Kultura

Slatka veljača: med i karnevalske fritule

Veljača je mjesec kada zima uobičajeno pokazuje svoje oštro lice, ali Istra uz mnoštvo sunčanih dana nudi i zabavu koja će vas brzo ugrijati!

med pazinSveti Valentin, kojeg se slavi 14. u mjesecu odigrao je veliku ulogu u poimanju veljače kao mjeseca zaljubljenih, a što se uz ljubav najbolje slaže, nego slatki okusi!

Za početak tu su Dani mednih delicija gdje za vas posebne sezonske delicije pripremaju konobe i restorani u središnjoj Istri. Izvrsna jela, za ovu priliku obogaćena pčelinjim proizvodima, pripremaju se od vrhunskih namirnica proizvedenih na lokalnim obiteljskim gospodarstvima.

Ljubitelji meda doista mogu tijekom veljače uživati u Istri jer se u Pazinu održavaju i Dani meda. Pčelarstvo u središnjoj Istri obilježava jako duga tradicija, a brojne nagrade pokazuju da je i danas ovaj med gotovo bez premca u Europi.

maskare
No, kakva bi to veljača bila bez smijeha i veselja kojima pršte karnevalski dani. Izvucite stare kostime iz ormara ili skrojite nove, oslikajte lica šarenim bojama i pridružite se povorkama razigranih maškara kojima tjeramo zimu i dozivamo proljeće!

Maskirajte se i vi, posjetite najšarenija mjesta koja smo izdvojili za vas i naravno uživajte u tradicionalnim slasticama: fritulama i kroštulama!

Završetak karnevala obilježava tradicionalno suđenje pustu, maskiranom lutku izrađenom od slame i stare odjeće. Njegovo spaljivanje predstavlja nestajanje grijeha i nestašluka počinjenih za vrijeme karnevalskog ludovanja.

Pozivamo Vas u Istru na ludi karnevalski provod!

pulski karneval

Prikaži