Gourmet

Tajne zlatnih kapljica najboljih svjetskih uljara

Ako ste gurman koji drži do sebe morate bar jednom posjetiti Istru, regiju s najboljim maslinovim uljima na svijetu.

maslinikGrana masline simbol je mira, a njezina dugovječna stabla svojim su korijenjem neraskidivo vezana s Mediteranom, a time i s Istrom. Tradicija maslinarstva u Istri seže još u davna vremena kada su stari Rimljani prepoznali Istru kao plodno tlo za uzgoj najčuvenijeg mediteranskog eliksira - maslinovog ulja.

Suvremeni istarski maslinari na temelju te dugotrajne tradicije stvorili su za vas neka od najboljih maslinovih ulja na svijetu. Prestižni svjetski vodič za vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei proglasio je Istru regijom s najboljim maslinovim uljima na svijetu čak pet puta - 2016., 2017., 2018., 2019. i 2020. godine!

Zašto je maslinovo ulje toliko dragocjeno?
Maslinovo ulje najvažnija je masnoća u ljudskoj prehrani pa ga stoga mnogi nazivaju tekućim zlatom. Bez njega se ne može zamisliti mediteranska kuhinja, jedna od najzdravijih na svijetu.

Maslinovo ulje sredstvo je za njegu tijela i lijek kod raznih tegoba.

ulje caseZašto je istarsko maslinovo ulje jedno od najboljih na svijetu?
Istarsko maslinovo ulje aromatičnije je i zdravije od ulja iz južnih krajeva Europe i sjevera Afrike. Razlog tome je hladnija klima na kojoj uspijevaju istarske masline.

Najstarija maslina u Istri nalazi se na Brijunima, a znanstveno je dokazano da ima oko 1600 godina. U Istri se uzgajaju čak 23 sorte masline, od kojih je 11 domaćih i 12 stranih.

Kušajte najbolje svjetsko maslinovo ulje
Istarska ulja prema svjetskim mjerilima spadaju među najkvalitetnija, a isprobati ih možete krenete li put cesta maslina s obilježenim uljarama i konobama najboljih istarskih maslinara.

Odaberite svoju rutu po cestama maslinovog ulja!
Ako želite kušati samo najbolje od najboljih, posjetite proizvođače ulja uvrštene u vodič Flos Olei.

ulje Muzej maslinovog ulja
Posjetite Muzej Olei Histriae, kuću istarskog maslinovog ulja u središtu Pule. Saznat ćete zašto su još Rimljani izrazito cijenili istarsko maslinovo ulje te kako su ga prerađivali; kako se ono prerađuje danas i koje su tajne u stvaranju vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Degustirajte istarsko ulje uz edukaciju pravilnog kušanja, a u prodajnom prostoru pronađite najveći izbor vrhunskih istarskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja i druge istarske proizvode.

Više o muzeju saznajte ovdje.

Prikaži