ISTRA INFO COVID-19 X  

Istra u svjetskim gourmet vodičima

Flos Olei

Flos Olei 2022

Istra ponovno najbolja svjetska regija za ekstra djevičansko maslinovo ulje

Rezultati jedinog svjetskog vodiča za ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei za 2022. godinu i ovog su puta sjajni za Istru i istarske maslinare: 66 maslinara iz Istre proizvelo je ekstra djevičansko maslinovo ulje vrhunske kvalitete koje zaslužuje prestižnu nagradu, odnosno uvrštenje u novo, trinaesto izdanje Flos Oleia.

Svake godine uoči objave s velikim se nadama i iščekivanjima očekuju rezultati, a dosada je taj dan uvijek bio radostan za Istru, za istarski turizam, a najviše za svakog od istarskih maslinara uvrštenih u vodič.

Istru tako za 2022. godinu ponovo krasi titula najkvalitetnije svjetske regije za ekstra djevičanska maslinova ulja, sedmi puta zaredom u pobjedničkom nizu. Posebno je to važno s obzirom da se u publikaciji nalaze ulja iz cijelog svijeta - iz 55 maslinarske države s 5 kontinenta, a istarski maslinari našli su se u društvu 500 najboljih, s ukupnim udjelom od čak 13 posto. U novom izdanju tzv. biblije za ekstra djevičanska maslinova ulja uvršteno je 67 ulja iz Hrvatske od kojih je 66 iz Istre, a jedno iz Dalmacije. Pritom, veliki broj istarskih maslinara postigao je bolje rezultate u odnosu na lani što je dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu.

Uspjeh istarskih maslinara nije slučajan već je, uz povoljne agroklimatske uvjete, rezultat brojnih poljoprivrednih politika Istarske županije u proteklih 25 godina, poput intenzivnih edukacija maslinara, podjele sadnica, ali i ono najvažnije, odobrenih kredita od strane županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre. Zahvaljujući edukacijama u potpunosti se promijenila tehnologija uzgoja maslina i vrijeme berbe, a velika ulaganja istarskih maslinara uz podršku Istarske županije omogućila su da danas na području Istre imamo više od 30 tehnološki najnaprednijih uljara, u kojima se isti dan ručno ubrana maslina prerađuje u maslinovo ulje. Također, velika ulaganja i znanje su uložena i u pripremu ulja za tržište, a sve navedeno je omogućilo zaštitu Ekstra djevičanskog maslinovog ulja „Istra“ oznakom izvornosti na razini EU. Oznaka izvornosti svakom potrošaču garantira da su sve faze proizvodnje, prerade, skladištenja i punjenja izvršene na području Istre.

„Iznimno smo ponosni na uspjeh naših maslinara i na činjenicu da smo čak sedmi put zaredom proglašeni najboljom maslinarskom regijom na svijetu! Velika je to čast, koja uz ostale laskave titule dokazuje da su istarska maslinova ulja poznata i cijenjena na svjetskoj razini. Vrhunska maslinova ulja plod su dugogodišnjeg truda, rada i velike ljubavi naših maslinara, a za sve nas u Istri maslinovo ulje je namirnica od velikog značaja - naša regionalna posebnost, naša tradicija i stil života, proizvod prepoznatljivosti cijenjen izvan našeg užeg zavičaja. Iskrene čestitke svim uvrštenim maslinarima“, izjavio je istarski župan Boris Miletić dodajući kako je Istarska županija posljednjih više od dva desetljeća snažno poticala i ulagala u razvoj kako maslinarstva, tako i cjelokupne istarske poljoprivrede, što će nastaviti činiti i dalje.

