Top news

Istra osvojila nagradu Gist Travel Food Award

Na poznatom talijanskom turističkom sajmu TTG Travel Experience Istra osvojila nagradu Talijanskog udruženja turističkih novinara »Best Food & Wine Destination 2022«

Na međunarodnom turističkom sajmu TTG Travel Experience 2022 koji se od 12. do 14. listopada održava u Riminiju (Italija), Istra je u središtu pozornosti. Naime, naša je destinacija ovjenčana prestižnom nagradom Gist Travel Food Award - priznanjem koje Talijansko udruženje turističkih novinara svake godine posvećuje talijanskoj i inozemnoj izvrsnosti na polju gastronomije i vina, kao »Best Food & Wine Destination 2022«.

Među argumentima navedenima u godišnjem priopćenju iščitavamo: »Održivost je kriterij koji danas prožima svijet turizma pa tako i enogastronomski turizam. Potonje, zapravo, nije izolirano polje, već je dio teritorija, njegovog ekosustava, njegovog gospodarstva, njegove povijesti. Turizam hrane i vina uvijek je odraz globalnog stanja svog vremena. Jer hrana je kultura«.

»Nagradu je osvojila Istra koja je već u 19. stoljeću osvojila europsko plemstvo i intelektualce zahvaljujući svojim prirodnim ljepotama, mletačkom i austrougarskom nasljeđu, latinskoj, slavenskoj i germanskoj multikulturalnosti. Od devedesetih godina prošlog stoljeća Istarska županija i Turistička zajednica Istre započele su impresivan rad na razvoju turizma koji se temeljio na poljoprivredno-prehrambenom segmentu. Implementiraju se vinske ceste, događanja vezana uz ekstra djevičansko maslinovo ulje, obnavlja se tradicija lova na tartufe i zahvaljujući pršutu dobiva se prvi europski certifikat. Velika pažnja pridaje se obnovljivim izvorima energije, prirodnim parkovima te ekologiji. Naposljetku, brojna gastronomska događanja sezonski su prilagodila teritorij Istre te ga učinila iskoristivim tijekom cijele godine“, objasnila je Elena Bianco, predsjednica žirija Travel Food Awarda, dok je nagradu uručila predsjednica Gista Sabrina Talarico.

»Vrlo smo ponosni na nagradu koja je dodijeljena Istri s obzirom da je uručuje Talijansko udruženje turističkih novinara koji su u postupku ocjenjivanja imali priliku saznati više o našoj destinaciji, a sasvim je sigurno da smo time potaknuli njihovu želju da nas osobno posjete i dožive jedno od naših brojnih iskustava, k tome da napišu i par redaka. Također nas raduje što smo nagrađeni u kategoriji gastronomije i vina. Premda svjesni da taj segment predstavlja ključan driver u stvaranju našeg imidža, posebno je to važno kada dolazi s jednog tržišta koje vrlo dobro vlada ovom temom te zna prepoznati kvalitetu i izvrsnost.« - izjavio je povodom dodjele nagrade direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

Ovim dodatnim važnim priznanjem Turistička zajednica Istarske županije okrunila je ovu godinu u kojoj se kontinuirano nastojalo ispričati gurmansku stranu istarskog poluotoka, fokusirajući se intenzivno na talijansko tržište: od divljih šparoga u proljeće do jesenskih tartufa, kroz nagrađivana vina, izuzetna ekstra djevičanska maslinova ulja, sireve i nezaobilazni pršut kao i prisutnost - na tako malom teritoriju - dva ekskluzivna restorana s Michelinovom zvjezdicom. Time Istra želi promovirati svoje izvanredne proizvode, namirnice i brojne aktere koji stoje iza ove rastuće i sve važnije scene hrane i vina u središtu Europe.


[14/10/2022]


TZ Istre nastavlja strateško partnerstvo s nogometnim velikanom

Doživljaj na poluotoku s novih visina: Helifly Istria Scenic Experience

Luca Sardella snimao reportažu o istarskim atrakcijama za TV RAI

National Geographic Traveller o istarskoj glazbi, plesu i povijesti

Slavljenička Vinistra simbol zajedništva i uspjeha istarskih vinara

Rim Tim Tagi Dim: Baby Lasagna osvojio srca s najveće pozornice Europe

Grand prix Zlatna penkala za online reportažu mađarskih novinarki o Istri

Četiri nagrade Simply the Best istarskim projektima

Održana svečana promocija vodiča Flos Olei 2024

Prikaži