sridnji i Bili školj - zasigurno će vas ostaviti bez daha.  

Kada dođete do ograde sunčališta, primijetit ćete stepenice za ulazak u more. Jedne se spuštaju na malo žalo prekriveno oblutcima i natkriveno krošnjama stabala. No, želite li odmah doći do najzanimljivijeg dijela, za ulazak u more odaberite stepenice podno tuša.

Ova lokacija krije dvije malene špilje. Jedna se nalazi na suhom, točno nasuprot stepenica kojima ulazite u more, i rezervirana je za najmlađe posjetioce. Ulaz u špilju nalazi se s gornje strane. U nju more malčice uđe tek za vrijeme plime i pravo je gusarsko skrovište!

Druga špilja nalazi se desno od ulaznih stepenica, pod vodom. Pored nje je kameni stupić koji drži krov od stijena pored samog ulaza. Mali pješčani puteljak završava sitnim kamenčićima i pokazuje vam ulaz u špilju. Dno je tu duboko svega metar, a u nju možete ući i lagano podignuti glavu jer na stropu ima mali otvor kroz koji prolazi slabašna svijetlost. Prije nego uđete, zastanite na trenutak pred špiljom i malo zaronite kako bi razaznali gdje je prostor za izron. Stjenke špilje obojane su ljubičastim i jarko crvenim algama. U špilji ima dovoljno mjesta, ali samo za jednu osobu!

I istraživanje vanjskih zidova, pred ulazom u špilju, jednako je zanimljivo. Stijene su, zbog sjenovitog položaja, prekrivene crvenim i smeđim algama u svim nijansama roze i tamno crvene. Ovdje se skriva rak grmalj kojeg lokalno stanovništvo naziva grmal ili grancipor. Funtanjani su mu posvetili i cijeli festival jer su grmali prava poslastica u brodetu.

Grmalja ćete prepoznati po čvrstom oklopu smeđe boje sa žutim pjegama i velikim kliještima. Živi u rupama i usjecima u stijeni obraslim algama. Danju se skriva, ali noću kreće u lov pa izlazi do same površine. U obrambenom stavu širi kliješta kao u znak pozdrava, no ne dajte se zavarati - nemojte ga dirati ni u kom slučaju!. Kliješta su mu jaka i može snažno uštipnuti.

Morsko dno je u plitkom dijelu glatko dok su stijene valovite kao da ih je netko pogurao u valiće. Plove sitne ribe kruže u svim smjerovima, a gone ih morske iglice i zubaci, poput pastira. Morske iglice svojim karakterističnim oblikom podsjećaju na iglu pa im otuda i ime. Neumorni su lovci na sitne ribice, a plivaju tik pod površinom. Riba zubatac prepoznatljiva je po ovalnom obliku tijela srebrnkasto roza boje i strmog profila velike glave, posuta tamnim ili plavkastim pjegama. Zubatac je vrlo oprezan, ali i brz, a krase ga četiri šiljata zubića koji se ističu čim ga ugledate.

Na mješovitom hridinastom dnu mogu se pronaći i puževi golaći (Nudibranchia) živopisnih boja poput Hypselodoris picta sa škržnom rozetom na hrptu, poput palmice. Ovaj je primjerak jedan od većih puževa golaća, a može doseći duljinu od 10 centimetara, dok su ostale vrste uobičajeno velike tek 2 centimetra. Zapaziti možete i sasvim malog puža (Thuridilla hopei), tamnoljubičaste boje s bijelim, žutim i plavim prugama. Na lokaciji Bijela uvala pronaći ćete i morskog zekana (Aplysia punctata) kako pase alge i njiše se u ritmu valova. Radi se o većem pužu koji može narasti čak do 25 centimetra. Njegova ticala podsjećaju na zečje uši, a bočne izrasline služe mu za plivanje.

Istraživanje snorkeling lokacije Bijela uvala možete nastaviti duž obalne linije gdje se nalaze zanimljive formacije velikih stijena, u potpunosti obraslih algama raznih oblika i mekanim spužvama. Ova je lokacija pravo okupljalište sitne ribe. Tu se skrivaju ribe poput vrane, crno-modre boje s tirkiznim obrubom peraja, te ribice poput hinaca dugoprugca i kosirice, čiji uzorak nalikuje kariranom u smeđim tonovima, a najčešće se druže u malim jatima.

Zaronite s nama - vodimo vas u plavetnilo Jadrana, njegove očaravajuće boje i oblike,
u fantastičan biljni i životinjski svijet - u svijet snorkelinga!

Bijela uvala

Pravila ponašanja

Odaberite svoju omiljenu destinaciju

Pical

Prirodno

Havajsko

Balzamake

Rimska luka Rt Mede

Velika Kolombarica

Mala Kolombarica

Fraškerić

Savjeti i informacije
Prikaži