Istra u svjetskim gourmet vodičima

Istra u vodičima


U moru mogućnosti potrebno je odabrati kuda krenuti, koji restoran posjetiti ili koje vino kušati, a za istarsku enogastronomsku scenu pomoć pristiže i sa stranica uglednih svjetskih vodiča.

Da istarska kuhinja visoko kotira u svjetskim razmjerima, ukazuje činjenica da je uvrštena u prestižne enogastronomske vodiče. Već niz godina gourmet vodiči kao što su I ristoranti d'ItaliaMagnar BenA tavola con le Venezie, svojoj publici približavaju i istarsku kuhinju, uvrštavajući u svoj elitni krug restorane i konobe koji nude najbolje od najboljeg na ovom jadranskom poluotoku.

Istra ima svoje mjesto i u gastronomskim edicijama njemačkog govornog područja. Wo isst Österreich prezentira najboljih 1.200 restorana s područja Austrije, Süd Tirola, zapadne Mađarske, ali i Istre, te nudi i pregled najboljih vina.

Izvorno francuski vodiči Gault Millau i Jeunes Restaurateurs d'Europe u svojim austrijskim edicijama već nekoliko godina objavljuju Istru i njene vrhunske restorane.

Uz kulinarske delicije, Istra ima i iznimna vina i veličanstvena maslinova ulja. Flos Olei, popularna biblija ekstra djevičanskih maslinovih ulja, Vinibuoni d'Italia koji opisuje najbolja vina isključivo autohtonih sorta loza koje na istom području rastu barem 300 godina, pa i Itinerari tra i vigneti talijanskog Michelina, svoje su stranice ispunili istarskim uljima ili vinima što je neporeciv dokaz njihove kvalitete.

Ispunjeni strogi kriteriji koji uvjetuju ulazak na ove prestižne stranice, ukazuju da Istra odista ima što ponuditi gurmanima koji znatiželjno pristignu na ovaj šarmantni poluotok.

 

Flos Olei

Jeunes Restaurateurs d'Europe (JRE)

Venezie a Tavola

ViniBuoni d'Italia

Michelin Guide

Prikaži