ISTRA INFO COVID-19 X  

Sport i outdoor

Top 5 pješačkih itinerera u Istri

Dolaskom proljeća sport i rekreacija bivaju sve značajniji te donose nove prilike za uzbudljive i neobične doživljaje u krajolicima Istre, koja postaje iz godine u godinu sve omiljenija destinacija za one koji svoj odmor žele provesti aktivno.

pazin
Istra Trail no. 711: Kružna staza Pazin - Beram
U Pazinu, u samom srcu Istre započinje naš itinerer, a staza koju vam predlažemo je kružna i dugačka oko 12 km. U šetnju krećete podno pazinske župne crkve svetog Nikole odakle će vas kroz stari grad put odvesti do najveće i najbolje sačuvane utvrde u Istri, Pazinskog kaštela.

Put se nastavlja prema Bermu gdje vam sugeriramo kratak predah uz obilazak Crkve sv. Marije na Škriljinah koja čuva u svojoj unutrašnjosti svjetski poznate freske Ples mrtvaca.

Parenzana
Istra Trail no. 501: Staza pogleda

Ako se još koji dan zadržite u središnjoj Istri svakako prošećite Stazom pogleda u Vižinadi. Staza nije dugačka, ali je prepuna zanimljivih detalja. Na samom startu upoznat ćete život poznate balerine Carlotte Grisi, a za sve ljubitelje povijesti i prirode šetnja po Parenzani bit će pravi doživljaj.

Obavezno prođite kroz Veli most tj. vijadukt Sabadin i slikajte maketu lokomotive U20 u prirodnoj veličini koja je nekoć prometovala Parenzanom.

Limski kanal
Istra Trail no. 442: Izazov strmih obala
Na zapadnoj obali Istre u jedinstvenom zaljevu Limskog kanala uživajte u netaknutoj prirodi, na stazi dugačkoj 8 km. Zastanite na uređenom vidikovcu, u neposrednoj blizini crkvice sv. Martina jer prekrasne vizure koje se ovdje pružaju neće vas ostaviti ravnodušnim.

Ukoliko imate malo više vremena posjetite i romantični Vrsar kojeg je legendarni Casanova opisao kao “mjesto dobrog vina i prelijepih žena”. Ovaj gradić krije razne vidikovce, ljupke kućice i uske uličice koje vrijedi vidjeti.

Bale
Istra Trail no. 421: Arhitektura u krajoliku
Lagana, kružna staza duga 11 km započinje i završava u Balama. Uz prirodne ljepote koje ćete vidjeti putem obratite pažnju na kažune, zaštitni znak južne Istre.

Sigurni smo da će vam se Bale svidjeti na prvi pogled, smještene na vrhu brda s kamenim uličicama, šarmantnim zvonikom i palačom koja oduzima dah velebnim gotičko-renesansnim pročeljem, mjesta su to koja vas jednostavno očaraju.

Istra Trail no. 134: putovima orhideja donjeg Kamenjaka
Na samom jugu istarskog poluotoka smjestila se ova staza koja vas vodi kroz zaštićeni krajolik rta Kamenjak. Duga je skoro 14 km, ali vjerujte nam neće vam biti dosadno! Duž staze prolazite kraj parka dinosaura s impozantnim skulpturama dinosaura u prirodnoj veličini, a na obali možete vidjeti i njihove stope.

Pažnju će vam sigurno privući hrid Porer s istoimenim svjetionikom te strme stijene i kanjoni s kojih se možete odvažiti u atraktivnim skokovima u more. Jedinstvena flora Kamenjaka s više od 500 različitih biljnih vrsta očarati će svakoga, ali posebnost ove staze su zasigurno orhideje, zakonom zaštićene na ovom području.

Kamenjak Porer

Prikaži