ISTRA INFO COVID-19 X  

Top news

Istarska vina briljirala u Decanterovom prilogu

Malvazija istarska - superzvijezda Decanterovog Panel Tastinga

Prestižni vinski magazin Decanter u izdanju za prosinac prestavlja poseban prilog na 12 stranica o bijelim vinima iz regije. Pod nazivom Panel Tasting: Adriatic Whites ocjenjivala su se vina iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a malvazija istarska proglašena je istinskom zvijezdom regije.

U London je pristigao ukupno 151 uzorak. Od osam ocijenjenih kao iznimno vino, čak četiri su iz Istre!

• Malvazija Santa Elena 2018. (Ipša)
• Amfora Malvazija 2019. (Kabola)
• Malvazija Sur Lie 2018. (Pilato)
• St Euphemia 2018. (Vivoda)

Autorica Decanterovog priloga Panel Tasting je nositeljica prestižne titule Master of Wine, Caroline Gilby, eminentna stručnjakinja za vina, koja je kao predsjednica ili sudionica žirija ocjenjivačkih komisija u sve tri države itekako upoznata s autohtonim sortama i vinima u regiji. 

Malvazija istarska je superzvijezda ocjenjivanja pokazujući svoj potencijal u čitavom spektru stilova, od klasične fermentacije u hrastovim bačvama do orange i prirodnih vina ili onih koja odležavaju u glinenim amforama pa čak i u drvu akacije. Zamijetili smo vrlo kompetentnu proizvodnju maceriranih vina te vina proizvedena s prirodnim kvascima“, napisala je Gilby u Decanterovom prilogu.

Ocjenjivala su se vina trenutno dostupna na tržištu, po mogućnosti u Velikoj Britaniji ili SAD-u, a uz monosortna mogli su se poslati i uzorci blendova. Vina iz Istre dominirala su i u ostalim kategorijama: od visoko preporučenih 67 vina čak je 40 iz Istre, a od 72 preporučena 38 je istarskih.

»» Vinske ceste Istre


[10/11/2022]


Stiglo nam je najljepše doba godine

Za najljepši prosinac

Talijanski novinari pripremali istarske delicije

Legends Team Cup: Priceless Epic Experience

Istražite Istru uz smart card VIA ISTRA

Suradnja Turističkih zajednica Istre i Provincije Jeju

Portugalci oduševljeni istarskim vinima i maslinovim uljima

Paralelni vinski masterclass Istre i Portugala

Šampioni hrvatskog turizma 2022

Prikaži