Pješačenje

Pješačka staza: Starim gradom


Polazak je s velikog parkirališta pješačkim prijelazom oko Parka Olge Ban pa lijevo Ulicom Nikole Tesle na Trg slobode na kojem je crkva Gospe od Anđela iz 18 st. Na suprotnoj strani trga ulaz je u starogradsku jezgru uz kojeg je Peterokutna kula iz 15. st. na koju se može popeti.

Nastavlja se ravno ulicom Decumanus u kojoj na broju 5 treba pogledati venecijansku palaču s lijepim triforama (tzv. cvjetna gotika), a na broju 9 baroknu palaču Sinčić iz 18. st. u kojoj je smješten gradski muzej.
Na križanju s Ulicom sv. Eleuterija skreće se desno do porečke katedrale - Eufrazijeve bazilike iz 6. st. koja je s cijelim sakralnim sklopom (krstionica, ostaci predeufrazijevih bazilika, biskupska palača, zvonik) upisana u UNESCO-v popis svjetske kulturne baštine.

Nastavite Eufrazijevom ulicom uz Park Jurja Dobrile do Ulice Ljudevita Gaja pa lijevo na Trg Marafor, nekadašnji antički forum romanum. Idite natrag glavnom ulicom (Decumanus) pored zanimljive Romaničke kuće iz 13. st. i nekoliko lijepih gotičkih palača ponovo do križanja s Eleuterijevom ulicom, pa desno do Ulice sv. Maura i lijevo uz Ribarski trg u Ulicu Franje Glavinića te ponovno lijevo do Decumanusa i odmah desno je Peterokutna kula.
Iza kule skreće se desno u Ulicu Vladimira Nazora kojom se dolazi do Narodnog trga na kojem je Gradsko kazalište s kraja 19. st., a malo dalje i slikovita Gradska vijećnica s početka prošlog stoljeća od koje se skreće prema moru na rivu i nastavlja desno Obalom maršala Tita uz koju je Okrugla kula iz 15. st.

Porečku luku zatvara otok Sv. Nikola do kojeg ljeti vozi brodić. Rivom se stiže do hotela Palazzo (bivši hotel Riviera, najstariji u Poreču), pa uza nj na "rivetu", Obala Matka Laginje, kojom se dolazi do Istarske sabornice, izvorno gotičke crkve iz 13. st., a u vrijeme Austrougarske monarhije sjedišta Pokrajinskog (istarskog) sabora.

Uz Talijansku osnovnu školu (zgrada spojena sa Sabornicom) nastavlja se popločanim lungomarem, Obalom dr. Ante Šonje, uz ostatke Sjeverne kule iz 15. st., do i preko Tesline ulice pa desno u Ulicu Pina Budicina kojom se ponovno stiže do crkve Gospe od Anđela.
Skrenite lijevo u Zagrebačku ulicu do Trga Joakima Rakovca (stari toponim Cimare) i na njegovom sjeveroistočnom kraju, uz tržnicu, opet lijevo u Mlinsku ulicu kojom se stiže na početak trase na velikom parkiralištu.

Duljina staze: 2.500 metara
Vrijeme pješačenja: U mnogome ovisi od dužine razgledavanja pojedinih spomenika i dijelova grada, kao i od gužve koje budu ljeti (navečer i za oblačnijih dana), prvenstveno duž rive i Decumanusa.

Pješačka staza: Pazinska jama

Središnja Istra

Pješačka staza: Lanternom do Lanterne

Tar-Vabriga/Torre-Abrega

Pješačka staza: Buzet - Kotli - Hum - Buzet

Buzet

Pješačka staza: Grdoselo - Zelengrad

Središnja Istra

Pješačka staza Funtana-Vrsar

Vrsar-Orsera
Prikaži