ISTRA INFO COVID-19 X  

Top news

Medulinska ladonja u finalu za EU stablo

U srcu Medulina, na glavnoj placi (trgu) nalazi se stablo ladonje prekrasne krošnje staro 115 godina!

Naša "najstarija Medulinka" već je osvojila titulu Hrvatskog stabla 2020. godine, a sada predstavlja Hrvatsku na međunarodnom natjecanju, među 14 najljepših stabala iz cijele Europe, u izbor u kojim se želi istaknuti značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini, posebno tragajući za stablima ukorijenjenim u život zajednice, koja svojom pričom svjedoče o prošlosti i povezanosti s ljudima.

Natjecanje za Europsko stablo 2021. godine traje do kraja veljače pa i vi možete pridodati svoj glas za ovo medulinsko stablo čokoladnih plodova:

» www.treeoftheyear.org/CR (hrvatski)

Priča o medulinskoj ladonji
Stablo ladonje vanvremenski je suputnik ljudi, čijim se slatkim, čokoladnim bobicama hranio i sam Odisej, simbol čovjeka putnika, na svom putu kući. Posebno se i daleko u prošlost veže za središta mjesta na Istarskom poluotoku jer se u njenom hladu oduvijek susretalo. Mali svakodnevni razgovori, jednako kao i donošenje odluka od značaja za zajednicu, cijela prošlost Mediterana krije se u krošnji toga stabla.

Na našim prostorima iza različitih naziva uvijek je ista slika: košćela, kostela, koprivić, koprivica ili pak fafarinka, kostanjula, pelegrinka. A u Medulinu ona je Ledonja za najstarije koji pamte koliko i protagonistica ove priče: "Najstarija Medulinka, čokoladno stablo naših uspomena".

S jedne e-adrese može se glasati za dva stabla, a pobjednik će biti proglašen 17. ožujka 2021. godine u sklopu međunarodne konferencije Planting for the Future u Bruxellesu.


Stiglo nam je najljepše doba godine

Za najljepši prosinac

Talijanski novinari pripremali istarske delicije

Legends Team Cup: Priceless Epic Experience

Istražite Istru uz smart card VIA ISTRA

Istarska vina briljirala u Decanterovom prilogu

Suradnja Turističkih zajednica Istre i Provincije Jeju

Portugalci oduševljeni istarskim vinima i maslinovim uljima

Paralelni vinski masterclass Istre i Portugala

Prikaži