Top news

Vinski ambasadori Concours Mondial de Bruxellesa oduševljeni Istrom

Vinski ambasadori, poznati eno-gasto novinari iz Velike Britanije, Španjolske, Njemačke, Švicarske i Italije promovirat će vrhunska istarska vina i ljepote Istre na svojim govornim područjima.

Istra je domaćinstvom najprestižnijeg vinskog natjecanja Concours Mondial de Bruxelles, koje će se održati u Poreču od 11. do 14. svibnja, dobila i pet vinskih ambasadora koji su u organizaciji Vinistre - udruge vinogradara i vinara Istre, nakon obilaska poluotoka i istarskih vinarija impresionirani autohtonim sortama, gurmanskom ponudom, bogatom kulturnom baštinom i prekrasnim pejzažima regije Istre.

„Istra nudi savršen spoj vrhunske eno-gastronomije, kulturne-baštine i mediteranskog ambijenta s pitoresknim mjestima koji kreiraju jedinstvene pejzaže. Posebno smo impresionirani uistinu odličnim malvazijama i teranima, autohtonim sortama koji na najbolji način opisuju istarsku zemlju i ljude“, prokomentirala je ambasadorica iz Velike Britanije, rođena Brazilka Luma Monteiro.

S kolegama Švicarcem Pierreom Thomasom, Španjolcem Alejandro Lópezom Facorrom Paadinom, Nijemcem Thomasom Brandloom i Talijanom Luigijem Salvom, otkrila je koja se istarska vina najbolje sljubljuju s tradicionalnim šparogama, jelima s tartufima, pastom fuži, pljukancima, njokima s mesom od boškarina, istarskom špaletom…

Uz degustacije u istarskim vinarijama Matošević, Kozlović, Rossi, Agrolaguna i Medea te degustaciju vrhunskih vina s područja Motovunštine - u organizaciji poznatih vinara Fakina, Benvenutija, Bertoše, Valente i Tomaza te TZ-a Motovun, posebno ih se dojmila najprepoznatljivija istarska povijesna atrakcija – Arena u Puli.

Ambasadori ovogodišnjeg Concours Mondial de Bruxellesa redom su poznati vinski novinari koje za vrijeme ocjenjivanja u Poreču očekuje vođenje masterclasssa o istarskim autohtonim sortama za ocjenjivače s njihovog govornog područja.

Najnagrađivanija sorta istarskog poluotoka je upravo malvazija istarska, slamnato žute boje, ugodnog mirisa bagremova cvijeta i umjerene svježine. Viši položaji u središnjoj Istri, okrenuti k jugu, rezervirani su za teran, crnu autohtonu istarsku sortu poznatu i obožavanu zbog divljine biljnih aroma i pitkosti.

»» Opširnije: Vinske ceste Istre

[20/04/23]

 

 


Lust auf Kroatien: Najbolje od ljeta

Vižinada, skriveni dragulj Istre

Biciklistička ponuda Istre na sajmu E-Bike Days Münich 2023

U Istri započelo vinsko ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles

Mastercard i TZ Istre pokreću zajedničku kampanju u Austriji i Švicarskoj

Istra ecoxperience: sve eko iz Istre

Istra iz godine u godinu među najboljim maslinarskim regijama svijeta

Prezentacija Istre na uglednom vinskom sajmu Prowein

Vogue: Move Over, Tuscany! Why Croatia’s Wine Regions …

Prikaži