Zelena Istra

Drevni istarski kažuni

Gosti Pule dive se spektakularnoj areni, no Istra ima još jedno okruglo graditeljsko čudo. Otkrijte priču tajanstvene kamene kućice, jednog od najprepoznatljivijih istarskih suvenira.

U južnoj se Istri nalaze mnogi kažuni, kružne kućice sa stožastim krovom i malenim vratima, čiji se kamen bijeli na istarskom suncu. Teško ih je ugledati jer se obično nalaze na privatnim posjedima.

Čemu služe kažuni?
No, oni su zapravo skloništa za pastire i poljodjelce koji su cijeli dan radili na otvorenom kako bi prehranili svoje obitelji. Njihova je unutrašnjost pružala hlad tijekom ljetnih žega pa je pastir mogao u miru pojesti svoju užinu i predahnuti. Njihov je kameni krov bio pouzdana zaštita od jesenjih pljuskova pa je poljodjelac mogao u miru čekati dok se oblaci ne raziđu.

kazuniKažuni su sagrađeni od kamena i samo od kamena. U njihovoj gradnji ne koristi se nikakav vezivni materijal pa se takav oblik tradicijske gradnje zove suhozid. Kamen za njihovu gradnju nije se morao donositi izdaleka. U krškom kraju plodna crvenica izmiješana je s kamenjem pa je za gradnju vrtova trebalo krčiti teren. Od hrpa iskrčenog kamena gradile su se kamene međe i kažuni.

Povijest kažuna
To nam dokazuje da drevni kažun spada u ekološke građevine koje nemaju negativnih utjecaja na okoliš, što je danas sve popularnije. No, kako su stari pastiri i poljodjelci znali graditi kažune? Tko se prvi sjetio graditi na ovakav način?

Povjesničari tvrde da su građevine slične kažunima na Mediteranu prisutne od prapovijesti. Kažuni su bili ovdje prije grčke i rimske civilizacije, a do našeg su vremena došli predajom s koljena na koljeno. Način njihove gradnje prenosio se s oca na sina bez pisanih tragova, kao stare narodne priče i pjesme.

kazunPark kažuna
U Istri se najviše kažuna izgradilo tijekom 18. i 19. stoljeća budući da se u tom razdoblju naglo povećao broj stanovnika, a time i potreba za većom proizvodnjom hrane. Najviše ih je izgrađeno oko Vodnjana, u kojemu se danas nalazi Park kažuna, muzej na otvorenom koji čuva uspomenu na prastaru mediteransku arhitekturu.

U Parku kažuna možete saznati više o gradnji ove kamene kućice, a možete se i sami okušati u gradnji dijela kažuna. Velika pažnja posvećena je prostoru i okolišu u parku i oko njega, kako bi se na najbolji mogući način postiglo potpuno uklapanje u vodnjanski krajobraz.

No, ako i ne stignete naučiti kako se gradi kažun, sa sobom uvijek možete odnijeti barem njegovu minijaturnu verziju. Kažun je jedan od najpopularnijih istarskih suvenira i možete ga pronaći u gotovo svakoj suvenirnici.
Saznajte više o Parku kažuna.

samostan sv petarIstarska graditeljska baština
Istra obiluje i mnogim kompleksnim arhitektonskim spomenicima, građenima od antike do danas.

Kružna Arena zahtijevala je vrhunske graditelje, kao i prostrana Eufrazijeva bazilika. Jednostavne istarske crkvice iz srednjeg vijeka nisu graditeljski impresivne, ali su njihove unutrašnjosti ukrašene fantastičnim freskama.

Sada ruševni kašteli nekoć su svojom veličinom glasno govorili o moći svojeg vlasnika.
Suvremene građevine, poput hotela Lone, nastavljaju istarsku tradiciju vrhunske arhitekture.

Dođite u Istru i istražite njezino graditeljsko blago!

Prikaži