Top news

Portugalci oduševljeni istarskim vinima i maslinovim uljima

Na dvodnevnom masterclassu u portugalskom Ourému Istra potvrdila status vinske i maslinarske destinacije

Degustacijom ekstra djevičanskih maslinovih ulja iz Istre i Portugala 27. listopada završen je dvodnevni masterclass u portugalskom Ourému oržan u sklopu ART&TUR festivala. Sportskim rječnikom, bio je to uzvratni susret nakon masterclassa održanog početkom mjeseca na Zagreb TourFilm Festivalu, a na kojima su se, u organizaciji Vinistre i uz podršku TZ Istarske županije, predstavile nagrađene malvazije, terani i ekstra djevičanska maslinova ulja.

Poznati sommelier Emil Perdec prvog je dana masterclassa portugalskoj publici predstavio tri vina. Istarski slijed započeo je pjenušcem Festigia Blanc de Moi Brut (Vina Laguna), elegantnog suhog okusa, uglađenog i finog perlanja. Slijedila je odležana Malvazija Santa Lucia iz 2017. (Kozlović vina), profinjena, višeslojna, fino zaobljenog tijela i kremaste teksture, prekrasne zrelosti, s dugim i bogatim završetkom, a nakon nje moćan Teran Il Primo iz 2018. (Fakin vina), punog i snažnog tijela s mirisom i okusom šumskog voća, lijep, fino zaokružen, idealan za odležavanje.

Istra se kao maslinarska regija predstavila Ipšinom pikantnom Istarskom bjelicom 2022., Meneghettijevom intenzivnom Izbor bužom 2021. i odličnim Salvelinim Aurum blendom iz 2021.

„Bilo je lijepo iskustvo paralelno kušati i uspoređivati portugalska i istarska vina. Vina su se odlično uklopila i nadopunila jer su portugalska po strukturi bila slabija i nježnija od istarskih. I maslinova ulja također su bila dobra kombinacija. I Istrijani i Portugalci odabrali su dva monosortna, dok je treći bio blend više sorti. Ipšin je bio najživahniji i najrazigraniji s obzirom da je iz 2022., a portugalski Fátima Blend iz 2021. bio je najspecifičniji i najneobičniji, dolazi iz Ourému susjedne Fatime, poznatog marijanskog svetišta“ rekao je Emil Perdec.

S istarskim sommelijerom složila se i portugalska kolegica, sommelijerka Bebiana Monteiro: „Uistinu poseban doživljaj spojiti dvije zemlje i upoznati istarska vina. Iako dijele neke zajedničke karakteristike u proizvodnji, vina su različita i vrlo je važno za vinoljupce otkriti i razumjeti te razlike.“

Portugalci su promovirali vinsku regiju Bairrada s pjenušcem Aliança Baga Reserva Blanc de Noir Bruto 2019., bijelim vinom São Domingos Maria Gomes & Bical 2021. i crnim Messias Tradição Baga 2018., dok se maslinovim uljima Cabeço das Nogueiras Premium Cornicabra iz 2021., Cabeço das Nogueiras Cobrançosa iz 2021. i Fátima Blend iz 2021. predstavio centralni Portugal.

Radionice poput održanih masterclassova savršena su prigoda za promociju istarskih vina, a domaćini u Portugalu još su jednom potvrdili izniman potencijal naših autohtonih sorata malvazije i terana na stranim tržištima.


Upozorenje na toplinske valove

TZ Istre nastavlja strateško partnerstvo s nogometnim velikanom

Decanter 2024 Winners Showcase by Vinistra

Doživljaj na poluotoku s novih visina: Helifly Istria Scenic Experience

Luca Sardella snimao reportažu o istarskim atrakcijama za TV RAI

National Geographic Traveller o istarskoj glazbi, plesu i povijesti

Slavljenička Vinistra simbol zajedništva i uspjeha istarskih vinara

Rim Tim Tagi Dim: Baby Lasagna osvojio srca s najveće pozornice Europe

Grand prix Zlatna penkala za online reportažu mađarskih novinarki o Istri

Prikaži