Top news

Prezentacija Istre na uglednom vinskom sajmu Prowein

Na Proweinu, jednom od najvećih svjetskih vinskih sajmova koji se održava od 19. do 21. ožujka u Düsseldorfu, Istra će se po prvi puta predstaviti samostalno kao vinska regija.

Među vinskim proizvođačima iz 60 zemalja naći će se tako i 13 poznatih istarskih vinarija: Agrolaguna, Damjanić wines, Medea winery, Fakin, Meneghetti winery, Pervino, Cattunar, Rossi winery & distillery, Bertoša wines, Kozlović winery, Benvenuti, Matošević wines i Franković winery.

Istaknuti istarski vinari izlagat će u organizaciji Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre, na samostalnom štandu u hali 12 gdje će se predstaviti uz zemlje poput Portugala, Mađarske i Gruzije.

„Iznimno nam je važno predstaviti se na jedinom međunarodnom sajmu koji prati cjelokupno svjetsko vinsko tržište. Osobito nam je zanimljivo i što se održava u Njemačkoj, turistički najznačajnijem emitivnom tržištu za Hrvatsku i Istru koja je jedna od najomiljenijih destinacija na Mediteranu. Uz naglasak na vrhunska vina i istarsku vinsku tradiciju predstavit ćemo prvenstveno naše autohtone sorte - istarsku malvaziju i teran“, rekao je Luka Rossi, predsjednik Vinistre.

Predstavljanjem na sajmu Prowein u Düsseldorfu, Vinistra će svijetu ispričati priču o maloj vinskoj regiji s iznimnim vinima, a Istra će dodatno učvrstiti status prepoznatljivog brenda ne samo na turističkom, već i na vinskom tržištu.

Jeste li već kušali istarsku malvaziju i teran?
Malvazija istarska i teran su nagrađivane autohtone istarske sorte već prepoznate među vinoljupcima diljem svijeta. Iako u svijetu postoje sorte s istim imenom, istarska malvazija je autohtona sorta bijelog vina s tradicijom starom više od 400 godina. Ovo je puno i harmonično vino s profinjenim  voćnim i cvjetnim aromama, zlatnožute do slamnato žute boje. Druga perjanica istarskih vinara, teran, robusno je crno vino punog okusa, jakog karaktera, izraženih kiselina i arome šumskog voća.  

Concours Mondial de Bruxelles u svibnju u Istri
Za ovu udrugu koja okuplja više od 120 istarskih vinara, 2023. iznimno je dinamična i izazovna godina. Od 5. do 7. svibnja Vinistra organizira 29. izdanje istoimenog vodećeg regionalnog vinskog sajma u Poreču, a odmah zatim i prestižno ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles u sekciji mirnih crnih i bijelih vina. Na ovo natjecanje proizvođači prijavljuju više od 10.000 vina koja će kušati i ocjenjivati stručnjaci, njih više od 350 iz 50 zemalja svijeta.

»» Vinske ceste Istre


Foto: Messe Düsseldorf/ctillmann


Nova marketinška kampanja TZ Istre i Mastercarda

Istrien Magazin: Turistički vodič za ljubitelje Istre

Forbes.com:10 Favourite Restaurants Of 2022

Avionom iz Züricha do Pule u zimskom periodu

Vinistra najavila En primeur u Zagrebu 12. veljače

Merian: Ukusni tartufi, najbolja vina i hoteli s karakterom

Valamar Riviera proslavila 70 godina uspješnog poslovanja

Pronađite inspiraciju za zimske vikende u Istri

Održana dodjela nagrada Zlatna koza - Capra d'oro 2023

Prikaži