Gourmet

Tajne zlatnih kapljica najboljih svjetskih uljara

Ako ste gurman koji drži do sebe morate bar jednom posjetiti Istru, regiju s najboljim maslinovim uljima na svijetu.

maslinik
Grana masline simbol je mira, a njezina dugovječna stabla svojim su korijenjem neraskidivo vezana s Mediteranom, a time i s Istrom. Tradicija maslinarstva u Istri seže još u davna vremena kada su stari Rimljani prepoznali Istru kao plodno tlo za uzgoj najčuvenijeg mediteranskog eliksira - maslinovog ulja.

Suvremeni istarski maslinari na temelju te dugotrajne tradicije stvorili su za vas neka od najboljih maslinovih ulja na svijetu. Prestižni svjetski vodič za vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei proglasio je Istru regijom s najboljim maslinovim uljima na svijetu čak sedam puta - 2016., 2017., 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. godine!

ulje case
Zašto je istarsko maslinovo ulje jedno od najboljih na svijetu?
Istarsko maslinovo ulje aromatičnije je i zdravije od ulja iz južnih krajeva Europe i sjevera Afrike. Razlog tome je hladnija klima na kojoj uspijevaju istarske masline.

Najstarija maslina u Istri nalazi se na Brijunima, a znanstveno je dokazano da ima oko 1600 godina. U Istri se uzgajaju čak 23 sorte masline, od kojih je 11 domaćih i 12 stranih.

ulje
Zašto je maslinovo ulje toliko dragocjeno?
Maslinovo ulje najvažnija je masnoća u ljudskoj prehrani pa ga stoga mnogi nazivaju tekućim zlatom. Bez njega se ne može zamisliti mediteranska kuhinja, jedna od najzdravijih na svijetu.

Kušajte najbolje svjetsko maslinovo ulje
Istarska ulja prema svjetskim mjerilima spadaju među najkvalitetnija, a isprobati ih možete krenete li put cesta maslina s obilježenim uljarama i konobama najboljih istarskih maslinara.
Odaberite svoju rutu po cestama maslinovog ulja!


Konoba - istarska tradicija hedonizma

Branje šparoga u zelenoj Istri

Prikaži