Pješačenje

Pješačka staza: Labin - Rabac - Prklog


Pješačka staza Labin-Rabac dio je zaštićenog krajobraza Labin-Rabac-Prklog i pravi je biser vrijedan divljenja. Staza je razmjerno kratka, ali iznimno lijepa, uronjena u gustu submediteransku vegetaciju, karakterističnu za hladniji i vlažniji tip sredozemne klime koju nalazimo na gotovo cijeloj istočnoj obali istarskog poluotoka.

Parkirajte automobil u podnožju starog grad Labina i nastavite pješice, počevši od ureda gradske Turističke zajednice, na čijem je bočnom zidu prikazana trasa vašeg puta.

Ono što stazi daje posebnu draž je njezino višestruko ispreplitanje s privlačnim (bezimenim) potokom koji se slijeva s labinskog platoa tvoreći na svom putu više vodopada i jezeraca. Tek šum vode, koji se pojavljuje uronjavanjem u gušću vegetaciju, nagoviješta susret s prelijepim potokom čiste, hladne i bistre vode, koji na desetak punktova premošćuju drveni mostići.

Staza ima 15 karakterističnih točaka na kojima se svakako valja zaustaviti, te dva odmorišta s kamenim stolovima i klupama za predah. Najljepša je u svibnju, kada ciklame prekriju tlo živom ružičastom bojom i ispune zrak ugodnim mirisom proljeća. Osim ciklame, zaštićene vrste, krajolik odlikuje nekolicina karakterističnih autohtonih submediteranskih vrsta i to ponajviše u gornjem dijelu staze, dok se u nižim dijelovima, bližim morskoj obali, pojavljuju elementi eumediteranske vegetacije.

Pješačka staza: Pazinska jama

Središnja Istra

Pješačka staza: Lanternom do Lanterne

Tar/Vabriga

Pješačka staza: Buzet - Kotli - Hum - Buzet

Buzet

Pješačka staza: Grdoselo - Zelengrad

Središnja Istra

Pješačka staza Funtana-Vrsar

Vrsar
Prikaži