Tar-Vabriga Snorkeling

Rt Zub

Istarsku obalu između Poreča i Novigrada razdvaja prekrasan poluotok Lanterna koji pripada destinaciji Tar-Vabriga. Duboko uronjen u Jadransko more nudi čarobne poglede na susjedne gradiće, a na njegovom se krajnjem rtu krije istoimeni svjetionik uz kojeg se vezuje zanimljiva legenda!  

Podno svjetionika Rt Zub nalazi se i jedna neodoljiva podmorska lokacija na koju vas vodimo u avanturu snorkelinga.

Do lokacije na Rtu Zub vodi vas uređena šetnica koja vijuga kroz šumarke hrasta crnike sve do krajnje točke poluotoka Lanterna. Na lokaciji pored svjetionika nalazi se parkiralište i uski puteljak kojim se dolazi na prostrano  popločano sunčalište. Za oštrog vremena i bure s ovog je mjesta moguće vidjeti talijanske Alpe pokrivene vječnim snijegom, a preko puta puca pogled na novigradske zidine i ušće rijeke Mirne.

Za ulazak u more poslužite se dvjema stepenicama koje se nalaze na zapadnoj strani sunčališta ili možete prošetati platoom podno svjetionika kako bi direktno došli na podvodni greben koji poput podvodnog brežuljka strši tik do obale. S obzirom da je ovo najistureniji dio poluotoka, obilje sitne ribe kruži u svim smjerovima. Jata riba lutalica, poput cipala i iglica prolaze u velikom broju. Ovdje je more bistro i čisto, a hridinasto dno polako se spušta u dubinu.

Najzanimljiviji dio za istraživanje jest upravo između svjetionika i kamenih stepenica. Dovoljno je da slijedite obalnu liniju koja poput potonulog zida omeđuje plažu. U sjenovitim dijelovima zidovi su obrasli crvenim algama predivne vinsko crvene boje dok zeleni slapovi malenih algi krase svaki procjep. Udaljite li se malo od ruba plaže, primijetit ćete da je dno išarano kamenim gromadama i pješčanim usjecima. Dno je obraslo šumarcima algi i spužvama različitih veličina među kojima su najupadljivije žute sumporače. Morske spužve nazivaju se još i „čistačima mora“ jer se hrane upravo na način da filtriraju more.

Plivajući uz obalu u smjeru svjetionika doći ćete do podvodnog brežuljka koji impozantno strši s dna gotovo do površine. Njegove stjenke obrasle su smeđim i zelenim algama, a u malim udubinama skrivaju se školjkaši i rak grancipor kojeg ćete lako prepoznati po čvrstom i glatkom oklopu čokoladne boje. Oko brežuljka vrvi ribama poput baraja, šparića i salpi gotovo zlaćane boje. U podnožju brežuljka nakuplja se sitno kamenje i ostaci ljuštura školjaka, rakova i puževa.

Na cijeloj je snorkeling lokaciji moguće pronaći velik broj puževa turbana. Ime je dobio dobio po okruglastoj kućici svinutoj poput turbana koju često obrastaju alge, a osobit je zbog prekrasnog poklopca kojim se štiti od grabežljivaca. Nalik je na porculansko dugme narančaste boje, a na području cijelog primorja koristio se kao nakit ili zaštitnička amajlija.

Uz puža turbana, ovdje obitava i kvrgavi volak, puž robusne, zavojite kućice s kvrgavim izraslinama ljubičasto sive boje. Poznat je još iz doba Feničana kada se koristio za dobivanje skupocjene grimizne boje kojom se trgovalo na Sredozemlju. Po ovom su ih pigmentu stari Grci prozvali „ljubičasti“ (grčki Phoínikes), a kasnije su Rimljani od njih preuzeli proizvodnju grimizne boje na našim obalama. 

Lokalitet Rt Zub obiluje kunjkama, znanim i po latinskom nazivu Arca noae, kapicama crne boje koje nalikuju lepezama. Njihove ljušture razasute su po cijelom području. Hridinasto dno prepuno je skrovišta za manje ribe kao što su knez, kojeg karakteriziraju modra boja i narančasta bočna pruga, te kosirica, smeđeg, mramornog uzorka.

Zanimljivo je da je Rt Zub kroz povijest imao veliku važnost kao orijentir na ključnom strateškom čvorištu – ušću rijeke Mirne. Tu su se još od prapovijesti susretala dva osnovna prometna puta. Prvi je morski put uzduž zapadne istarske obale, a drugi morsko-riječni put koji je tokom najveće istarske rijeke Mirne nekoć vodio sve do srca središnje Istre.

Povijesni izvori spominju Rt Zub kao dio plovnog puta kojim su se zaobilazili opasni grebeni, a brodovi usmjeravali u tadašnju luku Mirnu, poznatu po izvozu drva, kamena, vune, ulja i pšenice. Njome se plovilo teretnim brodovima plitkog gaza sve do Drugog svjetskog rata. Danas možemo samo zamisliti kolike su rimske galije šarenog jedrilja, a kasnije i fregate prolazile ispred ovoga rta na našem najstarijem morskom putu…  

 

Važne napomene

Pomorski promet na lokaciji Rt Zub je vrlo živ, a u blizini se nalazi i jet ski centar. Želite li nastaviti istraživanje nešto dalje, prema otvorenom moru, nemojte se udaljavati više od 100 metara od obale.

Dok ste na obali promotrite kuda se kreću plovila kako bi odabrali siguran smjer plivanja. I ne zaboravite da je najsigurniji i najzabavniji snorkeling onaj u paru!

Zaronite s nama - vodimo vas u plavetnilo Jadrana, njegove očaravajuće boje i oblike,
u fantastičan biljni i životinjski svijet - u svijet snorkelinga!

Rt Zub

Pravila ponašanja

Odaberite svoju omiljenu destinaciju

Pical

Prirodno

Havajsko

Balzamake

Rimska luka Rt Mede

Bijela uvala

Velika Kolombarica

Mala Kolombarica

Savjeti i informacije
Prikaži