Top news

Vinski ambasadori Concours Mondial de Bruxellesa oduševljeni Istrom

Vinski ambasadori, poznati eno-gasto novinari iz Velike Britanije, Španjolske, Njemačke, Švicarske i Italije promovirat će vrhunska istarska vina i ljepote Istre na svojim govornim područjima.

Istra je domaćinstvom najprestižnijeg vinskog natjecanja Concours Mondial de Bruxelles, koje će se održati u Poreču od 11. do 14. svibnja, dobila i pet vinskih ambasadora koji su u organizaciji Vinistre - udruge vinogradara i vinara Istre, nakon obilaska poluotoka i istarskih vinarija impresionirani autohtonim sortama, gurmanskom ponudom, bogatom kulturnom baštinom i prekrasnim pejzažima regije Istre.

„Istra nudi savršen spoj vrhunske eno-gastronomije, kulturne-baštine i mediteranskog ambijenta s pitoresknim mjestima koji kreiraju jedinstvene pejzaže. Posebno smo impresionirani uistinu odličnim malvazijama i teranima, autohtonim sortama koji na najbolji način opisuju istarsku zemlju i ljude“, prokomentirala je ambasadorica iz Velike Britanije, rođena Brazilka Luma Monteiro.

S kolegama Švicarcem Pierreom Thomasom, Španjolcem Alejandro Lópezom Facorrom Paadinom, Nijemcem Thomasom Brandloom i Talijanom Luigijem Salvom, otkrila je koja se istarska vina najbolje sljubljuju s tradicionalnim šparogama, jelima s tartufima, pastom fuži, pljukancima, njokima s mesom od boškarina, istarskom špaletom…

Uz degustacije u istarskim vinarijama Matošević, Kozlović, Rossi, Agrolaguna i Medea te degustaciju vrhunskih vina s područja Motovunštine - u organizaciji poznatih vinara Fakina, Benvenutija, Bertoše, Valente i Tomaza te TZ-a Motovun, posebno ih se dojmila najprepoznatljivija istarska povijesna atrakcija – Arena u Puli.

Ambasadori ovogodišnjeg Concours Mondial de Bruxellesa redom su poznati vinski novinari koje za vrijeme ocjenjivanja u Poreču očekuje vođenje masterclasssa o istarskim autohtonim sortama za ocjenjivače s njihovog govornog područja.

Najnagrađivanija sorta istarskog poluotoka je upravo malvazija istarska, slamnato žute boje, ugodnog mirisa bagremova cvijeta i umjerene svježine. Viši položaji u središnjoj Istri, okrenuti k jugu, rezervirani su za teran, crnu autohtonu istarsku sortu poznatu i obožavanu zbog divljine biljnih aroma i pitkosti.

»» Opširnije: Vinske ceste Istre

[20/04/23]

 

 


Slavljenička Vinistra simbol zajedništva i uspjeha istarskih vinara

National Geographic Traveller o istarskoj glazbi, plesu i povijesti

Rim Tim Tagi Dim: Baby Lasagna osvojio srca s najveće pozornice Europe

Grand prix Zlatna penkala za online reportažu mađarskih novinarki o Istri

Četiri nagrade Simply the Best istarskim projektima

Održana svečana promocija vodiča Flos Olei 2024

Ponuda Istre na sajmu E BIKE DAYS u Münchenu 2024

Istra i Hrvatska partneri Europske rukometne federacije

Novi rekordi na svjetskom natjecanju Svijet malvazija

Prikaži