Istra u svjetskim gourmet vodičima

Flos Olei

Flos Olei 2023

Istra iz godine u godinu među najboljim maslinarskim regijama svijeta: Prestižni vodič ove godine nagradio 56 istarskih maslinara

U četrnaestom izdanju prestižnog vodiča Flos Olei, takozvanoj bibliji za ekstra djevičanska ulja svijeta, tradicionalno je uvršten izuzetno velik broj uljara, točnije, njih 57 iz Hrvatske od kojih je 56 iz Istre, što je od posebne važnosti s obzirom da su u publikaciju uvrštena ulja iz cijelog svijeta – 56 maslinarskih nacija s 5 kontinenta.

Istarski su se maslinari tako našli u društvu 500 najboljih s ukupnim udjelom od čak 11 posto. Pritom vrijedi istaknuti da je velik broj postigao još bolje rezultate nego lani, što je dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu.

Flos Olei, svojevrsni atlas svjetskog maslinarstva, kojeg potpisuje poznati novinar i enogastronomski kritičar Marco Oreggia u suradnji s Laurom Marinelli, novinarkom specijaliziranom za područje enogastronomije, međunarodnog je karaktera, a objavljuje se kroz tri izdanja: talijansko-engleskom, talijansko-kineskom i talijansko-španjolskom.

Autori prilično hvale Hrvatsku, posebno Istru, te ističu da je vrlo pogodna za uzgoj maslina zbog povoljne klime i izvrsnog sastava tla kao i da se diči rasprostranjenošću maslinika uz obalu, u Dalmaciji, na otocima i prije svega na istarskom poluotoku. Naglašavaju i da se posljednjih godina bilježi izniman porast maslinarskih nasada te snažno ulaganje u tehnologiju posljednje generacije, što dovodi do odlučujućeg kvalitativnog rasta finalnog proizvoda.

Ne čudi stoga što je 56 maslinara iz Istre proizvelo toliko kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje da zaslužuje prestižnu nagradu, odnosno uvrštenje u posljednje, četrnaesto izdanje Flos Oleia.

Hall of Fame
U Flos Oleiu posebno se ističu dvije TOP klase: „Hall of Fame“ uključuje popis proizvođača koji su dosegli takvu razinu izvrsnosti da zaslužuju priznanje za karijeru i to uz najvišu ocjenu 100/100. U izdanju za 2023. godinu riječ je o ukupno osam imanja, tri iz Španjolske i pet iz Italije.

Među apsolutnim pobjednicima na listi The Best, jedina iz Hrvatske, uvrštena je uljara Mate iz Savudrije, proglašena „Imanjem godine“

The Best
Još jedna TOP kategorija je „The Best“ koja donosi popis imanja kojima se dodjeljuju nagrade za kvalitetu u različitim kategorijama. U vodiču Flos Olei 2023. odabrano ih je 24.
Dodjela nagrade ne ovisi toliko o organoleptičkim vrijednostima predstavljenih maslinovih ulja, koliko o kvalitativnoj postojanosti svakog proizvođača tijekom godina i o dodanoj vrijednosti koju donosi području na kojem se nalazi. Poznato je da nakon nekoliko mjeseci trajanja ekstra djevičanskom maslinovom ulju postupno počinju opadati organoleptička svojstva pa se kroz ovu publikaciju priznanja ne žele striktno vezati uz podvige pojedinog ulja, već proglasiti proizvođači uz nekoliko titula „Imanje godine“, „Imanje u nastajanju“, „Zelena tvrtka“, „Organska proizvodnja“, „Ekološka održivost“, zatim „Uvoznik godine“, „Biološka proizvodnja“ i sl.

Uljara MATE Aleksandre Vekić iz Savudrije proglašena je „Imanjem godine“ za 2023. godinu, dok je nagradu „The Best“ za 2022. osvojio Franko Červar iz Novigrada kao najbolji u kategoriji monosortnog ulja srednje voćnosti.

„Čestitam svim našim uljarima koji su uvršteni u 14. izdanje renomiranog vodiča Flos Olei. Istra je i ovog puta pokazala da ima vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja i da može konkurirati kvalitetom na svjetskoj razini. Upravo je to formula uspjeha koju godinama potičemo: biti najbolji u onome što radimo. Istarska županija nastavlja i dalje biti partnerom i podrškom kako našim uljarima, tako i cijelom poljoprivrednom sektoru, za koji smo u ovogodišnjem proračunu osigurali gotovo 4,2 milijuna eura“, izjavio je istarski župan Boris Miletić.

