Fažana Snorkeling

Rimska luka Rt Mede

Plaža San Lorenzo nalazi se na fažanskoj priobalnoj šetnici, ispred istoimene vile. Prepoznatljiva je po kamenom molu koji gleda na Brijunsko otočje. Na njegovom se kraju nalazi bitva, a s obje se strane mola šljunčani žal koji postepeno prelazi u kamenčiće i pijesak.

Atraktivna snorkeling lokacija skriva trag antičke prošlosti tek nadomak kamenom molu, u smjeru Fažane. Prije nego krenete u istraživanje podmorja, imajte na umu da je Fažana u rimsko doba bila poznata po proizvodnji maslinova ulja, vina i amfora. Stoga ne čudi da su arheolozi na nekoliko lokaliteta pronašli ostatke rimskih vila, antičke uljare i veliku keramičku peć u kojoj su se pekle amfore. Uostalom, u povijesnim je vrelima zapisano da su rimski carevi posjećivali Brijune, a zasigurno su ih i opskrbljivali iz Fažane, prevozeći glavne poljoprivredne proizvode po kojima je Istra i u antici  bila poznata - maslinovo ulje i vino, i to, naravno, u fažanskim amforama prepoznatljivim po Lekanijevom žigu.  

Budući da je Fažanski kanal dobro zaštićen od nemirnog mora, pretpostavlja se da je trgovanje morem u rimsko doba na ovim prostorima bilo vrlo živahno. Kako bi se približili starim Rimljanima dovoljno je da ušetate u more s desne strane kamenog mola, gledajući u smjeru mora, prema sjeveru, i potražite veće kamene blokove. Otprilike od sredine kamenog mola pod morem započinju ostaci rimskog mola vrlo neobične strukture – u obliku udice.

Ukoliko ste prošetali po postojećem molu zasigurno ste primijetili kako su rubni kameni blokovi veći, dok je sredina mola ispunjena sitnijim kamenjem. Na sličan su način i Rimljani gradili u antici. Pokušajte pronaći veće kamene rubne blokove i ugledat ćete put koji vodi po rimskom molu. Arheolozi su detaljno istražili područje, iskopali teren ispred zavojite strukture i pronašli razne keramičke ostatke amfora i drugih keramičkih izrađevina. Rimski molo sada se nalazi pod morem na dubini od 1 do 2 metra, no istraživanja su dokazala da je u antici razina mora bila niža za 1,5 do 2 metra od današnje. Arheološki muzej Istre pronađene artefakte čuva u svojoj antičkoj zbirci, u kojoj se, između ostalog nalazi i rimska peka s poklopcem upravo s ovog lokaliteta.

Okolno podmorje pruža i brojne prirodne zanimljivosti. Na ovome pješčanom dnu, osobito u blizini oba mola, moguće je susresti ribu kokot, sipu, ribu pauka, malu rakovicu i grmalja. Ako pažljivije istražite rimski molo primijetit ćete velike oštrige koje su Rimljeni redovito imali na meniju, a i uzgajali su ih. Ovdje ćete pronaći i školjku kopito, kunjke i puža turbana, dok se u pijesku skrivaju školjke glatka čančica, male kapice, sunčev izlaz, Petrovo uho i srčanka. Plove riblje mlađi plivaju oko mola i skrivaju se u sjeni većih kamenih blokova.  

Na rubnim dijelovima pijeska i na livadama morske cvjetnice mog se vidjeti ljušture plemenitih periski, najvećeg školjkaša u Jadranu. Periska je strogo zaštićen školjkaš Jadrana i trenutno ugrožena vrsta zbog drastičnog pada njezine populacije. Na plaži San Lorenzo možete pronaći i male morske zvijezde prekrivene pijeskom te razne puževe golaće, od onih najsitnijih, od svega nekoliko centimetara pa do nešto većih kao što je morski zekan. Potonjeg je lako prepoznati po izbočinama za plivanje poput krila i ticalima koji nalikuju zečjim ušima.

Zanimljivosti
Ovaj oblik mola je u rimskoj graditeljskoj kulturi vrlo rijedak i stoga vrlo vrijedan. Nevjerojatno podsjeća na Mauijevu čarobnu udicu iz polinezijskih legendi koje kazuju da je njome izvadio otoke iz mora. No, mora i oceani poveznica su naroda i kultura.

Pomorski su putovi bili nekada jedina mogućnost otkrivanja novih mjesta i civilizacija. Tako su se razmjenjivale nepoznate i egzotične stvari, odnosno proizvodi, te upoznavale, prihvaćale i razmjenjivale priče i vjerovanja iz dalekih krajeva. Možda su otoci brijunskog arhipelaga izvučeni nekakvom čarobnom udicom pa nam danas kao spomen leži ovaj antički molo i golica maštu…   

 

 

Zaronite s nama - vodimo vas u plavetnilo Jadrana, njegove očaravajuće boje i oblike,
u fantastičan biljni i životinjski svijet - u svijet snorkelinga!

Rimska luka Rt Mede

Pravila ponašanja

Odaberite svoju omiljenu destinaciju

Pical

Prirodno

Havajsko

Balzamake

Bijela uvala

Velika Kolombarica

Mala Kolombarica

Fraškerić

Savjeti i informacije
Prikaži