Životinjski svijet

Zaštićeni školjkaši istarskog podmorja

Zupka

Zupka ili svojim latinskim imenom Luria lurida (Linné, 1758.) je dosta rijedak morski puž, ali rasprostranjen u cijelom Jadranu koji pripada obitelji Cypraeidae (kaurije).  
Kućica ovog morskog puža izrazito je ovalno-jajolikog oblika. Na donjoj se strani nalazi vrlo uski otvor koji je kod odraslih jedinki nazubljen. Zupkina kućica ima čvrstu stijenku porculanske površine. S gornje je strane sivosmeđe boje s dvije poprečne svijetlije pruge, dok je s donje strane kućica svijetlokrem boje. Krajevi su narančasti s po dvije karakteristične tamne pjege, a može narasti do 6  cm.

Zupka živi pretežno na većim dubinama, najčešće između 20 do 30 m, obično duž obale gdje ima kamenja i koralja. Obitava na čvrstim podlogama. Danju se skriva ispod kamenja i u rupama, a noću izlazi u potragu za hranom. Hrani se koraljima i spužvama. Leže jaja.

Zupka je vrlo cijenjen puž zbog svoje ljepote i rijetkosti pa je Zakonom o zaštiti prirode regulirana njena zaštita te ih je zabranjeno uzimati iz prirode, namjerno oštećivati i uništavati.

Strani nazivi:
engleski: Cowrie Shells
talijanski: Le cipree
njemački: Porzellanschnecken


Prikaži