Top news

Decanter objavio najveći prilog o Hrvatskoj ikad, Istra u fokusu

U najnovijem izdanju najpoznatijeg vinskog magazina na 14 stranica objavljen je prilog Croatia 2023 nastao u suradnji s Vinistrom i Hrvatskom turističkom zajednicom

Velika ljubiteljica istarskih vina s titulom Master of Wine Caroline Gilby u prilogu o Hrvatskoj najnovijeg Decantera napisala je kako sve četiri hrvatske vinske regije zaslužuju punu pažnju, no naglasak je na Istri kao najpoznatijoj vinskoj regiji.

Cijenjena Decanterova autorica opisala je Istru kao regiju neovisnog duha, mjesto gdje se proizvode autentična vina, a istarski krajolik kao dramatičan sa srednjovjekovnim gradićima na brežuljcima, maslinicima i vinogradima posvuda.

Iznimne malvazije i terani
Gilby je posebno istaknula malvaziju istarsku kojom je zasađeno više od 55 posto istarskih vinograda s detaljnim opisom njezinog spektra - od iznimnih svježih do moćnih odležanih vina. Uz ovu najpoznatiju autohtonu istarsku sortu posebnu pozornost posvetila je i autohtonom teranu koji, piše, može biti i ljepotica i zvijer u jednom.

„Vrhunske moderne verzije tamno su ljubičaste boje sa sočnim aromama maline i borovnice te izraženom svježinom. U aromatičnim, duboko obojenim roséima otkrit ćete pregršt živahnog, voćnog okusa“, napisala je Gilby o teranima.

Od ostalih sorti istaknula je autohtone muškate - momjanski, ružu i žuti, a osvrnula se i na merlot citirajući jednog istarskog vinara koji kaže da s njim Istra može u Ligu prvaka.

Visit Istria - a wine lover's tour
Osim najpopularnije regionalne izložbe vina, Decanterov prilog dao je osvrt i na proljetni Concours Mondial de Bruxelless kojem je udruga Vinistra bila sjajan domaćin i tako otvorila vrata Hrvatske ovom prestižnom ocjenjivanju.

Uz Caroline Gilby o našem je vinskom poluotoku pisala i Jane Foster. Na njezinoj istarskoj ruti za ljubitelje vina našli su se Pula, Buje, Bale, Rovinj, Motovun…, dok je Simon J Woolf dao osvrt na ostale četiri hrvatske regije - Dalmaciju, Bregovitu Hrvatsku, Slavoniju i Hrvatsko Podunavlje.

»» Doznajte više o Vinskim cestama Istre
»» Decanter: Istria for wine lovers, Jane Foster [02/06/23]


[04/08/23]


Slavljenička Vinistra simbol zajedništva i uspjeha istarskih vinara

National Geographic Traveller o istarskoj glazbi, plesu i povijesti

Rim Tim Tagi Dim: Baby Lasagna osvojio srca s najveće pozornice Europe

Grand prix Zlatna penkala za online reportažu mađarskih novinarki o Istri

Četiri nagrade Simply the Best istarskim projektima

Održana svečana promocija vodiča Flos Olei 2024

Ponuda Istre na sajmu E BIKE DAYS u Münchenu 2024

Istra i Hrvatska partneri Europske rukometne federacije

Novi rekordi na svjetskom natjecanju Svijet malvazija

Prikaži