Top news

Pohvale mladim vinarima u novom izdanju Alpe Adria Magazina

Alpe Adria Magazin najveći je turistički i gourmet časopis u Austriji koji donosi reportaže iz Austrije, Slovenije, Hrvatske i Italije. Dostupan je u Austriji, Njemačkoj, Južnom Tirolu i primorskim naseljima na gornjem Jadranu, a izlazi u svibnju, rujnu i studenom.   Istra je u jesenskom broju predstavljena kroz dvije velike reportaže na čak 12 stranica. Jedan od priloga potpisuje Karin Hauenstein, inače urednica popularnog godišnjeg izdanja Istrien Magazin kojeg produciraju ART-Redaktionsteam i TZ Istarske županije.  

Hauenstein je u reportaži na četiri stranice predstavila mlade nade istarskog vinarstva pod naslovom Junge Römer – Mladi Rimljani. Zanimljiv naslov teksta odmah i objašnjava u svom uvodniku: „Ono što je započelo u antičko doba s Rimljanima, istarski vinogradari nastavljaju na brojne načine, kao nikada prije, a fasciniraju baš poput Falcovog svjetskog hita „Junge Römer". Pridružujemo se najvećoj austrijskoj pop zvijezdi i skidamo kapu pred ovom mladom generacijom.“  

U tekstu ističe kako su istarski pioniri vinarstva sredinom 1990-ih pokrenuli renesansu, nakon koje je i cijela Hrvatska doživjela svoje „vinsko proljeće“ i dospjela u fokus međunarodnih znalaca, uključujući vrhunske ocjene na najpoznatijim svjetskim vinskim degustacijama.  

Navodi da su izuzetno vrijedne za visoko pozicioniranje Istre tri lokalne sorte grožđa koje uspješno prkose mainstreamu: Istarska malvazija (bijela), Teran (crvena) i Momjanski muškat (bijeli) koje vinogradarima otvorenog uma otvaraju naizgled neograničene mogućnosti, na što Hauenstein zaključuje da teoretski ne bi bilo ni potrebe za drugim sortama na poluotoku te u nastavku reportaže pojedinačno predstavlja mlade istarske nade: Damira Mihelića (Ghira), Larija Juričića, Marka Fakina, Ivana Ipšu te Luciana Visintina (Veralda).  

Iznimno popularan Alpe Adria Magazin tiska se u nakladi od 70.000 primjeraka, a može se naručiti i putem web stranice: alpe-adria-magazin.at

 


Istrien Magazin: Turistički vodič za ljubitelje Istre

Forbes.com:10 Favourite Restaurants Of 2022

Avionom iz Züricha do Pule u zimskom periodu

Vinistra najavila En primeur u Zagrebu 12. veljače

Merian: Ukusni tartufi, najbolja vina i hoteli s karakterom

Valamar Riviera proslavila 70 godina uspješnog poslovanja

Pronađite inspiraciju za zimske vikende u Istri

Održana dodjela nagrada Zlatna koza - Capra d'oro 2023

50 Top Italy: Agli Amici Rovinj na prestižnom popisu

Prikaži