Životinjski svijet

Zaštićeni školjkaši istarskog podmorja

Kamotočac

Kamotočac, na latinskom Pholas dactylus (Linné, 1758.), pripada obitelji Pholadidae, svrdlastim školjkašima. Školjka je to izduženog ovalnog oblika s prednjim krajem ljušture u obliku prsta, široko otvorena.

Cijelu vanjsku površinu hrapave ljušture prekrivaju koncentrične pruge i rebra sa zubićima. S vanjske je strane bijeložućkaste, a s unutrašnje bjelkaste boje. Najveća dužina školjke doseže do 12 centimetara, a težina do 40 grama, no uobičajeno teži oko 20 grama.

Kamotočac obitava uzduž cijele jadranske obale, pretežno na čvrstom morskom dnu, ali sasvim na plićacima gdje su dna mekanih struktura. Okretanjem ljušture buši duge hodnike u mekanom kamenu, mulju, tresetu, ilovači pa i drvetu, a usporedno s njenim rastom i hodnici postaju širi.

Ova se školjka hrani planktonom i organskim lebdećim česticama te polaže jaja za razmnožavanje. Karakteristično je za kamotočca, u narodu poznatog i kao kamenotočca, da izlučuje sluz koja noću svjetluca.

Druga znanstvena imena u upotrebi:
Pholas callosa (Cuvier, 1817.), Pholas muricatus (Linné, 1758.), Dactylina dactylus (Linné, 1758.)

Strani nazivi:
Common piddock (engleski), Meerdattel (njemački), Dattolo di mare, Folade (talijanski), Pholade commune (francuski), Dactylo (grčki), Almeja brava, Barrena (španjolski)

Prikaži