Top news

National Geographic Traveller o istarskoj glazbi, plesu i povijesti

Glasoviti National Geographic Traveller u svibanjskom je broju britanskog izdanja objavio veliku reportažu o bogatoj kulturnoj baštini Istre, odnosno različitim aspektima istarske kulture, uključujući jedinstvena obilježja istarske narodne glazbe plesa, jezika i povijesti.

Autor Daniel Stables posebno je oduševljen načinom na koji lokalno stanovništvo i danas aktivno čuva tradicije i običaje smatrajući da je to izuzetno važno za identitet i budućnost regije: „Unatoč, ili možda upravo zbog promjenjive političke klime, Istra je razvila žive, ponosno čuvane kulturne tradicije, u glazbi, plesu i jezicima. Upravo sam njih došao istražiti.“ 

»» Duge tradicije na istarskom poluotoku
osiguravaju budućnost lokalnog stanovništva

Stables je u Istri boravio u rujnu prošle godine zajedno s fotografkinjom Matejom Vrckovic, koja je svojim fotografijama oplemenila reportažu objavljenu na osam stranica.

Uvod je posvećen Puli i njezinoj bogatoj povijesti s posebnim naglaskom na rimsku ostavštinu i amfiteatar, a reportaža se nastavlja pričom o Nacionalnom parku Brijuni, nekadašnjom Titovom ljetnom rezidencijom.

Kroz razgovore s lokalnim stanovništvom, Stables je istražio motivaciju za očuvanje starih običaja te naglasio njihovu ulogu u povezivanju s prošlošću. Opisao je i trud folklornih grupa i glazbenika da  tradicije prenesu na mlađe generacije. Istarska mu je glazba posebno plijenila pažnju pa mu je poznati etnomuzikolog Dario Marušić približio neke od termina istarskog melosa.

Posjet Vodnjanu, Ekomuzeju Istrian de Dignan i Folklornom društvu Zajednice Talijana prethodili su odlasku u Rovinju, koji se dogodio upravo za vrijeme proslave blagdana svete Eufemije i održavanja regate batana. Autor članka je tako imao priliku kako kaže - doživjeti istarsku kulturu u najživljem trenutku.

Kroz priče o festivalima, regatama i drugim događanjima prikazao je živost i vitalnost istarske kulture i način na koji se prenosi i njeguje kroz generacije unatoč promjenama u političkoj i društvenoj klimi.

National Geographic nudi bogatstvo sadržaja kako u digitalnom tako i u tiskanom formatu. Online portal pruža širok spektar članaka i fotografija uz video i interaktivne sadržaje koji istražuju različite teme, a kojima korisnici mogu pristupiti putem web stranice ili mobilnih aplikacija. S druge strane, tiskano izdanje i dalje zadržava svoju  privlačnost objavama duboko istraženih članaka, spektakularnih fotografija i reportaža fokusiranih na istraživanje svijeta i očuvanje prirode.


Odgovorno ljetovanje - savjeti za bezbrižan odmor

Upozorenje na toplinske valove

TZ Istre nastavlja strateško partnerstvo s nogometnim velikanom

Decanter 2024 Winners Showcase by Vinistra

Doživljaj na poluotoku s novih visina: Helifly Istria Scenic Experience

Luca Sardella snimao reportažu o istarskim atrakcijama za TV RAI

Slavljenička Vinistra simbol zajedništva i uspjeha istarskih vinara

Rim Tim Tagi Dim: Baby Lasagna osvojio srca s najveće pozornice Europe

Grand prix Zlatna penkala za online reportažu mađarskih novinarki o Istri

Prikaži