Top news

Eco Domus među TOP 100 održivih priča

Istra je dobila certifikat Top 100 Destination Sustainability Stories za 2022. godinu kao istaknuta destinacija koja brine o održivom razvoju i to za program eko-smještaja Eco Domus!

Potvrdivši najprije 15 osnovnih kriterija te još 15 dodatnih prema standardima koji opisuju zelene destinacije u području upravljanja destinacijom, prirode i krajolika, okoliša i klime, kulture i tradicije, društvenog blagostanja te privatnog sektora i komunikacija, Istarska županija je prijavila Istru na natječaj za najbolje svjetske destinacije s pričom dobre prakse o održivosti.

Za kandidaturu je odabran projekt Eco Domus - eco-friendly accommodation. Program eko-smještaja pokrenut je 2017. godine od strane Upravnog odjela za turizam Istarske županije kako bi se potaknula diversifikacija i podizanje kvalitete privatnog smještaja kroz usklađivanje s načelima održivog razvoja i održivog turizma.

Osnovne karakteristike smještajne ponude Eco Domus su društvena i ekološka odgovornost, cjelovita zaštita okoliša i zdravlja, korištenje eko certificiranih sredstava za pranje i čišćenje, korištenje eko certificiranih toaletnih proizvoda, korištenje prirodnih materijala, štednja vode, štednja energije, sortiranje i recikliranje otpada. U sklopu programa, poštivanjem kriterija za uvrštenje i dobivanjem markice, vrednuju se i lokalne vrijednosti kroz informiranje gostiju o lokalnoj kulturno-povijesnoj baštini, lokalnim prirodnim vrijednostima, sadržajima i događanjima, uređivanju okoliša autohtonim biljnim vrstama, promociji tradicionalnih proizvoda i suvenira, o mogućnostima učenja i/ili sudjelovanja u tradicijskim običajima, promociji lokalne kuhinje i tipičnih prehrambenih proizvoda i druge.

Župan Boris Miletić podsjetio je da je i u izboru za TOP 100 održivih priča 2021. godine certifikat ponio Palud-Palù, jedini ornitološki rezervat u Istarskoj županiji, a da ovogodišnji uspjeh programa Eco Domus vidi kao još jedno veliko priznanje i sjajnu promociju za Istru.

„Istra je danas nesumnjivo svjetski brend, što je rezultat dugogodišnjeg rada, stoga nas posebno vesele priznanja poput ovog, koji našu regiju prepoznaje kao zelenu destinaciju, usmjerenu na održivost i ekološki prihvatljiva rješenja. Upravo je to smjer u kojem se želimo nastaviti razvijati jer masovni turizam nije naše opredjeljenje. Kvantiteta je postignuta te nam ubuduće cilj treba biti rast kvalitete, poticanje zelenog, održivog i odgovornog turizma, kao i produženje turističke sezone i razvoj cjelogodišnjeg turizma“, istaknuo je župan.

Certifikat Top 100 Destination Sustainability Stories doprinijet će da da Istra postane prepoznatljivija i vidljivija kao destinacija koja brine o održivom razvoju, a promovirat će se, uz ostale svjetske destinacije, na mrežnim stranicama Green Destinations i Good Travel Guide:
greendestinations.org/region-of-istria-eco-domus-eco-friendly-accommodation

Prijave je ocjenjivao tim iz organizacije Global Green Destination, državni stručnjaci i partneri te članovi zaklade Green Destination, neprofitne organizacije osnovane u Nizozemskoj s ciljem pružanja potpore održivim destinacijama, njihovim poslovima i zajednicama. 

»»» Eco Domus

[03/10/2022]

 


Istra i Hrvatska partneri Europske rukometne federacije

Nova marketinška kampanja TZ Istre i Mastercarda

Istrien Magazin: Turistički vodič za ljubitelje Istre

Forbes.com:10 Favourite Restaurants Of 2022

Avionom iz Züricha do Pule u zimskom periodu

Vinistra najavila En primeur u Zagrebu 12. veljače

Merian: Ukusni tartufi, najbolja vina i hoteli s karakterom

Valamar Riviera proslavila 70 godina uspješnog poslovanja

Pronađite inspiraciju za zimske vikende u Istri

Prikaži