Istra u svjetskim gourmet vodičima

Michelin Guide

MICHELIN Guide 2021

Nedavno otvoreni rovinjski restoran Agli Amici poznatog chefa Emanuelea Scarella nova je zvijezda istarske gourmet scene. Talijanski chef, Emanuele Scarello, ljetos je došao u Hrvatsku kako bi stvorio novu gastronomsku destinaciju u Rovinju. Restoran, smješten u prekrasnom luksuznom hotelu, preuzima kodove iz kuharskog restorana Agli Amici u Udinama u Italiji te za ishodište koristi lokalne proizvode, a posebnu pozornost posvećuje proizvodima s Mediterana i istarske regije.

Istra je tako postala bogatija za još jednu Michelinovu zvijezdu s obzirom da je restoranu Monte prestižna oznaka ponovo potvrđena. Rovinj se tako profilirao kao vrhunska i prepoznatljiva gourmet meka ne samo na domaćoj već i na međunarodnoj sceni.

„Prije objave novih rezultata svake edicije novog crvenog Michelinovog vodiča vlada izuzetno veliko uzbuđenje. Za chefove koji teže zvjezdici je to definitivno „dan D“, za medije je to još jedna poslastica o kojoj se temeljito, rekao bih i kritički raspravlja, a za nas koji upravljamo destinacijama još jedan motiv više, koji podiže reputaciju same destinacije i daje nam jako puno kvalitetnog materijala za ciljanu promociju. Već kod prvog izdanja dobili smo prvu zvjezdicu u Hrvatskoj; restoran Monte iz Rovinja je probio led, međutim i jučerašnji izlazak novog Michelina koji je bio dugo iščekivan, jer su rokovi promocije bili pomaknuti gotovo šest mjeseci kasnije radi Covida-19, je bio jednako tako uzbudljiv. Dobili smo još jedan restoran sa zvjezdicom, rekao bih očekivano, jer Emanuele Scarello već 22 godine ima u svom portfelju prvo jednu, a zadnjih devet godina dvije zvjezdice, no trebalo se nametnuti u novoj zemlji, u novom gradu i u novom ambijentu, a to nije nimalo lako u tako kratkom roku od svega nekoliko mjeseci. To je posebno važno jer je Rovinj ponovo prvi grad u Hrvatskoj koji ima dva restorana sa zvjezdicama. Čestitam prvo Monteu, koji je svih ovih godina obranio i potvrdio zvjezdicu, Agli amici Rovigno koji je samim izborom da dođe u Rovinj, stavio svo svoje znanje i reputaciju na stol, potvrdio kvalitetu i ugradio još jedan važan kamenčić u mozaiku kreiranja Rovinja kao najprestižnije destinacije u Hrvatskoj i s izuzetno velikim potencijalom da postane jedna od pet najtraženijih destinacija na Mediteranu. Nismo daleko od takve reputacije, no potreban je dodatan značajan napor koji Rovinježi moraju napraviti, jer samo najbolji se mogu „odlijepiti od onih jako dobrih“ i pokazati da su u stanju napraviti onih 10% više, koji drugi jednostavno ne mogu. Čestitam i svim drugim restoranima koji su ušli u vodič s preporukama, ali i onima kojima je možda radi nekoliko nijansi promaknulo uvrštenje. Svi oni na najbolji mogući način potvrđuju kvalitetu destinacije, odnosno „širinu naše klupe“ u sportskom rječniku i među njima se zasigurno kriju novi zvjezdani kuhari/ice koji već narednu godinu mogu zasjati, poglavito gore na sjeveru Istre. S nestrpljenjem očekujemo i njihovu zvjezdanu promociju“, izjavio je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

Kako je objavljeno na službenom Michelinovom portalu, Gwendal Poullennec, međunarodni direktor vodiča MICHELIN izjavio je sljedeće: „Hrvatska je posebno zanimljiva destinacija koja putnicima i gurmanima omogućuje uživanje u autentičnim i raznolikim gastronomskim doživljajima. Zemlja lokalnim chefovima nudi domaće proizvode iznimne kvalitete, što ih tjera da iz dana u dan nadmašuju sami sebe. Posljednjih nekoliko mjeseci bilo je teško za vašu zemlju, ne samo zbog zdravstvene krize, već i zbog potresa. Unatoč svim izazovima, hrvatska kulinarska scena raste, osobito na obali i u glavnom gradu. Naši su inspektori uspjeli otkriti profesionalce koji su strastveni i predani svojoj zemlji“, nadodao je Poullennec.

Gurmani će također moći otkriti dva nova objekta koje krase oznaka Bib Gourmand:
- Konoba Malo Selo iz Buja koja nudi lokalnu kuhinju i rustikalni touch
- Alla Beccaccia iz Valbandona koja otkriva tradicionalnu kuhinju specijalitete s roštilja

Na kraju, tri nova restorana MICHELIN Plate pridružila su se odabiru:
- Luciano, San Canzian, Buje
- Ribarska koliba, Pula
- Cap Aureo, Rovinj

Nove oznake rezultat su tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane profesionalnih inspektora MICHELINA, globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane na čijim je stranicama objavljen popis za Hrvatsku.

One MICHELIN Star:
Agli Amici, Rovinj
Monte, Rovinj

Bib Gourmand:
Alla Beccaccia, Valbandon
Batelina, Banjole, Medulin
Konoba Malo selo, Buje

The MICHELIN Plate:
Badi, Umag
Cap Aureo, Rovinj
Damir & Ornella, Novigrad
Konoba Buščina, Umag
Konoba Morgan, Brtonigla
La Puntulina, Rovinj
Luciano, San Canzian, Buje
Marina, Novigrad
Meneghetti, Bale
Pergola, Umag
Ribarska koliba, Pula
San Rocco, Brtonigla
Sv. Nikola, Poreč
Zigante, Livade 

» Istra u svjetskim gourmet vodičima
» Istarska kuhinja

 

Prikaži