ISTRA INFO COVID-19 X  

Istra u svjetskim gourmet vodičima

Flos Olei

Flos Olei 2018

Istra je i za 2018. godinu proglašena najkvalitetnijom maslinarskom regijom na svijetu, treći put u pobjedničkom nizu. Velik je to uspjeh za ovaj zeleni jadranski poluotok na kojem se maslinovo ulje proizvodi već više od dvije tisuće godina.

Istarska su ulja iz godine u godinu sve kvalitetnija, a broj istarskih maslinara u jedinom svjetskom vodiču ekstra djevičanskih maslinovih ulja, Flos Olei, sve je veći.

Flos Olei 2018. nudi uvid u rezultate pomnog degustiranja velikog broja uzoraka, prezentirajući maslinarstvo iz 51 zemlje s pet kontinenata. U ovu popularnu "bibliju" ekstra djevičanskih maslinovih ulja uvršteno je čak 77 ulja s područja Hrvatske, 11 više nego lani, od kojih su dva iz Dalmacije i 75 iz Istre. Pritom su  gotovo svi maslinari postigli bolje rezultate što je dokaz da se rad na kvaliteti osjeti i nagrađuje.

Nakon izuzetnih rezultata koje je Istra postigla posljednjih godina, posebno u 2016. i 2017. godini kada je proglašena najboljom maslinarskom destinacijom na svijetu, Istra je ponovno na vrhu kada je riječ o najboljem ekstra djevičanskom  maslinovom ulju, a kao i prethodne dvije godine, Istra je briljirala u svim segmentima.

Ukupno je za organoleptičku analizu dostavljeno 79 uzoraka, od kojih je 75 zadovoljilo stroge kriterije profesionalnog međunarodnog panela. Podsjećamo, lani je Istra bila prva, ali tada sa 60 uključenih istarskih maslinara, što znači da je ove godine gotovo 15 novih maslinara uključeno u novo izdanje vodiča Flos Olei za 2018. godinu. U odnosu na proteklu godinu, gotovo je polovica maslinara, njih 29, unaprijedila svoje ocjene.

U klasi "Zaista odličnih ulja" koji su osvojili od 95 do maksimalnih 100 bodova nalazi se 11 istarskih ulja, dok je u kategoriju "Odličnih ulja“ uvršteno nevjerojatnih 18.

Konkurencija je kao i ranijih godina bila iznimna, uz ekstra djevičanska ulja iz Italije, Francuske, Španjolske, Grčke, Portugala, ali i Čilea, Koreje, Australije.

Četiri istarska proizvođača - Obitelj Ipša, Agrofin - Mate, Olea B. B. i OPG Enio Zubin - postigla su ogroman uspjeh i svojim uljima ostvarili izvanrednih 97 bodova. Po 96 bodova osvojila su još četiri maslinara, tri po 95, a petorici je dodijeljeno po 94 boda.

Maslinovo ulje "Oio de Buščina - Črnica" istarskog maslinara Enia Zubina proglašeno je apsolutnim pobjednikom u kategoriji "Monosortnih, srednje intenzivnih, voćnih ekstradjevičanskih maslinovih ulja" i zasjalo je na listi "Najboljih 20".

» Flos Olei 2018

» Maslinari i uljari uvršteni u vodič Flos Olei 2018:
Agrolaguna
Agroprodukt
Uljara Al Torcio
O.P.G. Viviano Antolović
O.P.G. Ðino Antonac
Uljara Babić
Uljara Baioco
O.P.G. Balija
O.P.G. Franco Basiaco
O.P.G. Matteo Belci
O.P.G. Francesco Bellani
O.P.G. Bernobich
O.P.G. Kristjan Brajko
Brist Olive
O.P.G. Buršić
Capo
Čeko
O.P.G. Sergio Cergna
O.P.G. Cernaz
Rožana Červar
Cesar - Vlado Božić
O.P.G. Chiavalon
O.P.G. Nino Činić
Clai
Coop Poreč
Cornia Losa - O.P.G. Stipančić
O.P.G. Cossetto
O.P.G. Mario Crnobori
Wine & Olive Oil Cuj
Damaval
Dobravac
Dolija 08
O.P.G. Davor Fero
O.P.G. Josip Franković
O.P.G. Boris Galić
O.P.G. Marko Geržinić
O.P.G. Andrea Grabunda - Traulin Oils
O.P.G. Grgorinić
Grubić
Ipša
O.P.G. Marija Ipša - Casa Maršić
O.P.G. Katica Kaldenhoff
O.P.G. Igor Kocijančić
O.P.G. Igor Kocijančić
Ulja Komarija
O.P.G. Loredana Krbavčić
Laguna Novigrad
O.P.G. Giuseppe Lupieri
Mate
Meneghetti
Monte Rosso
Monticello
Negri Olive
Uljara Nonno Bruno
Olea B. B.
Olea Prima - O.P.G. Šarić
Oleum Maris
Olive Charm Umag
Olivo Monte Cucco
O.P.G. Petar Palčić
O.P.G. Paulišić - Oliveri
Primizia
Obitelj Diego Pucer
Quieto Zajednička Obrt
O.P.G. Rakovac
Stancija San Antonio
O.P.G. Anton i Nivio Stojnić
O.P.G. Tanger
Tonin
Torkop
Valenzan
O.P.G. Goran Vižintin
O.P.G. Mario Vošten
O.P.G. Giancarlo Zigante
O.P.G. Enio Zubin

Prikaži