ISTRA INFO COVID-19 X  

Istra u svjetskim gourmet vodičima

Flos Olei

Flos Olei 2015

Istra visoko rangirana u "bibliji" maslinovih ulja

Već niz godina istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje zauzima drugo mjesto na ljestvici najboljih ulja na svijetu - tik do Toskane. Nova potvrda o njihovoj kvaliteti pristiže iz Rima u obliku novog vodiča. Ova prestižna priča o uvrštenju u Flos Olei započela je još davne 2005. godine, i od tada istarska maslinova ulja samo rastu u svojoj kvaliteti.

Dokaz za to su brojke, a one ukazuju na stalno povećanje broja zastupljenih maslinara i uljara u vodiču, od njih 52 u 2014. godini naspram 56 u 2015. i to s visokim ocjenama ulja. Posebno treba naglasiti povećanje udjela istarskih proizvođača u kategoriji najbolje ocijenjenih ulja, s 90 i više bodova. Lanjski se broj u ovoj kategoriji s 19 popeo na 23 proizvođača, a porastao je i ukupan zbroj bodova s 4.520 na 4.957.

U vodiču Flos Olei za 2015. najviše bodovano maslinovo ulje iz Istre ima Olea B.B. čije je ulje ocijenjeno s čak 97 bodova od mogućih 100, a pri tom treba naglasiti da je najbolje ocijenjeno ulje na svijetu dobilo tek bod više.

Istra je iznjedrila još jedno vrhunsko ulje, ono Obiteljskog gospodarstva Enio Zubin, uvršteno u TOP 20 najboljih maslinovih ulja na svijetu!

Vodič Flos Olei doista je biblija za sve maslinare, uljare i ljubitelje maslinova ulja pa je i uspjeh istarskih proizvođača vrijedan divljenja.

Opširnije o vodiču Flos olei 2015:
» www.marco-oreggia.com

Prikaži