Kršan Snorkeling

Rt Mašnjak

Na fascinantnim vizurama istočne obale Istre nalazi se Plominska draga čiji se zaljev duboko uvukao u kopno, a njegove strme klisure uzdigle u visinu. Vrlo skrovita snorkeling lokacija podno Plomina dobro je očuvana jer do nje možete doći samo morem.

Rt Mašnjak smješten je na sjevernoj strani ulaza u Plominski zaljev i krije nekoliko zanimljivosti. Kada bi ga mogli pogledati s visine primijetili bi da je zapravo dio Učke, najveće istarske planine, čiji istočni hrpt na ovome mjestu ulazi u more. Ispred samog rta, tik ispod strmoglavih klisura koje se visoko uzdižu, sve do plominskog Vidikovca, nalazi se impozantna hrid koja nosi bijelo lučko svijetlo. I upravo je to naša lokacija za snorkeling.

Plominski greben koji se nalazi iznad hridi ima vidljiv, duboki rasjed po kojem su i obližnje skrovite male plaže i dobile nadimak na lokalnom dijalektu „Poli storega“, kod ili ispod staroga (procjepa). Plaže se nalaze dijelom skrivene u poluotvorenim špiljama u stijeni, a krase ih sitni bijeli oblutci. Pored svake plaže izvire voda koja vas iznenadi ugodnim osvježenjem. Ovaj biser istočne istarske obale odiše iskonskom ljepotom, unatoč izloženosti jakim udarima bure, a zasigurno i zato jer nema kopnenog puta do rta, pa je manje posjećen.  

Kako bi uronili u prekrasne i čiste vode Kvarnerskog zaljeva te istražili ovu snorkeling lokaciju potrebno je doći brodicom ili supom. Od mjesta Plomin Luka vodi šetnica koja prati obalnu liniju u smjeru plaža, no do njih preostaje još kilometar, a snorkeling lokacija je još nekoliko stotina metara dalje. Kako god došli na lokaciju, uživat ćete u svakom pogledu iznad i ispod mora!

Čim se domognete hridi na kojoj je lučko svjetlo krenite u istraživanje. Možete ju oplivati sa svih strana. Plići dio nalazi se tik ispod klisura. Itinerar vas vodi do malenih bazena s unutarnje strane hridi. Primijetit ćete stepenice koje vode do lučkog svijetla. Popnite se kako bi s jedne strane promotrili vijugavu vizuru Plominskog zaljeva, a s druge Kvarnerski zaljev, otoke Cres i Lošinj.

Za vrijeme Mletaka ovaj je rt bio najistočnija granica Venecije i imao je počasno ime „Pax Tecum“, mir s tobom. Naime, povijesni izvori i stare nautičke karte imaju zabilježen ovaj naziv. Njegovo je ime odašiljalo dobro promišljenu poruku u nemirnim vremenima gdje su gusari redovito remetili pomorsku trgovinu „Serenissime“ i napadali gradiće uz obalu.  

Još jedna zanimljivost krije se točno ispod lučkog svijetla, na vanjskoj strani hridi. Iznad linije plime primijetit ćete bijeli križić nacrtan na stijeni. Stariji mještani kažu da je tu oduvijek, pamte ga još otkako su bili djeca. Odolijeva moru i vjetru ne gubeći niti malo na bjelini, a sjećanje je na jedan davno minuli događaj kojeg pamte tek povijesni arhivi. Na kršćanski blagdan Tijelova procesija bi išla barkama do Rta Mašnjaka gdje se održavala sveta misa i davao blagoslov ribarima, odnosno njihovim mrežama, što je bio običaj u primorskim mjestima. Tom je prilikom svećenik slučajno pao u more. Spretne ruke mornara odmah su ga izvukle i spasile. U spomen tome danu isti je mornar ucrtao ovaj križ koji je ostao zabilježen, kako čujemo, zauvijek.

No, malo ljudi znade da ispod tog križića ide ravna hrid, kao zid, sve do dubine od 27 metara koji se po sredini račva i otvara prolaz na dubini od 22 metra kao podvodna katedrala na pijesku. Ljepota ove ronilačke lokacije je zadivljujuća. Zidovi grebena vrlo su prošarani spužvama i algama raznih boja, a najveće iznenađenje jesu morska stabalca, odnosno žuti koralji lepezastog oblika koji ovdje žive u velikom broju. Na ovoj ih lokaciji možete opaziti već na dubini od 9 metara. Za sunčanog dana, ukoliko je dobra vidljivost, možete ih primijetiti s površine mora ili plitkim zaronom.

Na stijenama ovog podvodnog zida živi nekoliko vrsta koralja, između ostalog kameniti koralj koji jedini u Sredozemnom moru može stvarati koraljne grebene. Koralji žive u zadrugama s malenim polipima koji proviruju iz osnovnog skeleta poput sićušnih cvjetova. Zanimljivo je da su koralji mesožderi i hrane se životinjskim planktonom kojeg love pomoću lovki i spadaju u morske životinje. Oko hridi plivaju velike plove sitnih riba, a posebno se ističu plove bukvi i pojedinačni primjerci većih orada. Kod razbacanog većeg kamenja obojanog raznim nijansama roze, crvene i žućkasto zelene boje crvenih plosnatih algi moguće je vidjeti veće škrpine koje se uzorkom boje vrlo dobro uklapaju u okoliš i nije ih lako spaziti.    

 

Čuvajmo naš okoliš

Dolazite li iz smjera Luke Plomin osjetit ćete opojni miris smilja koji pokriva padine zaljeva, a u predvečerje je moguće vidjeti muflone u ispaši.

Sa željom da očuvamo ovu očaravajuću lokaciju i za nove naraštaje, želimo vas podsjetiti da ekološke promjene, konstantno zagrijavanje mora te posljedično pojavljivanje brojnih vrsti koje dolaze iz toplijih mora imaju dalekosežne, a često i sudbinske posljedice na morski okoliš.

Svojim ponašanjem također možete direktno utjecati na onečišćenje mora ili na njegovo očuvanje. Uživajte u moru i veselite se svakom živom biću jer dokle god je more zdravo i mi smo zdravi!

Zaronite s nama - vodimo vas u plavetnilo Jadrana, njegove očaravajuće boje i oblike,
u fantastičan biljni i životinjski svijet - u svijet snorkelinga!

Rt Mašnjak

Pravila ponašanja

Odaberite svoju omiljenu destinaciju

Pical

Prirodno

Havajsko

Balzamake

Rimska luka Rt Mede

Bijela uvala

Velika Kolombarica

Mala Kolombarica

Savjeti i informacije
Prikaži