Top news

Istra među 100 najboljih svjetskih priča o održivosti

Palud-Palú: Zaštita biološke raznolikosti u manjim močvarnim područjima

Međunarodna zaklada Global Green Destination (GGD) već sedmu godinu okuplja održive zelene destinacije i prikuplja priče o održivom turizmu i njihovim dobrim praksama koji svima mogu poslužiti kao inspirativni primjeri. Među ovogodišnjim destinacijama našla se i Istra koja je uvrštena u Top 100 Destination Sustainability Stories 2021 - Najbolje svjetske destinacije s pričom dobre prakse o održivosti za 2021. godinu.

Istarska županija u svibnju je prijavila Istru na natječaj i zadovoljila 15 temeljnih kriterija prema standardima za zelene destinacije:

• koordinator održive destinacije
• koordinator održive destinacije
• popis destinacijske imovine
• politike i strategije za upravljanje destinacijom
• utjecaj turizma na prirodu; pejzaž i okoliš
• smanjenje krutog otpada
• smanjenje emisija uzrokovanih putovanjem i prijevozom
• smanjenje potrošnje energije
• materijalna kulturna baština
• nematerijalna kulturna baština
• uključivanje društva u planiranje
• podrška lokalnim poduzetnicima
• promocija lokalnih proizvoda i usluga; zdravlje i sigurnost te 
• promocija održivosti među poduzećima.

U suradnji s Javnom ustanovom Natura Histrica nominirana je priča dobre prakse Palud-Palú: Zaštita biološke raznolikosti u manjim močvarnim područjima s kojom je Istra izabrana u 100 najboljih svjetskih priča o održivosti destinacije za 2021. godinu u kategoriji Priroda i ekoturizam.

Palud-Palù, smješten na području grada Rovinja, jedini je ornitološki rezervat u Istarskoj županiji. Plitko močvarno područje u neposrednoj blizini mora, s kojim je povezano kanalom, omogućuje slanoj vodi da prodre u plitki sustav čineći ga bočatim. To Palud čini obalnom lagunom s vrlo specifičnim tipom staništa koje je ugroženo duž jadranske obale, prvenstveno zbog čovjekova djelovanja. Iako se prostire na tek oko 220 hektara uz samo 18 hektara močvarnih staništa, Palud je važno uzgojno mjesto za neke ugrožene vrste ptica i odmorište za brojne ptice selice u proljeće i jesen. U ovom rovinjskom ornitološkom rezervatu zabilježeno je ukupno oko 240 vrsta ptica.

Time je Istra, kao destinacija dobila novi certifikat Top 100 Destination Sustainability Stories 2021 čime postaje još prepoznatljivija i vidljivija kao destinacija koja brine o održivom razvoju.

Ovu sjajnu vijest komentirao je i istarski župan Boris Miletić naglasivši da se radi o još jednom uspjehu Istre, kao svjetske turističke destinacije, koja je okrenuta održivom razvoju. „Istarska županija se odavno opredijelila za izvrsnost, ekološki prihvatljiva rješenja, zaštitu naših prirodnih ljepota, te svih posebnosti koje Istru čine autentičnom i prepoznatljivom. U tom smjeru ćemo i nadalje razvijati istarski turizam s ciljem produljenja sezone, jačanju imidža Istre ako kvalitetne destinacije, ali i kako bi senzibilizirali javnost o važnosti održivog razvoja te privlačili osviještene goste“, poručuje župan Miletić.

Prijave je ocjenjivao tim iz Global Green Destination, državni stručnjaci i partneri Green Destination, kao i članovi zaklade Green Destination.

Više o dobitnicima i istarskoj priči možete doznati na mrežnim stranicama Green Destinations.

»»» Palud-Palú


[07/10/2021]


Wine Day - Dan otvorenih vinskih podruma: 26/05

Slavljenička Vinistra simbol zajedništva i uspjeha istarskih vinara

National Geographic Traveller o istarskoj glazbi, plesu i povijesti

Rim Tim Tagi Dim: Baby Lasagna osvojio srca s najveće pozornice Europe

Grand prix Zlatna penkala za online reportažu mađarskih novinarki o Istri

Četiri nagrade Simply the Best istarskim projektima

Održana svečana promocija vodiča Flos Olei 2024

Ponuda Istre na sajmu E BIKE DAYS u Münchenu 2024

Istra i Hrvatska partneri Europske rukometne federacije

Prikaži