Doživite Labin - Rabac

Doživljaj rudarske baštine i tradicije

Mine Tour: Labin vas poziva ...
Kako biste u potpunosti doživjeli rudarsku baštinu, donosimo i popis ugostitelja i obrtnika Labinštine koji nude proizvode povezane s rudarstvom, od crne pizze i rudarske marende do Karbon gina te umjetnina i suvenira koje možete ponijeti kao uspomenu na labinsku rudarsku avanturu:

Labin:
• Kavana restoran Velo Kafe, Titov trg 12, Labin
Labinjonski krafi i crni rižot sa sipom
• Pizzeria Napoli, Titov trg 7, Labin
Pizza Carbon 1921 i Kovarska marenda
• Caffe bar Karbon, Zelenice 11, Labin
Istarski premium gin Karbun
• Pizzeria Pineta, Zelenice 18, Labin
Pizza Kova je naša, Pizza Labinka
• Galerija Alvona & Art Studio Vinka Šaina, G. Martinuzzi 15, Labin
Grafički listovi Daleki horizonti
• Suvenirnica Merania, 1. maja 4, Labin
Autohtoni rudarski suveniri

Rabac:
• Hotel Villa Annette, Raška 24, Rabac
Karbonska priča o maslinovom ulju Villa Annette Selection i Rudarske pasutice sa slanim sardelama i bakalarom

 

Savjeti za posjet

Rabac
Rabac je najvažnije turističko središte na istočnoj obali istarskog poluotoka, udaljeno svega pet kilometara od Labina. Naziva se još i „biser s Kvarnera”.

Sentonina staza
Ova staza, duga gotovo dva i pol kilometra, proteže se glavnom cestom u dužini čitavog Rapca, u podnožju staroga grada, sve do uvale Maslinica u Rabačkom zaljevu. Obiluje potočićima i brzacima, a najveće atrakcije su višemetarski slapovi koji se prelijevaju preko vijugavih sedrenih barijera.

Raša
Raša je najmlađi gradić u Istri, čija povijest započinje tridesetih godina 20. stoljeća. Grad je niknuo za potrebe rudnika i rudarenja u dolini potoka Krapna. U tom novom gradu, radničke kuće duž dviju usporednih ulica susreću se na trgu s crkvom u obliku izokrenuta vagoneta i sa zvonikom kao rudarskom lampom.

Kovarska kuća ARSIA
Bogata baština rudarskog življenja autentično je prikazana u Centru Arsia, malom muzeju rudarstva. Muzej se nalazi na Raškom trgu i na izravan način posjetitelju nudi svojevrsni doživljaj nekadašnjeg rada i života raških rudara.

Park skulptura Dubrova
Jedan od najljepših hrvatskih parkova skulptura nudi jedinstvene trenutke umjetnosti i prirode u otvorenoj galeriji, koja se prostire na 33 hektara površine, djelomično okružena suhozidom, s prirodnim udolinama te bogatom i raznolikom karakterističnom mediteranskom florom.

Biciklističke staze
Labinština obiluje biciklističkim stazama. Neke od najzanimljivijih su Bella Vista, Teran, Bistrooka, Istarski razvod te Liburnija.

 

INFORMACIJE: Turistička zajednica grada Labina
Labin, Ulica Alda Negrija 20,  +385 (0)52 855 560, tzg.labin@pu.t-com.hr
www.rabac-labin.com    facebook.com/visitLabinRabac    instagram.com/visitlabinrabac/

 

»» Rudarska baština Labinštine
»» Labinska republika
»» U spomen na rudara-borca
»» Šoht, čelični labinski toranj

  • Projekt MINE TOUR bavi se izazovom neiskorištenog turističkog potencijala rudarske baštine. Spomenik kulture Šoht u Labinu i prirodni spomenik rudnika Sitarjevec u Litiji (Slovenija) spojeni su prekograničnom vezom i zajedničkom rudarskom prošlošću. U sklopu projekta razvijen je turistički itinerar koji povezuje rudarsku baštinu oba grada. www.mine-tour.eu.

 

Prikaži