Ližnjan Snorkeling

Punta Uljeva

Ova snorkeling lokacija nalazi se na Rtu Uljeva, točnije na južnoj strani  prolaza u uvalu Kuje i znana je kao Punta Uljeva. Lučica u uvali Kuje bila je poznata još u antičko doba. U njoj su moreplovci tražili siguran zaklon od juga ili bure koja na Kvarneru razvija veliku snagu i puše na mahove ili refule koji mogu doseći brzinu i do 80 km na sat.  

Teren je oko Punte prilično plitak, a hridi gotovo da izviruju iz mora pa je upravo iz ovog razloga plovidba istočnom stranom Istre u ovom akvatoriju bila vrlo izazovna. Možemo samo zamisliti koliko je opasan bio ovaj plovni put u rimsko doba kad je razina mora bila niža za 1 do 2 metra. Tada se ovaj rt zasigurno pažljivo zaobilazio i to u širokom luku. No, jaki udari bure i olujno vrijeme otežavali su sigurno uplovljavanje u lučicu, te stoga ne čudi da su upravo na ovoj lokaciji pronađeni tragovi antičkog brodoloma.

Kako bi došli na snorkeling lokaciju, prođite uz plažu Bura bura i nastavite zemljanim putem kroz divlju prirodu. Na drugom račvanju skrenite lijevo, prema sjeveru. Put će vas dovesti do malog travnatog platoa u blizini mora koji s prednje strane ima stijenje, a lijevo i desno od njega nalaze se male šljunčane plaže. Ovdje možete ući u more i započeti istraživanje.

Lokacija za snorkeling Punta Uljeva nalazi se na lijevoj strani, gledajući prema moru. Zapazit ćete da se na toj strani more pjeni oko malog jezička kopna, dok hridi izviruju iz mora otprilike 20-ak metara dalje, ovisno o plimi i oseci. Na putu prema Punti dno je hridinasto i pomiješano s pijeskom. Kako se približavate jezičku kopna dno postaje sve više obraslo, uglavnom smeđim i zelenim algama.

Slijedite obalnu liniju u plićaku od 1 do 2 metra jer tu možete sresti jednu zanimljivu ribicu koja gradi gnijezdo. Zelenkaste je boje, glava joj je prošarana tirkiznim prugicama, a prepoznat ćete je po tamnoj mrlji na škrgi, obrubljenoj crvenom i plavom linijom. Ribica martinka sitnog je rasta, veličine tek nekih desetak centimetara, ali veliki je radnik. Vjerojatno ćete ju vidjeti s komadićem alge u ustima jer ona plete gnijezdo u kojem će čuvati oplođena jajašca. Naime, mužjak gradi gnijezdo i održava ga urednim i čistim kako bi zaveo ženku koja je smećkaste boje, nešto manja. Ženke mu se često zalijeću u gnijezdo i na taj način provjeravaju je li ga kvalitetno izgradio. Gnijezdo je lijepo svijeno, u sredini udubljeno, a on se uvijek vrzma oko njega i posprema ga.

Plivajući prema Punti, zamijetit ćete tirkizni, veći bazen pijeska. S jedne strane obrubljen je malim vrtom posidonije, morske cvjetnice, a jedan busen raste na pijesku. U njegovoj blizini nalazi se pješčani usjek u kojem također raste posidonija, a vodi prema plićini. Nastavite li slijediti procjep u vrlo plitkom, zaobići ćete rt prema njegovom zapadnom kraku.

Povratkom prema hridima koje izviruju iz mora, prođite poprijeko slijedeći pješčane stepenice i naići ćete na kameni luk kroz koji prolaze sunčeve zrake, na dubini od 2 do 3 metra. Pratite obalnu liniju kako bi se vratili na početak itinerara. U plitkome moru slijedit će vas jata malih salpi koje se zlate i neumorno pasu travu. Plićaci s pješčanim dnom idealni su za fotografiranje jer vrve plovama sitne ribe.

Zaronite s nama - vodimo vas u plavetnilo Jadrana, njegove očaravajuće boje i oblike,
u fantastičan biljni i životinjski svijet - u svijet snorkelinga!

Punta Uljeva

Pravila ponašanja

Odaberite svoju omiljenu destinaciju

Pical

Prirodno

Havajsko

Balzamake

Rimska luka Rt Mede

Bijela uvala

Velika Kolombarica

Mala Kolombarica

Savjeti i informacije
Prikaži