ISTRA INFO COVID-19 X  

Top news

Prezentacija Istre na uglednom vinskom sajmu Prowein

Na Proweinu, jednom od najvećih svjetskih vinskih sajmova koji se održava od 19. do 21. ožujka u Düsseldorfu, Istra će se po prvi puta predstaviti samostalno kao vinska regija.

Među vinskim proizvođačima iz 60 zemalja naći će se tako i 13 poznatih istarskih vinarija: Agrolaguna, Damjanić wines, Medea winery, Fakin, Meneghetti winery, Pervino, Cattunar, Rossi winery & distillery, Bertoša wines, Kozlović winery, Benvenuti, Matošević wines i Franković winery.

Istaknuti istarski vinari izlagat će u organizaciji Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre, na samostalnom štandu u hali 12 gdje će se predstaviti uz zemlje poput Portugala, Mađarske i Gruzije.

„Iznimno nam je važno predstaviti se na jedinom međunarodnom sajmu koji prati cjelokupno svjetsko vinsko tržište. Osobito nam je zanimljivo i što se održava u Njemačkoj, turistički najznačajnijem emitivnom tržištu za Hrvatsku i Istru koja je jedna od najomiljenijih destinacija na Mediteranu. Uz naglasak na vrhunska vina i istarsku vinsku tradiciju predstavit ćemo prvenstveno naše autohtone sorte - istarsku malvaziju i teran“, rekao je Luka Rossi, predsjednik Vinistre.

Predstavljanjem na sajmu Prowein u Düsseldorfu, Vinistra će svijetu ispričati priču o maloj vinskoj regiji s iznimnim vinima, a Istra će dodatno učvrstiti status prepoznatljivog brenda ne samo na turističkom, već i na vinskom tržištu.

Jeste li već kušali istarsku malvaziju i teran?
Malvazija istarska i teran su nagrađivane autohtone istarske sorte već prepoznate među vinoljupcima diljem svijeta. Iako u svijetu postoje sorte s istim imenom, istarska malvazija je autohtona sorta bijelog vina s tradicijom starom više od 400 godina. Ovo je puno i harmonično vino s profinjenim  voćnim i cvjetnim aromama, zlatnožute do slamnato žute boje. Druga perjanica istarskih vinara, teran, robusno je crno vino punog okusa, jakog karaktera, izraženih kiselina i arome šumskog voća.  

Concours Mondial de Bruxelles u svibnju u Istri
Pred istarskim domaćinima dinamična je i izazovna godina. Udruga Vinistra početkom svibnja organizira 29. izdanje istoimenog vodećeg regionalnog vinskog sajma u Poreču, a odmah zatim i prestižno ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles u sekciji mirnih crnih i bijelih vina. Na ovo natjecanje proizvođači prijavljuju više od 10.000 vina koja će kušati i ocjenjivati stručnjaci, njih više od 350 iz 50 zemalja svijeta.

»» Vinske ceste Istre


Foto: Messe Düsseldorf/ctillmann


Novi Istrien Magazin i zanimljive PR aktivnosti

Posebno njemačko izdanje MERIAN Istrien

Istarska vina briljirala u Decanterovom prilogu

Nova hrvatska valuta: euro

Istra/Hrvatska u schengenskom prostoru od 1.1.2023.

Forbes.com:10 Favourite Restaurants Of 2022

U Istri uklonjeni svi cestovni i pomorski granični prijelazi

Rukometna reprezentacija na pripremama u Poreču

Istra ima jedan od najboljih talijanskih restorana na svijetu

Prikaži