Gourmet

Vino kakvo bi trebalo biti: Teran, malvazija i muškat

Uživate u vrhunskom vinu? Željni ste novih okusa i mirisa? Dođite u Istru i nagradite svoje profinjeno nepce svježim vinskim aromama.

Povijest vinarstva u Istri duga je tisućama godina. Drevni Feničani i Grci donijeli su vinovu lozu na zeleni poluotok, a ondašnji starosjedioci Histri uspješno su svladali vještinu uzgoja te plemenite biljke.

vinograd coronicaZašto je Istra vrhunska vinska regija?
Istarska vina imaju poseban okus zbog prirodnih posebnosti ove regije - vrste tla, reljefa i specifične klime nastale na mjestu gdje se susreću alpski i mediteranski zrak.

Dva su tipa zemlje na istarskom poluotoku - crvenica uz obalu i glinasta, bijela zemlja u unutrašnjosti. Znalci kažu da je crvenica kao stvorena za nasade crnih sorta koje daju teža, intenzivna vina. U bijeloj zemlji najbolje uspijevaju bijele sorte, dajući svježa i aromatična vina.

Istarski pitomi brežuljci blagih padina pogoduju uzgoju vinove loze, dok veće oscilacije između dnevnih i noćnih temperatura dodatno naglašavaju intenzitet mirisa budućeg vina.

Prestižni Wine Enthusiast Istru je 2015. proglasio jednom od deset najpoželjnijih destinacija za ljubitelje vina. Istu su laskavu titulu 2016. godine Istri dodijelili stručnjaci iz European Best Destinations.

vinoKoja vina obavezno morate kušati u Istri?
Najvažnija sorta ovog kraja je bijela malvazija. Ima je svugdje u Istri i neodvojivi je dio identiteta podneblja. Kušajte vino slamnato žute boje, ugodnog mirisa bagremova cvijeta i umjerene svježine.

U Istri svakako popijte i čašu terana, svježeg vina boje rubina, poznatog po živahnim voćnim mirisima. Više o uzbudljivim legendama vezanima uz teran saznajte u našem članku.

Nemojte zaobići ni dvije muškatne sorte osebujne arome divljeg karanfila - muškat momjanski i muškat ruža porečki.

Kako istarska vina upariti s hranom?
Popijte čašu terana uz domaći pršut i tjesteninu s umakom od boškarina, autohtonog istarskog goveda.
Vrhunske delicije od svježe ribe i plodova mora oplemenite zlatnim kapljicama malvazije.

Slasne kroštule, tradicionalni desert od zašećerenog prženog tijesta, sljubite s gutljajem momjanskog muškata.
Ukratko - teran uz mesna jela, malvazija uz riblja jela, a muškat uz deserte.
Dobar tek!

vinogradIstarske vinske ceste
Istarske vinske ceste žile su kucavice hedonizma i dobrog raspoloženja koje premrežuju čitav poluotok, povezujući više od stotinu vinograda i podruma.

Odaberite jednu od cesta i posvetite se otkrivanju vinskih podruma. Tamo ćete pronaći sjajnu atmosferu, domaću hranu i, naravno, kapljicu čiji ćete okus dugo pamtiti. Ne zaboravite kući odnijeti pokoju butelju, kao uspomenu na uživanje u Istri.

Istarski vinograd više je od mjesta gdje raste vinova loza - on je mjesto susreta i inspiracije, pogodno za organizaciju team buildinga ili susreta s poslovnim partnerima.

O team buildingu u vinogradu više saznajte u posebnom članku kojeg smo za vas pripremili.

Ukupna površina istarskih vinograda je 6.151 hektar. Zapadno istarsko vinogorje (Poreč, Buje, Pula, Rovinj) najveće je i vinogradima pokriva 5.839 hektara. Središnje vinogorje (Buzet, Pazin) ima 209 hektara, a istočno (Labin) 103 hektara.

podrumDan vina u Istri
Posljednja nedjelja u svibnju svake je godine u Istri posvećena međunarodnom Danu vina.
Na taj dan sedamdesetak istarskih podruma, zajedno s tisućama podruma diljem svijeta, otvara širom svoja vrata ljubiteljima vina.

Od 10 do 19 sati zavirite u moderne vinarije, uređene kušaonice i obiteljska imanja u kojima vas očekuju ljubazni domaćini.

Više o istarskim vinarima i vinskim cestama saznajte na Danu vina.


Teran Giacoma Casanove: Romantični okus avanture

Vinske priče Istre koje spajaju obitelji

Top 5 istina o vinu iz Istre

Prikaži