Rovinj Snorkeling

Balzamake

Unutar rovinjske ljepotice park-šume Zlatni rt - Punta Corrente, u neposrednoj blizini rta Kurent, nalazi se snorkeling lokacija Balzamake. Najlakši način za dolazak na ovu plažu jest da slijedite upute za restoran Lovor koji je smješten na rtu Kurent. Zatim nastavljate šetnicom otprilike 300 metara u smjeru uvale Škarabica. S lijeve strane šetnice nalazi se niski zidić na kojeg su često naslonjeni bicikli, najčešće prijevozno sredstvo po ovoj zaštićenoj park-šumi. Na kraju zidića spustite se na stjenovitu obalu koja je dijelom natkrivena krošnjama pinija.

Stijene padaju stepenasto prema moru, no ako ih pažljivije pogledate primijetit ćete da je najdonji dio sunčališta blago zakrivljen u obliku mjehura i ulazi u more. Tik uz obalu nalazi se mala hrid koja viri iz mora. Pogledate li prema pučini, s lijeve ćete strane primijetiti otočiće Veliki i Mali Piruz, a s desne strane otok Sveti Andrija. Ovdje može započeti vaše istraživanje snorkeling lokacije Balzamake.  Prilikom ulaska u more budite oprezni jer su stijene obrasle glatkim algama i mogu biti vrlo skliske.

Mala hrid koja viri iz mora u sredini ima procjep kroz koji možete pogledati na drugu stranu. Ako pažljivije pogledate, možda ćete pronaći i morskog zekana kako se skriva iza crne spužve ili raka kosmača koji na svojim leđima nosi spužvu.  

Krenite desnom stranom male hridi prema moru. U plićaku se nalaze maleni bijeli obluci koji, kako idete dublje, prelaze u velike kamene gromade. Kamenje je obraslo gustim tepihom raznovrsnih smeđih i zelenih algi. Poseban ukras na kamenim gromadama jesu bjelkaste lepeze savinute u lijevak, nalik cvjetovima. Riječ je o algi Padini pavonici koja je ovdje vrlo rasprostranjena. Ova je rovinjska lokacija poput vrlo živahnog raskršća za sitnu ribu jer plove riba prolaze sa svih strana.

Nastavite plivati prema dubljem i primijetit ćete dvije izdužene stepenice koje izgledaju kao da ih je netko davno tako i odrezao. Obrasle su raznovrsnim smeđim algama, a krase ih velike žute sumporače pomiješane sa zelenim baršunastim spužvama. Zidovi stepenica su slojeviti, a njihove sjenovite procjepe nastanjuju crvene i zelene alge raznih oblika. Između stepenica dno je posuto sitnim kamenjem na kojima obitavaju pjegavi ježinci koji se prekrivaju ljušturama školjaka ili oblutcima.

No, najzanimljiviji su stanovnici ove lokacije morski konjici koje je moguće pronaći na padinama stepenica i u malim procjepima, poput špilja, na dubini od 4 do 7 metara. Boja im varira od bijele do intenzivno žute, a mogu biti i prošarani prugama ili točkicama. Glavu im krase razgranati nastavci poput rogovlja. Vrlo sporo plivaju, a svoj plijen vrebaju gotovo nepomično te im je potreban jako dobar vid. Ako im priđete bliže, primijetit ćete da vas pomno promatraju, najvjerojatnije u strahu. Nije ih lako zapaziti jer imaju izvrsnu kamuflažu. Oni po svojoj boji ili obliku nalikuju spužvama i algama u okruženju.

Lokacija Balzamake obiluje ribama lutalicama poput cipala, brancina, orada i malih gofova. Između velikog kamenja svoje domove imaju pirke, ribe dugonosice, knezovi, crneji, baraji i očade. Na dnu možete primijetiti prazne ljušture kunjki i Petrovih uha vrlo sjajnog sedefa, razbacanih između stjenovitih stepenica. Ove su školjke pouzdan dokaz da u blizini živi i hobotnica.

 

Zanimljivosti Želite li vidjeti morskog konjica imajte na umu da ga nije lako uočiti niti vještim roniocima. Potrebno je određeno vrijeme da se oči naviknu na morski pejzaž kako bi ga primijetili među algama i zamijetili njegove sitne pokrete koji ga odaju. Izgledaju kao vilinska bića i jako su zanimljivi za promatranje, ali nemojte ih dirati ili uznemiravati. Najnovija istraživanja su pokazala da morski konjici razvijaju čvrste veze sa svojim partnerima i imaju određene rituale kao par. Ukoliko im se poremeti socijalna struktura smanjuje im se i stopa reprodukcije. Poradi njihove nježne biologije i kompleksnosti razmnožavanja zaštićena su vrsta u Jadranskome moru.  

Važne napomene Snorkeling lokacija Balzamake nalazi se unutar zaštitne barijere označene plutenom linijom. Imajte na umu da je ona granica sigurnosti i ugodnog ronjenja jer je pomorski promet ovdje vrlo živ. Ako želite nastaviti istraživanje dalje, vrlo je važno da ostanete unutar zaštitne barijere.

Zaronite s nama - vodimo vas u plavetnilo Jadrana, njegove očaravajuće boje i oblike,
u fantastičan biljni i životinjski svijet - u svijet snorkelinga!

Balzamake

Pravila ponašanja

Odaberite svoju omiljenu destinaciju

Pical

Prirodno

Havajsko

Rimska luka Rt Mede

Bijela uvala

Velika Kolombarica

Mala Kolombarica

Fraškerić

Savjeti i informacije
Prikaži