Top news

Paralelni vinski masterclass Istre i Portugala

Dvije poznate vinske i maslinarske destinacije predstavljaju se zajedno na festivalima turističkih filmova

Iako proizvode 30 puta više tona maslinovog ulja i 74 puta više hektolitara vina od Istre, Portugalci su impresionirani kvalitetnom promocijom i proizvodnjom našeg poluotoka te su kao partneri Festivala turističkog filma u Zagrebu predložili paralelni masterclass s Vinistrom, istarskom udrugom vinogradara i vinara Istre.

Atraktivan prijedlog koji se ne odbija, i uz odličan povod jer su vino i maslinovo ulje savršena pratnja filmskoj umjetnosti, ali i neizostavan dio turističke ponude, pa će se tako masterclassovi održati u sklopu Zagreb TourFilma 13. listopada te na festivalu ART&TUR u portugalskom Ourému 26.i 27. listopada.

Portugalcima je zaštitni vinski brend Porto, a godinama intenzivno promoviraju maslinovo ulje. Uspoređujući zlatne i srebrne medalje za maslinovo ulje iznenadio ih je podatak da je prema Flos Oleiu, jedinom svjetskom vodiču za najbolja ekstra djevičanska maslinova ulja na svijetu, Istra već sedmu godinu proglašena najboljom maslinarskom regijom. U ovaj prestižni vodič uvršteno je čak 70 istarskih maslinara od ukupno selekcioniranih 500 iz čitavog svijeta, što je veliki udio od 14 posto. U čemu je tajna, u vrhunskoj kvaliteti ili dobroj promociji?

„Za uspjeh je potrebno i jedno i drugo, no ljudi su kao i u svemu, pa tako i u maslinarstvu, oni koji čine razliku. Vrhunska kvaliteta i snažna promocija jamac su uspjeha i bez toga nema prepoznatljivih brendova, a istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje i vrhunska vina uz bijeli i crni tartuf najznačajniji su istarski brendovi“, kaže Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije uz čiju podršku se održavaju masterclassovi.

Pod nazivom Maslinarska i vinska baština u službi promocije i održivog razvoja degustirat će se po tri vina i tri maslinova ulja iz Istre i Portugala.

Portugal će se predstaviti vinima regije Bairrada - pjenušcem Aliança Baga Reserva Blanc de Noir Bruto 2019., bijelim vinom São Domingos Maria Gomes & Bical 2021. i crnim Messias Tradição Baga 2018. te maslinovim uljima iz centralnog Portugala - Cabeço das Nogueiras Premium Cornicabra, Cabeço das Nogueiras Cobrançosa i Fátima Blend iz 2021.

Istrijani su se odlučili za najbolje ocijenjena autohtona vina i zlatna ekstra djevičanska maslinova ulja. Tako će maksimalno tridesetak sudionika najprije u Zagrebu, a potom u Portugalu degustirati pjenušac Festigia Blanc de Moi Vintage Brut (Vina Laguna), suhu Malvaziju Santa Lucia iz 2017. (Kozlović vina) i Teran Il Primo iz 2018. (Fakin vina) te od maslinovih ulja Istarsku bjelicu 2022. (Ipša), Bužu - Izbor/Selection 2021. (Meneghetti) i Aurum blend 2021. (Salvela).

„I ovim masterclassovima želimo promovirati naše autohtone sorte vina i maslinovog ulja koji su pridonijeli pozicioniranju Istre kao poznate i autentične turističke destinacije. O vrhunskoj kvaliteti istarskih vina i maslinovih ulja najbolje svjedoče brojne međunarodne nagrade, ali i zadovoljni gosti koji nam se iz godine u godinu vraćaju. Da smo poznati  u svijetu potvrđuje i ovaj poziv portugalskih kolega na zajedničko predstavljanje koji smo s veseljem prihvatili“, istaknuo je Luka Rossi, predsjednik Vinistre.


[12/10/22]

 


Slavljenička Vinistra simbol zajedništva i uspjeha istarskih vinara

National Geographic Traveller o istarskoj glazbi, plesu i povijesti

Rim Tim Tagi Dim: Baby Lasagna osvojio srca s najveće pozornice Europe

Grand prix Zlatna penkala za online reportažu mađarskih novinarki o Istri

Četiri nagrade Simply the Best istarskim projektima

Održana svečana promocija vodiča Flos Olei 2024

Ponuda Istre na sajmu E BIKE DAYS u Münchenu 2024

Istra i Hrvatska partneri Europske rukometne federacije

Novi rekordi na svjetskom natjecanju Svijet malvazija

Prikaži