Umag Snorkeling

Rt Monterol

Snorkeling lokacija Rt Muntarol nalazi se u popularnom umaškom Stella Maris Resortu, odmah ispred teniskih terena koji gledaju na otvoreno more. Najlakši način za dolazak na lokaciju jest obalnom šetnicom koja okružuje turističko naselje. Ispred teniskih terena nalazi se široko sunčalište s nekoliko stepenica za ulazak u more. Snorkeling lokaciju lako ćete prepoznati po stijenama koje vire iz mora. Promotrite li ih pažljivo s obale, primijetit ćete da se poput kamenih prstiju pružaju prema pučini.

Čim uđete u more zateći ćete se u plitkom kamenom labirintu koji vrvi životom. No, kako biste došli do najzanimljivijeg dijela, plivajte prema stijenama koje ste zapazili s obale. Na pravom ste mjestu kad ispred sebe gledate u spasilačku osmatračnicu, smještenu na samom rubu sunčališta, a s desne strane u daljini vidite visoku zgradu koja vam može poslužiti kao drugi orijentir. Tad pogledajte pod površinu: ispred vas ukazat će se kamene ulice oblikovane stijenjem koje viri iz mora.

Rt Muntarol je jedna od plićih snorkeling lokacija, u prosjeku duboka svega 2 metra, no krije nevjerojatne kamene formacije s malenim, skrovitim prozorčićima i prolazima. Stijenje je vrlo zanimljivih oblika. Tako primjerice jedno izgleda kao rimski slavoluk s dva prozorčića ispod trijema, dok drugo ima stup kojeg pridržava krov. Kuda god krenuli slijedite put i polako se krećite kroz uličice i prolaze jer na svakom križanju možete iznenaditi plove riblje mlađi koje se tamo skrivaju.

Ove su zanimljive stijene sigurno skrovište za mnoge ribe i rakove jer obiluju malenim tunelima, no prije svega hranom. Kada priđete bliže stijeni, uzmite predah i promatrajte alge. Nakon kratkog vremena primijetit ćete da svaka stijena ima bogate šumarke zelenih, smeđih i crvenih algi raznih oblika. Jedne su grmolike, druge imaju lišće poput lepeza ili malih slapova, a neke nalikuju na mala stabla u obliku jele ili salate. Podnožje stijenja, ovisno o izloženosti suncu, može biti prekriveno mekanim tepihom poput mahovine. Ukoliko se alge nalaze u tamnim i sjenovitim dijelovima mogu imati čak vinsko crvenu boju, a ako su izloženije suncu razvijaju sve nijanse roze pa čak do boje vanilije. Alge su temelj hranidbenog morskog lanca i važne su za proizvodnju kisika u moru.

Ovdje možete pronaći i spužvu imena „mala morska naranča“ jer uistinu sliči maloj naranči. Na ovoj lokaciji raste u plitkim, sjenovitim dijelovima pa je i tamnije, gotovo smeđe boje, no iz nje proviruje narančasta boja poput užarene lave. Spužve su sjedilačke životinje, a najveći su im neprijatelji puževi koji se njima hrane.

Ispod dna kamenih puteljaka postoje tajni, tijesni prolazi u kojima se skrivaju ribe kanjci, kosirice i dugonoske tamnijih šara. Vrlo su radoznale. Ako niste u žurbi, otkrit će vam gdje žive jer se uvijek vraćaju u svoj dom.  

Smještena na samom rtu, ova je snorkeling lokacija poznata po gustom ribljem prometu, osobito izvan kamenog labirinta. Nemojte se preplašiti ako vrlo blizu kraj vas projuri velika plova cipli, već se opustite i uživajte - prizor je fenomenalan!

Morske struje do rta Muntarol donose i mediteransku meduzu koju ne možete ne zamijetiti. Njezin specifičan klobuk u sredini ima oblu izbočinu smeđe boje i nalikuje šeširu. Ispod klobuka vire lovke koje na svom završetku imaju kuglice plavičaste i bijele boje, a u kojima utočište pronalaze ribice. Ne brinite - bezopasna je, vrlo sporo pliva, i zaista je zanimljivo promatrati ju kako pliva.

 

Istražujte sigurno

Oni koji žele istražiti više od opisanog, moraju imati na umu da je najsigurniji snorkeling onaj unutar zaštitne barijere, označene plutenom linijom.

Ispred sunčališta, prema sjeveru, dno je pješčano i posuto velikim kamenjem. Pravi je izazov za radoznalije pronaći lukove koji se mogu preroniti. Ima ih nekoliko, a nalaze se u blizini kamenog labirinta i odlična su igra potrage. Tu još možete sresti ribe ovčice koje ćete prepoznati po izduženom tijelu svijetle boje i sitnim poprečnim prugama. Plivaju u malim skupinama i ruju po dnu u potrazi za hranom pa ih uvijek prati gusti oblak pijeska.

Zaronite s nama - vodimo vas u plavetnilo Jadrana, njegove očaravajuće boje i oblike,
u fantastičan biljni i životinjski svijet - u svijet snorkelinga!

Rt Monterol

Pravila ponašanja

Odaberite svoju omiljenu destinaciju

Pical

Prirodno

Havajsko

Balzamake

Rimska luka Rt Mede

Bijela uvala

Velika Kolombarica

Mala Kolombarica

Savjeti i informacije
Prikaži