Životinjski svijet

Zaštićeni školjkaši istarskog podmorja

Periska

Periska (Pinna nobilis) je školjka koja pripada obitelji Pinnidae (periske), a opisao ju je Carl Linné 1758. godine poznati švedski botaničar i liječnik (1707 - 1778) koji je u znanost i uveo binarnu nomenklaturu, po kojoj svaka biljka i životinja imaju dva latinska imena obilježavajući rod i vrstu.

Periska je najveća školjka Jadrana, ali i jedna od najvećih na svijetu. Može narasti i do 1 metra, a  prosječna veličina iznosi od 30 do 60 cm, dok joj je srednja težina oko 0,40 kg, a maksimalna 3 kg. Vanjska boja ljuštura periske je svijetlosmeđa, a s unutrašnje je strane opalosedefasta.
Periska ima oblik šiljastog trokuta, a njena vanjska površina ukrašena je ljuskastim lamelama koje su više naglašene kod juvinilnih, odnosno mlađih primjeraka. Ljušture su im tanke i vrlo lomljive.

Periska je endem Mediterana, a vrlo je rasprostranjena na cijelom području Jadrana gdje obitava u obalnom pojasu na području pjeskovito-muljevitog dna obraslog visokim i niskim purićem. Živi zabodena u okomitom položaju na mekanom dnu na dubini od 2 do 20 m, bisusnim nitima pričvršćena za morsko dno. Ponekad stvara malene bisere nepravilnih oblika, a često u njoj živi mali rak čuvarkuća. Periska se hrani organskim lebdećim česticama, dvospolac je i mrijesti se krajem proljeća i ljeta.

Ova atraktivna školjka vrlo je prorijeđena pa je strogo zaštićena Zakonom o zaštiti prirode, a njeno je vađenje i posjedovanje zabranjeno.
Pravilnikom o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim, periska je svrstana u strogo zaštićene zavičajne svojte.

Ostali narodni nazivi:
Plemenita periska, lostura, lustura, loštura, lastura, lostira, loštira, lošćura, ostura, jastura, rastura, rošćura, glostura, glastura, zlostura, stura, štora, škalatura, palastura, palostura, pajustura, paljustura i vela datula.

Strani nazivi:
engleski: Noble pen shell
talijanski: Astura, Pinna
njemački: Steekmuschel
francuski: Jambonneau hérissé
španjolski: Nácar
grčki: Pinna

» Plemenita periska: Akcija JESTE LI IH VIDJELI 

 

Prikaži