Top news

Novi rekordi na svjetskom natjecanju Svijet malvazija

„Ocjenjujte izvrsnost i kvalitetu, nagradite vina u kojima biste rado uživali u društvu vama drage osobe“, riječi su kojima je Caroline Gilby, predsjednica ocjenjivačke komisije Vinistrinog Međunarodnog ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića i Svijeta malvazija otvorila ova dva iznimno cijenjena događaja na vinskoj sceni koja se održavaju u Istri!

Ukupno se ocjenjuje 740 uzoraka, 40 više nego lani, od kojih čak 340 malvazija iz 11 zemalja: Hrvatske, Slovenije, Italije, Španjolske, Portugala, Grčke, Crne Gore, Srbije, Njemačke, a tu su i dvije premijere - jedna malvazija iz Makedonije i tri malvazije iz Australije! Sve malvazije bore se za titulu Best in Show - najbolje malvazije na svijetu.

Ocjenjivanje na koje pristiglo 50 ocjenjivača i 20 vježbenika iz 15 zemalja održava se od 9. do 12. travnja u porečkom hotelu Parentium Plava Laguna. Rezultati 15. Svijeta malvazija i 30. Međunarodnog ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića očekuju se za desetak dana.

Međunarodno natjecanje Svijet malvazija nastalo je 2009. kao rezultat svjetskih trendova proizvodnje i potrošnje vina proizvedenih od autohtonih vinskih sorti koje imaju snažnu vezu s područjem na kojem uspijevaju, a proizvode se u ograničenim količinama.

Caroline Gilby već je deset godina na čelu ocjenjivačke komisije i smatra da je iznimna privilegija biti dio ovog ocjenjivanja koje potvrđuje da kvaliteta vina iz godine u godinu raste.

„Činjenica da je prijavljeno najviše vina do sada, uistinu je ogromno priznanje i potvrda da je riječ o profesionalnom i dobro organiziranom natjecanju. Željela bih istaknuti vrlo uspješnu suradnju s Vinistrom kao organizacijom koja ove godine slavi 30. rođendan. Ovo je mala regija u velikom vinskom svijetu i teško je ostaviti dojam, no to je Istri itekako pošlo za rukom“, poručila je Gilby koju je udruga nagradila plaketom za poseban doprinos suvremenom istarskom vinarstvu.

Vrhunac slavljeničke atmosfere uslijedit će na jubilarnom izdanju najiščekivanije vinske manifestacije u regiji - puna tri desetljeća međunarodne izložbe vina Vinistra proslavit ćemo u Poreču od 10. do 12. svibnja!


Wine Day - Dan otvorenih vinskih podruma: 26/05

Slavljenička Vinistra simbol zajedništva i uspjeha istarskih vinara

National Geographic Traveller o istarskoj glazbi, plesu i povijesti

Rim Tim Tagi Dim: Baby Lasagna osvojio srca s najveće pozornice Europe

Grand prix Zlatna penkala za online reportažu mađarskih novinarki o Istri

Četiri nagrade Simply the Best istarskim projektima

Održana svečana promocija vodiča Flos Olei 2024

Ponuda Istre na sajmu E BIKE DAYS u Münchenu 2024

Istra i Hrvatska partneri Europske rukometne federacije

Prikaži