„Istra je od svog prvog ulaska u ovo izdanje, 2010. godine, odmah zauzela važnu ulogu te se pozicionirala među najbolje maslinarske regije svijeta. Kako to izgleda ove godine dovoljno govori činjenica da Istra ima 56 uvrštenih maslinara, a važno je istaknuti da na ocjenjivanje pristigne do tisuću uzoraka iz cijelog svijeta, da profesionalni panel provjerenih kušača ocjenjuje u organoleptičkom smislu sve pristigle uzorke, da se nakon toga radi selekcija 500 najboljih na svijetu te da unutar 500 najboljih Istra ima svojih 56, što je zaista impozantno. Iako to znamo već dugi niz godina, mislim da je od izuzetne važnosti da osvijestimo činjenicu da u niti jednoj disciplini, niti jednoj gospodarskoj grani, sportu ili bilo kojem drugom važnom natjecanju ili jednostavno na mjestima gdje se stječe i potvrđuje reputacija, nemamo takav uspjeh kao što ga ima istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje. Na tu činjenicu jesmo itekako ponosni, no izgleda da je potrebno još jako puno posla, prije svega u našoj zemlji, potreban je onaj interni marketing i sazrijevanje saznanja naše važnosti da taj primat dobije punu i pravu vrijednost, da toga postanemo svjesni prvo u Hrvatskoj i da onda svi oni koji promiču hrvatsku gastronomiju to ponosno ističu. Među ostalim, uljara Mate Aleksandre Vekić pobijedila je u kategoriji THE BEST kao „Imanje godine“ te ponovo osvojila najvišu ocjenu 99“, zaključio je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije.

U vodiču Flos Olei svaka država je posebno predstavljena korisnim informacija o povijesti, kulturi te proizvodnoj panorami, dok su imanja navedena na ukupno 500 kartica koje sadrže brojne detalje te opis najboljih proizvoda. Pri odabiru nagrađenih uzoraka, službeno povjerenstvo stručnih kušača primjenjuje tehniku degustacije koja obuhvaća olfaktivnu (mirisnu), okusnu i vizualnu analizu. Uz 500 najboljih, navedena su i dodatna 254 ekstra djevičanska maslinova ulja koja su, iako nisu odabrana, ipak prijavljena, te zaokružuju pregled za njih ukupno 754.

Poznato je da je Mediteran srce maslinarske proizvodnje, ali uz zemlje ovog područja, kvaliteta seže i u udaljenija mjesta koja se iz godine u godinu sve više etabliraju na međunarodnom tržištu, kao što su Argentina, Čile, Urugvaj, Južna Afrika, Australija i Novi Zeland.

O vodiču FLOS OLEI: Vodič nastavlja širiti svoj pogled na svjetsku maslinarsku panoramu, zadržavajući izvorni, ambiciozni cilj: unijeti svježinu i energiju u osnovni kontekst Mediteranske prehrane, globalno konzumirane i cijenjene zbog, dokazano, višestrukog organoleptičkog i zdravstvenog djelovanja. Flos Olei se predstavlja kao instrument znanja i širenja najboljih proizvodnih primjera iz cijeloga svijeta s ciljem kvalitetnog informiranja potrošača, kako u tradicionalno proizvođačkim zemljama, tako i u onima u kojima postoji samo potrošnja. Vodič je namijenjen entuzijastima, ali i i početnicima svih uzrasta te stručnjacima: proizvođačima, uvoznicima, distributerima, tehnolozima.

Istarski maslinari u vodiču Flos Olei:

  Naziv Bodovi 2023
1. Mate 99
2. Olea B. B. 98
3. Ipša 98
4. OPG Zubin 97
5. OPG Chiavalon 97
6. OPG Buršić 96
7. OPG Oliveri 96
8. Negri Olive 96
9. Monte Rosso 96
10. OPG Matteo Belci 96
11. Tonin 96
12. Uljara Vodnjan 96
13. Uljara Al Torcio 95
14. Červar 95
15. Oleum Maris 95
16. Grubić 94
17. Meneghetti 94
18. OPG Damir Vanđelić 94
19. San Rocco - Primizia 94
20. Zigante 94
21. OPG Giuseppe Lupieri - Cadenela 94
22. OPG Kristjan Brajko 92
23. Vergal 91
24. OPG Marko Geržinić 90
25. OPG Anton Stojnić 90
26. OPG Filip Čeko 90
27. OPG Petar Palčić 89
28. Ulja Komarija 89
29. Olea Prima - OPG Valter Šarić 89
30. Valencano 88
31. OPG Andrea Brečević - Rheos 88
32. Agrolaguna 88
33. OPG Grgorinić 88
34. Dobravac 88
35. OPG Dean Fabijančić 87
36. OPG Mario Crnobori 87
37. Stancija Collis 87
38. OPG Turinela 87
39. Zajednički Obrt Vina Cattunar 86
40. Uljara Nonno Bruno 86
41. OPG Igor Kocijančić 86
42. OPG Olea Magica - Adriano Nadišić 86
43. OPG Josip Franković 85
44. Maslinici Mlun 85
45. E Pluribus Unum 85
46. Ursaria 85
47. Olivetum Posavianus 84
48. OPG Mauricio Beaković 84
49. Agroturizam Fatorić 84
50. Đani Lubiana 84
51. OPG Diego Jurišević 83
52. OPG Luciana Martinčić 83
53. OPG Šlajner 82
54. Terre 82
55. O. & I. Ban 82
56. Grozić 81

 

» www.flosolei.com/aziende-in-guida-2023

 

 

Prikaži