„Zvuči nestvarno i rekao bih pretenciozno, no Istra je i sedmu godinu zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Od svog prvog izdanja, 2010. godine, Istra je odmah zauzela važnu ulogu te se pozicionirala kao druga najbolja maslinarska regija, odmah iza Toskane. No, svake godine prednost Toskane bila je sve manja, da bi na kraju 2016. godine Istra zauzela vodeću poziciju koju je zadržala do danas, no s daleko većom razlikom no što je Toskana prethodno imala u odnosu na Istru. Toskana se je u ovom izdanju sasvim približila Istri, te je bilo neizvjesno kako će sve to ove godine završiti i zbog činjenice što prošlogodišnja kampanja u Istri nije bila za pamćenje, za razliku od Toskane koja je imala jako dobru kampanju. Kako to izgleda ove godine dovoljno govori činjenica da Istra ima 66 uvrštenih maslinara, a Toskana 65, dakle presudio je jedan više u korist Istre..... Također, izvrsne rezultate je ostvarila i regija Puglia, koja se posljednjih godina nametnula u kvaliteti EDMU te je ove godine imala 51 maslinara uvrštenog u vodič te se prilično približila Toskani i Istri. Još važnija činjenica je ta, da na ocjenjivanje pristigne do 1.000 uzoraka iz cijelog svijeta, da profesionalni panel provjerenih kušača iskuša u organoleptičkom smislu sve pristigle uzorke, da se nakon toga radi selekcija 500 najboljih na svijetu i da unutar 500 najboljih Istra ima svojih 66, što je zaista impozantno. Iako to znamo već dugi niz godina, mislim da je od izuzetne važnosti da osvijestimo činjenicu da u niti jednoj disciplini, u niti jednoj gospodarskoj grani, u sportu ili u bilo kojem drugom važnom natjecanju ili jednostavno na mjestima gdje se stječe i potvrđuje reputacija, nemamo takav uspjeh kao što ga ima istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje i to sedam godina zaredom. Na tu činjenicu jesmo itekako ponosni, no izgleda da je potrebno još jako puno posla prije svega u našoj zemlji. Potreban je onaj interni marketing i sazrijevanje naše važnosti da taj primat dobije punu i pravu vrijednost, da toga postanemo svjesni prvo u Hrvatskoj i da onda svi oni koji promiču hrvatsku gastronomiju to ponosno ističu. Među ostalom, Franko Červar je pobijedio u kategoriji EDMU monosortnog ulja sa srednje izraženom voćnošću, a konačno u ovome izdanju po prvi puta u povijesti dočekali smo jednu ocjenu 99. To je ulje Mate Aleksandre Vekić te vjerujem da je došlo vrijeme i da je sedam godina potvrđivanja dovoljan dokaz da osvijestimo da smo u nečemu najbolji na svijetu“, zaključio je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije.

NAJVAŽNIJI HIGHLIGHTSI U VODIČU FLOS OLEI 2022

1. Istra je sedmu godinu zaredom prva/najbolja na svijetu;
2. Franko Červar iz Novigrada najbolji u kategoriji monosortnog ulja srednje voćnosti;
3. Prvi puta je jedno istarsko EDMU dobilo ocjenu 99, ulje Mate od Aleksandre Vekić;
4. Od 79 poslana uzorka, 66 maslinara iz Istre uvršteno je u ovogodišnje izdanje;
5. Od 500 najboljih EDMU na svijetu 66 je iz Istre, što je nevjerojatnih 13%;
6. Istra sama ima više uvrštenih EDMU od velesile Španjolske koja je najveći svjetski proizvođač EDMU i koja je, radi svoje veličine, podijeljena u 11 velikih maslinarskih regija. Španjolska ima ukupno 59 uvrštenih maslinara;
7. Treći puta zaredom čak dva maslinara dostigli su ocjenu 98, a to su Ipša i Olea BB;
8. Sedamnaest istarskih maslinara uvršteno je u ekstra klasu iznad 94 bodova.

Popis uvrštenih maslinara:
Grubić
Meneghetti
Valencan
OPG Damir Vanđelić
OPG Buršić
OPG Samo Kokošar
OPG Petar Palčić
San Rocco - Primizia
Veralda
Vina Cattunar
OPG Kristjan Brajko
Kabola
Vinarija Kozlović
OPG Dean Fabijančić
Maslinici Mlun
Torkop
B10 Istrian Fusion
Zigante
OPG Mauricio Beaković
OPG Igor Kocijančić
OPG Oliveri
Olea B. B.
E Pluribus Unum
OPG Tone Grubešić
OPG Mario Crnobori
Uljara Nonno Bruno
Roxanich
Uljara Al Torcio
OPG Andrea Brečević - Rheos
Červar
OPG Igor Kocijančić
Vergal
Ipša
Agrolaguna
OPG Marko Geržinić
OPG Nela Popović
OPG Anton i Nivio Stojnić
OPG Vošten
OPG Grgorinić
OPG Memento Moris
Negri Olive
OPG Dario Činić
Dobravac
OPG Juraj Mastilović
OPG Adriano Nadišić - Olea Magica
Monte Rosso
OPG Turinela
Latini - OPG Slavica Stanić
OPG Filip Čeko
Wine & Olive Oil Cuj
Mate
OPG Enio Zubin
OPG Loris Bajkin
OPG Vilma Brčić
Agroturizam Fatorić
Đani Lubiana
Uljara Baioco
OPG Matteo Belci
OPG Chiavalon
OPG Giuseppe Lupieri - Cadenela
Olea Kalden - OPG Katica Kaldenhoff
Olea Prima - OPG Valter Šarić
Oleum Maris
Tonin
Villa Sianna
Uljara Vodnjan

 

Prikaži