Top news

U Istri uklonjeni svi cestovni i pomorski granični prijelazi

- Obilježen ulazak Hrvatske u schengenski prostor -

U novogodišnjoj noći, nakon što je sat otkucao ponoć, u Istri su na šest cestovnih graničnih prijelaza s Republikom Slovenijom podignute rampe, čime je simbolično obilježen ulazak Hrvatske u schengenski prostor.

Svečanost je održana na graničnom prijelazu Plovanija u organizaciji Istarske županije i Grada Buje-Buie uz prisustvo oko tisuću posjetitelja.

Rampa je podignuta točno u ponoć uz „Odu radosti“ koju je izvela Limena glazba Zajednice Talijana Buja, a prisutne su pozdravili istarski župan Boris Miletić, gradonačelnik Buja-Buie Fabrizio Vižintin, načelnik PU istarske Alen Klabot i zamjenik gradonačelnika Grada Kopra Janez Starman.

Osim na graničnom prijelazu Plovanija, rampe su u ponoć podignute i na graničnim prijelazima Kaštel, Požane, Jelovice, Lucija i Slum, a s radom su prestali i pomorski granični prijelazi u Rovinju i Poreču te sezonski prijelazi u Novigradu i ACI marini u Umagu.

U Poreču je otvaranje Carinskog gata za javnost slavljenički obilježeno u novogodišnjem jutru. Na gatu koji zauzima središnju poziciju na gradskoj rivi okupilo se na stotine Porečana i gostiju, koji su uz dobru kapljicu, pljukance sa šugom od sipa i živom muzikom kroz druženje i ples dočekali ovu povijesnu odluku. Proslavu su zajednički organizirali Turistička zajednica Grada Poreča, Lučka uprava Poreč i Grad Poreč-Parenzo.

Kontrole u zračnim lukama provodit će se još do 26. ožujka 2023. godine.

 

Fotografije: PU istarska
[02/01/2023]


Najbolji chefovi vode stručne radionice za profesionalce u Istri

The Times odabrao najbolje jesenske gourmet itinerare

The Times: Best things to do

Prijavite projekte i osobe za nagradu Zlatna koza

Golf Adriatic u ekskluzivnoj golferskoj eliti: PGA National

Važna obavijest: Promet u Istri 07/10/23

Iskusite autentičnu Istru: Booking platforma To Do in Istria

Uključite i svoju ponudu u ovogodišnji Dan turizma

Istra je u zelenom i po brojkama i po filozofiji održivog i odgovornog razvoja u turističkoj 2023. godini

Prikaži